Βαθαίνει η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ – Τα δύο μυστικά όπλα του Κυρ. Μητσοτάκη

 Βαθαίνει η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ – Τα δύο μυστικά όπλα του Κυρ. Μητσοτάκη

Ολοκληρώνεται σήμερα (Τετάρτη 17/6) το πρωί η διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ -με συνάντηση, διαδοχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της χώρας, και επίσκεψη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος- οι «βαλίτσες» ωστόσο είναι ήδη γεμάτες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει»: με τις τέσσερις αυτές λέξεις ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του κράτους του να προχωρήσει ο East Med (ο «μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο») με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον… ταραξία της περιοχής.

Αλλά και η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, δεν θα πρέπει να αφήνει αμφιβολίες για τη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών: «Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, που κατέλαβαν πολλές από τις συζητήσεις μας, και κατανοώντας τη σημασία των συνεργασιών, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις στενές επαφές και τις εντατικές συναντήσεις μας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και να εντείνουμε τη σχέση εργασίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για συντονισμό των προσπαθειών στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, με το σημαντικότερο να ακολουθεί:

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια ζώνη του και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων», σημειώνεται εμφατικά στο κοινό ανακοινωθέν.

Η διασπορά, εξάλλου, των πυρηνικών, η υποστήριξη της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων οπλικών συστημάτων, η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών και η υπονόμευση της σταθερότητας αυτών των χωρών, είναι απαράδεκτες, επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, με τα δύο κράτη να δηλώνουν σταθερά στην αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις χώρες, που επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων.

Ενώ την ίδια στιγμή, το Τελ Αβίβ εξεδήλωνε το ενδιαφέρον του για την ΕΛΒΟ, για την αναβάθμιση του κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στην Καλαμάτα και την εγκατάσταση εξελιγμένου ραντάρ στην ανατολική Κρήτη, γράφουν σήμερα «Τα Νέα», σε ανταπόκριση της Ελένης Ευαγγελοδήμου.

Πηγαίνοντας, όμως, στο Ισραήλ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και δύο …μυστικά όπλα μαζί του: το πρώτο ήταν η καλή παράδοση που είχε με το κράτος αυτό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πολιτικός που άνοιξε τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, ο σημερινός πρωθυπουργός ανέσυρε από το προσωπικό αρχείο του και μια δήλωση του πατέρα του, από το μακρινό 1990, όταν και εκείνος ήταν πρωθυπουργός. «Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι και θα πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» έλεγε στη δήλωση εκείνη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε μακρά εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και προφανώς έβλεπε μπροστά…

Το δεύτερο όπλο του πρωθυπουργού ακούει στο όνομα, Ελένη Σουρανή. Η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διατελέσει γενική πρόξενος στα Ιεροσόλυμα από το 2002 ως το 2005, σε μία καθοριστική για τον ελληνισμό συγκυρία, ενώ είχαν κορυφωθεί οι αναταραχές στο εκεί Πατριαρχείο μας. Γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο Ισραήλ, ενώ έχει διατελέσει επικεφαλής στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής στο υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με άλλες, κρίσιμες και ευαίσθητες για τα εθνικά συμφέροντα, θέσεις που υπηρέτησε.

Μια επίσκεψη που έρχεται σε συνέχεια της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας, Δένδια και Ντι Μάιο, με το δεύτερο να επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία: συνεπώς από εκεί αναμένονται τα επόμενα νέα…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα