Ρόμπερτ Φίτσο: Κρίσιμη η κατάστασή του-Οι πρώτες δηλώσεις του δράστη-Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα (vid)

 Ρόμπερτ Φίτσο: Κρίσιμη η κατάστασή του-Οι πρώτες δηλώσεις του δράστη-Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα (vid)

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Σλοβάκος πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας από έναν 71χρονο λογοτέχνη, Γιουράι Τσιντούλα στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, τη στιγμή που συνομιλούσε με πολίτες μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση. Ο 59χρονος Φίτσο μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και από εκεί – με αεροδιακομιδή – στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου μπήκε άμεσα στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον σλοβακικό ενημερωτικό ιστότοπο, Standard, ο Φίτσο χειρουργούταν για πάνω από τρεις ώρες, ενώ η κατάστασή του χαρακτηριζόταν ιδιαίτερα δύσκολη. Είχε δεχτεί έναν πυροβολισμό στην κοιλιά, έναν πυροβολισμό που διαπέρασε την κοιλιά του και έφτασε στο ισχίο, ενώ άλλη μια σφαίρα τον βρήκε στον ώμο. Ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έχει αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα, την οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να σταματήσουν.

Παρά ταύτα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TASR TV μετέδωσε ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχημένη και ο ίδιος είναι σε σταθερή κατάσταση και επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Μάλιστα, εκδόθηκε και ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Ζουζάνα Ντολνικόβα, ανακοίνωσε ότι «ο Ρόμπερτ Φίτσο εξακολουθεί να δίνει μάχει για τη ζωή του». Ακόμα, η ίδια ευχαρίστησε όλο το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τον πρωθυπουργό. «Πρόκειται για μια κορυφαία ομάδα επαγγελματιών», δήλωσε χαρακτηριστικά και καταδίκασε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας: «Είναι αποτέλεσμα απόλυτης ανθρώπινης κακίας και μίσους. Είναι μια επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έχει αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα, την οποία οι γιατροί δεν μπορούν ακόμη να σταματήσουν.

Η στιγμή που ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχεται τους πυροβολισμούς

Σοκάρει το βίντεο από την στιγμή της επίθεσης στον Σλοβάκο πρωθυπουργό που αυτή την στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη για την ζωή του.

Στο βίντεο φαίνεται ο δράστης να πλησιάζει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, την ώρα που εκείνο χαιρετούσε τους συγκεντρωμένους πολίτες, και να τον πυροβολεί πέντε φορές

Άμεσα σπεύδουν στο σημείο οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ενώ γύρω επικρατεί πανζουρλισμός

Τα γεγονότα

Όλα έγιναν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και βγαίνοντας από το κτίριο ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχθηκε πυροβολισμούς. Ο δράστης είναι σύμφωνα με τα σλοβακικά ΜΜΕ 71 ετών και ανακρίνεται και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στόχος του ήταν ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας. 

Η στιγμή της σύλληψης του δράστη:

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Αυτή είναι η στιγμή που ο τραυματισμένος Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρεται από άνδρες της ασφάλειάς του στην κυριολεξία «σηκωτός» στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο, δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο:

Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην πόλη Χάντλοβα για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ποιος είναι ο 71χρονος λογοτέχνης Τσιντούλα που πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) είναι σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ο άντρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στην πόλη Χάντλοβα το μεσημέρι της Τετάρτης. Κατά πληροφορίες, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο 71χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές. Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.

Ο Τσιντούλα – αριστερών πεποιθήσεων – φέρεται να κατείχε νόμιμα το όπλο, το οποίο έστρεψε κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ενώ συνελήφθη αμέσως μετά το αιματηρό επεισόδιο.

