Ρεπορτάζ/Σοβαρή καταγγελία στο libre:Απείλησαν γιατρό που ζήτησε να δει τη λίστα με τα απογευματινά χειρουργεία

 Ρεπορτάζ/Σοβαρή καταγγελία στο libre:Απείλησαν γιατρό που ζήτησε να δει τη λίστα με τα απογευματινά χειρουργεία

Σε μια σοβαρή καταγγελία που αφορά περιστατικό απειλής γιατρού από προϊστάμενο του, προκειμένου να μη δει τη λίστα με τα απογευματινά χειρουργεία, προχώρησε η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ. Στο libre μιλά για το περιστατικό ο Νίκος Φουντουλάκης, μέλος της επιτροπής. Σύμφωνα με την καταγγελία, προ ημερών πραγματοποιήθηκε το δεύτερο απογευματινό χειρουργείο στο νοσοκομείο Σωτηρία χωρίς ο ασθενής να ήταν στην πρωινή λίστα του χειρουργείου.

Στη διαμαρτυρία μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, έλαβε… απειλητική απάντηση από προϊστάμενο του. H πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Σωτηρία καταγγέλλει ότι ο χειρουργός που πραγματοποίησε το χειρουργείο υποστήριξε ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα καθώς ο νόμος δεν υποχρεώνει ο ασθενής να προέρχεται από την πρωινή λίστα χειρουργείου αλλά επιτρέπει να χειρουργείται όποιος επιθυμεί επί πληρωμή.

«Έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις ήδη από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου το δίλημμα τίθεται εκβιαστικά στους ασθενείς: είτε θα χειρουργηθείτε σε 2 χρόνια χωρίς να πληρώσετε ή με 2.000 ευρώ άμεσα! Επείγοντα και ογκολογικά περιστατικά αντί να χειρουργούνται στο πρωινό ωράριο δωρεάν μπαίνουν ως απογευματινά που εκτός από ανήθικο είναι και παράνομο!» καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Φουντουλάκης μιλώντας σχετικά στο libre εξηγεί πώς έγιναν τα πράγματα.

«Γνωρίζετε τι γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία… και θέλαμε να δούμε τι γίνεται επειδή υπάρχει το κυβερνητικό αφήγημα ότι θα βοηθήσουν να αποσυμφορηθεί η λίστα και επειδή έχουμε τόσο καιρό ‘’παράνομα’’ κι ανήθικα περιστατικά σε αλλά νοσοκομεία. Ο συνάδελφος αυτό που έκανε ήταν να δει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα προκειμένου να γίνει το χειρουργείο κι αυτό που εισέπραξε ήταν μια απειλητική διάθεση από τον προϊστάμενό του. Τον απείλησε να μην ανακατεύεται και τον απείλησε μάλιστα με μετακίνηση σε άλλο τμήμα» αποκαλύπτει και σχολιάζει πως «πρόκειται γα την πολιτική τους, να προωθήσουν τα απογευματινά, και θέλουν να το κάνουν χωρίς να υπάρχουν πολλές-πολλές αντιδράσεις».

Η διοίκηση, επισημαίνει ο ίδιος, δεν έχει πάρει ακόμη θέση. «Υπάρχει μια διάθεση να μην ανακατευόμαστε κι ότι δεν είναι δουλειά μας, προκειμένου να περνάνε αδιαμαρτύρητα όσα περνάνε. Δεχόμαστε και απειλές και εκδικητικές μετακινήσεις και διώξεις…»

«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ότι όποιος πληρώνει, χειρουργείται. Πρόκειται για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Έχουμε δει και σε άλλα νοσοκομεία τι γίνεται και πώς περιστατικά εκτός λίστας χειρουργούνται άμεσα επί πληρωμή, αλλά και περιστατικά επείγοντα και ογκολογικά, τα οποία ακόμα και με τον νόμο εξαιρούνται από το μέτρο των επί πληρωμή χειρουργείων. Είδαμε πρόσφατα στο ΠΑΓΝΗ, στην Κρήτη, όπου έβαλαν ογκολογικό ασθενή να χειρουργηθεί σε απογευματινό επί πληρωμή, το ίδιο έγινε και επίσης πρόσφατα στα Γιάννενα. Κάτι που εκτός από παράνομο είναι και βαθιά ανήθικο» υπογραμμίζει ο κ. Φουντουλάκης, ο οποίος εκτιμά πως το κυβερνητικό αφήγημα περί αποσυμφόρησης των νοσοκομείων «είναι το δόλωμα της κυβέρνησης να σπρώχνει τον κόσμο στα επί πληρωμή και πλέον τα περιστατικά βαφτίζονται κατά το δοκούν προκειμένου να μπαίνουν στα απογευματινά».

Σχετικά Άρθρα