Ρεπορτάζ libre/Επείγον περιστατικό χειρουργήθηκε επί πληρωμή στα απογευματινά-Σοβαρή καταγγελία γιατρών για έμμεσο “εκβιασμό” ασθενούς

 Ρεπορτάζ libre/Επείγον περιστατικό  χειρουργήθηκε επί πληρωμή στα απογευματινά-Σοβαρή καταγγελία γιατρών για έμμεσο “εκβιασμό” ασθενούς

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, και το μέλος της ΕΙΝΑΠ Γεωργία Φίλιππα προχωρούν σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία μιλώντας στο libre, για επείγον περιστατικό στο «Γεννηματάς» που χειρουργήθηκε στα επί πληρωμή χειρουργεία. Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η επίθεση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προς τους υγειονομικούς, χαρακτηρίζοντάς τους «κάφρους». ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ μέσω του libre απαντούν.

ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ καταγγέλλουν στο libre πως, το απόγευμα της Πρωτομαγιάς, επείγον ουρολογικό περιστατικό χειρουργήθηκε στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, έπειτα από πιέσεις πως κινδυνεύει η ζωή του. Οι δύο ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών μάλιστα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Γεννηματάς, καταγγέλλοντας πως η διοίκηση πετούσε το μπαλάκι των ευθυνών για το περιστατικό αλλού.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, τονίζει στο libre, πως αν επρόκειτο για επείγον περιστατικό φυσικά θα έπρεπε να χειρουργηθεί δωρεάν. «Εκβιάστηκε ότι κινδυνεύει η ζωή της, κι ότι αν δεν πλήρωνε για να χειρουργηθεί το απόγευμα, θα έπρεπε να περιμένει 15 μέρες και κινδύνευε να πεθάνει. Ακόμα κι αν ίσχυε, λόγω του ότι ήταν επείγον περιστατικό έπρεπε να χειρουργηθεί εκείνη τη στιγμή δωρεάν. ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ κάναμε παρέμβαση χθες στο νοσοκομείο με τη διοίκηση να πετά το μπαλάκι των ευθυνών αλλού».

Η Γεωργία Φίλιππα, μέλος της ΕΙΝΑΠ, αποκαλύπτει: «Είχαμε ενημέρωση ότι στην τελευταία γενική εφημερία έγινε εισαγωγή 55χρονης ως τακτικό, ο κωδικός της αγωγής ήταν κακώδες νεόπλασμα νεφρού και μπήκε για νεφροκτομή. Πρόκειται για ογκολογικό περιστατικό και σύμφωνα με τον νόμο τα ογκολογικά και τα έκτακτα εξαιρούνται πληρωμής στα απογευματινά χειρουργεία. Το επόμενο πρωινό που θα μπορούσε να μπει της είπε ο γιατρός ότι ήταν για τις 16 του Μάη αλλά υπήρχε κίνδυνος. Μιλάμε για ωμό εκβιασμό και της είπε ότι θα την βάλει το απόγευμα της Πρωτομαγιάς. Κάναμε συνάντηση ως ΕΙΝΑΠ με τη διοίκηση του νοσοκομείου, δηλώνει αναρμόδια και μας είπε να απευθυνθούμε στον πρόεδρο της επιτροπής χειρουργείου, που ήταν ανίδεος ο άνθρωπος και σε επικοινωνία που είχε με τον γιατρό, εκείνος αρνείται τα πάντα και μας είπε ότι ήταν περιστατικό ή για πέτρα (επείγον) ή με κάποιο μόρφωμα (ογκολογικό). Και στις δύο περιπτώσεις, θα ήταν δωρεάν. Είναι ανήθικο και παράτυπο αυτό που έγινε. Και μάλιστα θεωρείται πολύ βαρύ περιστατικό, άρα φαντάζεστε και πόσα πλήρωσε…».

  • Οι αντιδράσεις των γιατρών στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται στο επίκεντρο της ειδησεογραφικής ατζέντας τα τελευταία 24ωρα. Στο σημείο που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη το μεσημέρι, η τελετή των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, με την παρουσία του Υπουργείου Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, βρέθηκαν εργαζόμενοι των δημόσιων δομών υγείας της Λέσβου και μέλη του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη διάλυση του ΕΣΥ.

Ο υπουργός, με απαξιωτικό τρόπο, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν, λέγοντας πως «φωνάζουν σαν τους κάφρους». «Δεν είναι σωστό να φωνάζετε την ώρα που διαβάζεται η ευχή από τους ιερείς. Δεν μπορείτε να λέτε “ου”, είναι βλάσφημο. Μεγάλη Τρίτη, Φωνή στην ελληνική δημοκρατία δεν έχετε μόνο εσείς, έχουμε και εμείς. Δεν είστε μόνο εσείς εκλεγμένος, είμαι και εγώ που έχω πάρει 68.000 σταυρούς. Αντί να κάνετε αυτά τα καφριλίκια, αν θέλει ένας από εσάς να έρθει να μιλήσει, αν έχετε τα κότσια ελάτε εδώ. Σήμερα έχετε έρθει εδώ να διαμαρτυρηθείτε και να φωνάζετε σαν τους κάφρους, σε τι πράγματα, στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του ΕΚΑΒ. Δεν σας φοβόμαστε καθόλου, είστε μία χούφτα, δεν εκπροσωπείτε κανέναν» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα» φώναζε.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κλήθηκε να σχολιάσει όσα έγιναν στη Μυτιλήνη. «Δε βρήκαν από το σπίτι τους αγωγή. Θα πουν κάποιοι ότι το παράκανα με τον χαρακτηρισμό “κάφροι”. Αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πώς αλλιώς να τους χαρακτηρίσω» είπε.

Οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σχολιάζουν στο libre όσα διαδραματίστηκαν στη Μυτιλήνη και τις προσβολές που δέχτηκαν από τον υπουργό Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, σχολιάζει: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις αποδοκιμασίες και τους χαρακτηρισμούς με προσβλητικές εκφράσεις, εκατέρωθεν. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές και να υπάρχει διάλογος. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων είναι σωστές και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα από την κυβέρνηση, διότι η δημόσια υγεία καταρρέει. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου. Θέλουμε διάλογο και δε θέλουμε κανείς να αμφισβητεί το δημοκρατικό μας δικαίωμα να κάνουμε συγκεντρώσεις. Οι ισοπεδωτικές κριτικές δε βοηθάνε στον διάλογο, δεν είμαστε κάφροι και αυτές είναι εκφράσεις που δε μας εκφράζουν. Οι υγειονομικοί έχουμε αποδείξει ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

ΟΕΝΓΕ

H πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, σχολιάζει: «Μας είπε ότι είμαστε κάφροι, ανθρωπάκια, επαγγελματίες διαδηλωτές και άλλα τέτοια… Έχει χάσει την ψυχραιμία του ο υπουργός Υγείας και δεν μπορεί να κρυφτεί. Δε μας ξαφνιάζει, βέβαια, μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές. Η περιοδεία του στη Μυτιλήνη στέφτηκε με αποτυχία. Ήταν πρόκληση αυτό που έγινε και μάλιστα σε ένα νησί με τόσους νεκρούς από την πανδημία και ειδικά στο συγκεκριμένο χωριό που μίλησε είχαμε δύο νεκρούς. Εξαπέλυσε βρισιές και χυδαίους χαρακτηρισμούς εναντίον εργαζόμενων, αλλά πήρε ‘’πληρωμένη’’ απάντηση από γιατρό. Εμείς ξεκαθαρίζουμε πως αυτή την απάντηση θα παίρνει το υπουργείο όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, με αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ασκείται. Του επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς».

ΕΙΝΑΠ

Η  Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, σχολιάζει: «Είμαστε γιατροί που δουλεύουμε στο ΕΣΥ και απαιτούμε οι ασθενείς να έχουν δημόσια υγεία. Το μίσος του κ. Γεωργιάδη για τους υγειονομικούς και τους ασθενείς το έχει δείξει πολλάκις. Εμείς δουλεύουμε στο 200% των δυνατοτήτων μας, με απλήρωτα 8ωρα, μπας και κρατήσουμε το σύστημα. Και για τα απογευματινά χειρουργεία, να πούμε ότι ξέρουμε καλά ποιοι τα βάζουν και τους προειδοποιούμε ότι δε θα τους αφήσουμε έτσι. Ευτυχώς είναι μειοψηφία».

Σχετικά Άρθρα