Βίντεο από την πρώτη ανάκριση του δράστη

Βίντεο από την πρώτη ανάκριση του άνδρα που πυροβόλησε 5 φορές τον πρωθυπoυργό της Σλοβακίας νωρίτερα σήμερα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ο συγγραφέας Τσιντούλα δήλωσε ότι το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τι αναφέρει ο γιος του δράστη

Το τοπικό site Aktuality.sk επικοινώνησε με τον γιο του 71χρονου, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από αυτή την κατάσταση, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του διέθετε άδεια οπλοφορίας. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε και γιατί συνέβη όλο αυτό», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για τα αισθήματα που έτρεφε ο πατέρας του κατά του Φίτσο, απάντησε: «Θα σας πω αυτό – δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Ακόμη, απάντησε αρνητικά όταν ερωτήθηκε αν ο 71χρονος ήταν ψυχιατρικός ασθενής. «Ίσως βραχυκύκλωσε, δεν το ξέρω. Είναι δυναμικός, αλλά δεν είχε επισκεφτεί ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο».

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα από την επίθεση – Οι αντιδράσεις

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και οι καταδίκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από αρχηγούς κρατών.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας δήλωσε συγκλονισμένη από τη «βίαιη» ένοπλη επίθεση στον Φίτσο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τη «βδελυρή επίθεση» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Καταδικάζω σθεναρά αυτήν τη βδελυρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «Χ».

Μήνυμα για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ανάρτησης στο X (πρώην Twitter).

Σε αυτήν, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είμαι σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Τον αποτροπιασμό του για τη φρικτή επίθεση σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας πως η βία δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία.

«Αποτροπιασμό για την φρικτή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Η βία δεν έχει καμία απολύτως θέση στις δημοκρατίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση», γράφει ο Στέφανος Κασσελάκης σε μήνυμά του στο Χ.

Ανάρτηση με την οποία καταδικάζει την επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έγραψε στην ανάρτησή του:

«Είμαι σοκαρισμένος από τη βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική στις δημοκρατικές κοινωνίες και πρέπει πάντα να καταδικάζεται. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

“Σοκαρισμένοι” από την αποτρόπαια και βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, δηλώνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο «Χ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η Ρ. Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Σοκ και αποτροπιασμό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.

«Σοκαρισμένος και αποτροπιασμένος από την ένοπλη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Του εύχομαι (να έχει) δύναμη για ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Οι σκέψεις μου είναι με στον Ρόμπερτ Φίτσο, τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον λαό της Σλοβακίας», συμπληρώνει.

Μήνυμα καταδίκης έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε από τον 71χρονο συγγραφέα Γιουράι Τσιντούλα. Σε δήλωση που εξέδωσε, ο Μπάιντεν δηλώνει ότι παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Όπως τόνισε, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Τζιλ προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωση του Φίτσο και οι σκέψεις τους είναι με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, την οικογένειά του και τον λαό της χώρας. «Καταδικάζουμε αυτήν τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας κι έτοιμη για παροχή βοήθειας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το τερατώδες έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν θαρραλέο και δυναμικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Ελπίζω πολύ ότι αυτές οι ιδιότητες θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεγράφημα προς την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα. Ο Πούτιν ευχήθηκε επίσης στον Φίτσο «ταχεία και πλήρη ανάρρωση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα πυρά που έπληξαν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος είναι μεταξύ ζωής και θανάτου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση αυτή. Οι σκέψεις μου και η αλληλεγγύη μου είναι κοντά του, στην οικογένειά του και στον σλοβακικό λαό» πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Ο Ρίσι Σούνακ δηλώνει «σοκαρισμένος» από τα «τρομερά νέα» ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή του στο Χ: «Σοκαρισμένος που άκουσα αυτή την τρομερή είδηση. Όλες μας οι σκέψεις είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».

«Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση για τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Φίτσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον τραυματία.

«Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογραμμίζει ότι «με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας». «Επιθυμώ, και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την «αποτρόπαια» επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ενός λαϊκιστή που είχε κάνει δηλώσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ότι ευνοούν τη Ρωσία προτού υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο τους τελευταίους μήνες. «Η επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι αποτρόπαια», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την πράξη βίας σε βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης ενός γειτονικού κράτους και εταίρου», πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, που έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας μετά από κυβερνητική συνεδρίαση στη Σλοβακία την Τετάρτη (15/5) είναι πρωθυπουργός της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβρη του 2023, ενώ προηγουμένως είχε τρεις ακόμα θητείες. Το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη για τη φιλορωσική του στάση, καθώς, όπως είχε πει και στην Telegraph, “ο εξοπλισμός της Ουκρανίας δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά σκοτωμούς”. Από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να τερματίσει τις δυτικές παραδόσεις όπλων που κατευθύνονται στην πολιορκημένη χώρα μέσω της Σλοβακίας.

