Ισραήλ- Χαμάς/ Ένα βήμα πριν το (νέο) αδιέξοδο οι συνομιλίες- Νετανιάχου: Παραμένουν σε ακραίες θέσεις
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβασε τους τόνους στην απόρριψή του των απαιτήσεων της Χαμάς να θέσει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας σήμερα πως αυτό θα διατηρούσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία και θα συνιστούσε απειλή για το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς, ο αριθμός των οποίων πιστεύεται πως υπερβαίνει τους 130.
«Όμως ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία, η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, η πρώτη από τις οποίες [είναι] η απαίτηση να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τελειώσει ο πόλεμος και να αφεθεί η Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό». «Η Χαμάς θα έχει την ικανότητα να επιτύχει την υπόσχεσή της να διενεργήσει ξανά και ξανά τις σφαγές της, τους βιασμούς και τις απαγωγές», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Γκάλαντ: Το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα “πολύ σύντομα”
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς ότι δείχνει σημάδια πως δεν επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη εκεχειρίας και είπε πως σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας “στο πολύ σύντομο μέλλον”.
Αναχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο
Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της Χαμάς ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Ντόχα, αφού «ολοκληρώθηκε» η συνεδρίαση με τους αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο με θέμα το σχέδιο ανακωχής, δήλωσε στο AFP στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.
«Η συνεδρίαση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών έλαβε τέλος, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα αναχωρήσει για την Ντόχα για να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις» με την ηγεσία του κινήματος, δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς που δεν κατονομάσθηκε.
Οι ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατά τις συνομιλίες στο Κάιρο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.
«Η αντιπροσωπεία του κινήματος έχει παραδώσει την απάντηση του κινήματος στους αδερφούς μεσολαβητές στην Αίγυπτο και το Κατάρ, όπου έγιναν εις βάθος και σοβαρές συζητήσεις μαζί τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.
Νωρίτερα, ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι η ομάδα επιθυμεί την επίτευξη συνολικής εκεχειρίας που θα τερματίσει την ισραηλινή «επιθετικότητα» στη Γάζα και κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για «σαμποτάζ» των διαπραγματεύσεων.
Πού “κολλάει” η συμφωνία;
Από τους Ισραηλινούς, υπάρχει μια επιμονή ότι το μεγαλύτερο μερίδιο σε μια πιθανή συμφωνία που πρόκειται να λάβει η Χαμάς είναι η αρχική εκεχειρία 40 ημερών με αντάλλαγμα 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους και την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
Από τη Χαμάς, υπάρχει επιμονή ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ θα πρέπει να οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου και στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Ο Νετανιάχου έχει ξαναπεί ότι ο στόχος του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου ήταν να αφοπλίσει και να διαλύσει τη Χαμάς και θα πάει στη Ράφα για να το κάνει.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ομάδες από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ βρέθηκαν στο Κάιρο τη δεύτερη ημέρα αυτών των τελευταίων συνομιλιών εκεχειρίας, οι Ισραηλινοί δεν έχουν στείλει αντιπροσωπεία, επομένως φαίνεται ότι κάποιο παράθυρο ευκαιρίας για μια εκεχειρία μειώνεται.
Ο Μπάιντεν ανέστειλε την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ, δήλωσαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα Axios δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Είναι η πρώτη φορά από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που η Ουάσινγκτον αναστέλλει την αποστολή οπλικών συστημάτων που προορίζονται για τον ισραηλινό στρατό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις από Αμερικανούς που αντιτίθενται στην υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε τον Φεβρουάριο από το Ισραήλ να δώσει εγγυήσεις ότι τα αμερικανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιούνται από την Τσαχάλ στην Γάζα όπως ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Το Ισραήλ έστειλε στην Ουάσινγκτον επιστολή με τις σχετικές διαβεβαιώσεις τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Axios.