Πασχαλινή έξοδος και ακρίβεια: Τελικά τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση κατά 35%

 Πασχαλινή έξοδος και ακρίβεια: Τελικά τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση κατά 35%

Η φετινή έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα φαίνεται πως επλήγη άμεσα από την ακρίβεια προκαλώντας μάλιστα τεράστια απόκλιση στους αριθμούς εκείνων που κατάφεραν να ταξιδέψουν φέτος οδικώς, συγκριτικά με πέρσι. Προφανώς υπήρξε συνδυασμός και των υψηλών τιμών στο αρνί και το κατσίκι αλλά και των τιμών στα καύσιμα με τη μέση τιμή να κινείται κοντά στα 2 ευρώ, ενώ στις Κυκλάδες έφθασε να πωλείται και πολύ πάνω αγγίζοντας και τα 2,30.

Αναλυτικά όσον αφορά την έξοδο το Πάσχα του 2023 είχαν εγκαταλείψει την Πρωτεύουσα περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα και φέτος κάτι παραπάνω από 600.000, φανερώνοντας μία μείωση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 35%.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος από τις 26 Απριλίου έως και την Μ. Παρασκευή, από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου έφυγαν 351.058 οχήματα και από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας 267.519.

Πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου έφυγαν 479.604 οχήματα και από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας 480.679.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα νευραλγικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας ισχύουν τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας, οι συχνοί έλεγχοι και βεβαίως η απαγόρευση για τα φορτηγά μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων για την Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Πασχαλινό τραπέζι: Ακριβότερο σε σχέση με πέρσι

Ακριβότερο κατά 6% είναι το φετινό τραπέζι, ενώ οι περισσότεροι ευελπιστούν στις προσφορές της τελευταίας στιγμής, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή αλλά και το Μεγάλο Σάββατο.

Η τιμή των λαμπάδων: Μία απλή λαμπάδα από 10 ευρώ ενώ μπορούσε να φτάσει μέχρι και 40 ευρώ αν σε αυτήν προστεθεί κάποιο παιχνίδι.

Η έλλειψη του κακάο εκτόξευσε την τιμή των Πασχαλινών αυγών τα οποία έφθασαν ακόμα και 30 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών( ΙΝΚΑ) το φετινό Πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6% με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για έξι έως οκτώ άτομα) από 334,5 πέρσι.

Οι τιμές του οβελία

Το κατσίκι σε σούπερ μάρκετ έφθασε τα 10 ευρώ, ενώ στο κρεοπωλείο, η τιμή σκαρφάλωσε από και στα 19 ευρώ ενώ η τιμή του αρνιού έφθασε ακόμη και τα 17 ευρώ .

Οι έμποροι εκτιμούν ότι εφέτος το πασχαλινό τραπέσζι είναι ακριβότερο από 16,3% έως 19,3%, σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) κατέγραψε, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ.

Με άλλα λόγια, η μεταβολή είναι της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Σημειώνεται ότι το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που πραγματοποιήθηκε η έρευνα είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Σχετικά Άρθρα