Πανάγιος Τάφος/ Αφέθηκε ελεύθερος ο έλληνας αστυνομικός που συνέλαβαν οι Ισραηλινοί- Πώς έγινε το επεισόδιο

 Πανάγιος Τάφος/ Αφέθηκε ελεύθερος ο έλληνας αστυνομικός που συνέλαβαν οι Ισραηλινοί- Πώς έγινε το επεισόδιο

«Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος από τις Ισραηλινές Αρχές ο Έλληνας αστυνομικός που νωρίτερα σήμερα τέθηκε σε κράτηση», διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές για το περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα στα Ιεροσόλυμα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες διενεργήθηκε το περιστατικό και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τη φρουρά του Έλληνα προξένου στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η σύλληψη έγινε καθώς χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και εμπόδισαν χριστιανούς κατοίκους να φτάσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου για την τελετή.

Τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς επηρέασαν την μεγαλοπρέπεια της τελετής και τον ενθουσιασμό των προσκυνητών καθώς είναι η πρώτη φορά που η Τελετή της Αφής γίνεται με τόσο λίγο κόσμο να επισκέπτεται τα Ιεροσόλυμα – πλην βεβαίως της περιόδου της πανδημίας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και για λόγους ασφαλείας μόνο 4.200 πιστοί επετράπη να βρίσκονται μέσα στον Ναό και έξω από αυτόν.

Ενδεικτικό είναι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ότι η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κότσιρα πέρασε από τέσσερις ελέγχους για να μεταβεί στον Ναό της Αναστάσεως, αν και αυτός απέχει μόλις λίγα μέτρα από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ζητεί την άμεση παροχή διευκρινίσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το πρωτοφανές περιστατικό συλλήψεως μέλους της φρουράς του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πανάγιο Τάφο, κατά τη διάρκεια της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός.

Καλούμε τον Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία και αναμένουμε την, ανάλογη της σοβαρότητας του επεισοδίου, αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προς την ισραηλινή πλευρά».​

Σχετικά Άρθρα