Ξεκίνησε ως κομμουνιστής, μετέπειτα σοσιαλδημοκράτης και εξελίχθηκε σε λαϊκιστής, ενώ προχώρησε σε συμμαχία και με την ακροδεξιά για να σχηματίσει κυβέρνηση. Κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με πυρήνα της καμπάνιας του τις ανησυχίες για το κόστος ζωής κι έτσι επέστρεψε στο αξίωμά του πέντε χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά την οργή που ακολούθησε τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου, Γιαν Κούτσιακ, και της αρραβωνιαστικιάς του. Η διπλή δολοφονία προκάλεσε το ξέσπασμα μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Σλοβακία, καθώς ο Κούτσιακ αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ της ιταλικής μαφίας και της κυβέρνησης στο τελευταίο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του.

Η πολιτική του καριέρα που κρατά τρεις δεκαετίες, έχει κινηθεί ανάμεσα στις κυρίαρχες, φιλοευρωπαϊκές θέσεις και μιας έντονα εθνικιστικής, αντιδυτικής ρητορικής που χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να αλλάξει ρότα ανάλογα με την κοινή γνώμη ή την πολιτική πραγματικότητα.

Είναι επίσης σφοδρά αντίθετος στη μετανάστευση – βασικός παράγοντας για την εκλογική του νίκη το 2016 – και απορρίπτει “μια ξεχωριστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία”. Πρόσφατα, επέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και έφτασε να χαρακτηρίσει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ως “διαστροφή”. Την περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού, ήταν πολέμιος της μάσκας, του lockdown και του εμβολιασμού.

Η πολιτική διαδρομή του Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Φίτσο γεννήθηκε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στις 15 Σεπτεμβρίου 1964 και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος λίγο πριν από την επανάσταση του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Αργότερα, ίδρυσε το κόμμα Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία (Smer) το 1999 και ηγείται του κόμματος από την ίδρυσή του. Κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά πάνω από 10 χρόνια. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1992, όταν η χώρα βρισκόταν εντός της Τσεχοσλοβακίας, ενώ αργότερα διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2006, δύο χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σχημάτισε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, με τις θέσεις του να χαρακτηρίζονται πλέον λαϊκιστικές. Μάλιστα συμμάχησε με το Εθνικό Σλοβακικό Κόμμα (SNS) της άκρας δεξιάς, με το οποίο μοιράζεται τις ίδιες απόψεις κατά των μεταναστών και τις λαϊκιστικές τάσεις.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2010, διετέλεσε βουλευτής της αντιπολίτευσης, κατέχοντας ουσιαστικά τη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Μετά από πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργικού συμβουλίου της Iveta Radičová, διορίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός αφού οδήγησε το Smer σε μια συντριπτική εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2012, μετά την πτώση ενός κεντροδεξιού συνασπισμού λόγω καταγγελιών για διαφθορά, κερδίζοντας 83 έδρες και σχηματίζοντας κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την πρώτη από το 1989.

Το 2013, δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2014, όπου και έχασε τις εκλογές από τον πολιτικό του αντίπαλο Andrej Kiska στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στις 29 Μαρτίου 2014.

Στις 15 Μαρτίου 2018, λόγω της πολιτικής κρίσης που ακολούθησε τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ, ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο Andrej Kiska, ο οποίος στη συνέχεια ανέθεσε επίσημα στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Peter Pellegrini τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2023, ο Φίτσο διεξήγαγε, μεταξύ άλλων, εκστρατεία για την παύση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Το κόμμα του Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία (Smer), επικράτησε στις εκλογές, με 22,95% των ψήφων και κερδίζοντας 42 έδρες. Ο Φίκο σχημάτισε συνασπισμό με τη Φωνή – Σοσιαλδημοκρατία (Hlas) και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας και ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός στις 25 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή του αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό περίπου 20 κρατών υπό τσεχική ηγεσία για την προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα