Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας αμφισβητεί τα μεταπολεμικά σχέδια του Νετανιάχου για τη Γάζα

 Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας αμφισβητεί τα μεταπολεμικά σχέδια του Νετανιάχου για τη Γάζα

FILE – Israeli prime minister Benjamin Netanyahu, Defense Minister Yoav Gallant and Cabinet Minister Benny Gantz speak during a news conference in the Kirya military base in Tel Aviv, Israel on Saturday, Oct. 28, 2023. While Israelis quickly rallied behind the military, Netanyahu and his Likud party took a hit in opinion polls. Israelis now believe Netanyahu is less fit to govern than Gantz, a rival who agreed to join Netanyahu in an emergency wartime Cabinet. (Abir Sultan/Pool Photo via AP, File)

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβητήθηκε δημοσίως σήμερα από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με αφορμή τα μεταπολεμικά σχέδιά του για τη Λωρίδα της Γάζας. Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε την αντίθεσή του σε έναν μακροπρόθεσμο στρατιωτικό έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ είπε ότι, από την αρχή του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είχε προσπαθήσει να προωθήσει ένα σχέδιο για την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας από του Παλαιστίνιους. Ωστόσο οι προσπάθειές του «δεν βρήκαν ανταπόκριση» σε αρκετές συνεδριάσεις του πολεμικού συμβουλίου υπό τον Νετανιάχου, είπε ο Γκάλαντ – ο οποίος προέρχεται από το κόμμα Λικούντ του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι το Ισραήλ δεν θα θέσει τη Γάζα υπό στρατιωτικό έλεγχο», είπε ο Γκάλαντ. Θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτική στην διακυβέρνηση από τη Χαμάς… Η αναποφασιστικότητα θα υπονομεύσει τα στρατιωτικά οφέλη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον Γκάλαντ και είπε ότι οποιαδήποτε συζήτηση επί μιας πρότασης για την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας χωρίς τη Χαμάς, προϋποθέτει την εξάλειψη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Υπογράμμισε επίσης ότι η επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να επιδιωχθεί «χωρίς δικαιολογίες».

Σχετικά Άρθρα