Βουλή/Προεκλογικοί τόνοι: Μάτι, Τέμπη, Βαρτζόπουλος, ακρίβεια- Αιχμηρή τοποθέτηση Μητσοτάκη, ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης

 Βουλή/Προεκλογικοί τόνοι: Μάτι, Τέμπη, Βαρτζόπουλος, ακρίβεια- Αιχμηρή τοποθέτηση Μητσοτάκη, ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης

Οι τόνοι ανέβηκαν, θυμίζοντας έντονα προεκλογικό σκηνικό, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή ενώ στο «κάδρο» της κριτικής βρέθηκε η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι, η ακρίβεια, η συγκάλυψη για τα Τέμπη αλλά και οι μισογύνικες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε πως οι ευνοϊκές ποινές για τους έξι που κρίθηκαν ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι προέκυψαν λόγω των ποινικών κωδίκων που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι διέψευσε εκ νέου ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρωθυπουργός συσχέτισε την αναβάθμιση περίπου 100 ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες με την καθυστέρηση στην απόφαση για το Μάτι. «Στη διαβούλευση υπήρξε ευρύς διάλογος. Πολλές απόψεις ενσωματώθηκαν. Θα επιμείνω στον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης. Η δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη. Μόλις χθες ανέκυψε το ζήτημα για το Μάτι. Ύστερα από 6 χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε το δρόμο της αμφιβολίας. Θα περιοριστώ σε 3 επισημάνσεις. Πρώτον, τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επι ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με το πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία. Τρίτον, η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές, ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η δικαιοσύνη το κρίνει , να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112 οργανώνοντας για πρώτη φορά τη θωράκιση και τις εκκενώσεις και προτάσσοντας τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε.

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%.

«Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως όλα αυτά συμβαίνουν παρότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών. «Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α ‘ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρύονταν με βάση οδικές ή ακτοπλοικές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

«Μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περι αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς», είπε ακόμα.

  • Όσον αφορά στις εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στο κράτος δικαίου και σε πολλά επίπεδα. «Μιλώ για 21 ορόσημα τα οποία θέσαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 από τα οποία έχουν επιτευχθεί. Σε πείσμα όλων όσοι εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου σαν χούντα, αναγνώρισε πρόσφατα και η αρμόδια επίτροπος κα Γιούροβα. Αυτά δεν αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευση που επιμένει να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

«Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δις το χρόνο. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές.. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαικισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», συνέχισε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη αναρωτήθηκε «πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό». «Τώρα ένα νέο όχι σε κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι βασικό ζητούμενο», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο και είπε πως είδε με χαρά τα κόμματα που την καταψήφισαν να κάνουν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;», συμπλήρωσε.

«Μετά το Πάσχα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για την κάλπη του Ιουνίου. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί στον τόπο. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και την προ ημερησίας που ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συζητήσουμε όχι μόνο για οικονομία, αλλά εφ΄ όλης της ύλης. Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις για το αύριο της Ελλάδος, της Ευρώπης και όχι επανάληψη του τεχνητού διχασμού που τόσο πληρώσαμε στο χθες. Θέλουν αλήθεια και όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φάμελλος: Ψεύδη για τους ΠΚ και το Μάτι

Σε υψηλούς τόνους έδωσε απάντηση στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με το Μάτι και αντιπαρέβαλε την διαφορετική στάση της Ρένας Δούρου με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Τριαντόπουλο σχετικά με τα Τέμπη.

Κατά την παρέμβασή του σημείωσε πως «με τις επιλογές της κυβέρνησης μεγαλώνει η απαξίωση της κοινωνίας» και αναφέρθηκε στα «ψέματα του κ. Φλωρίδη για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες σε σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης στο Μάτι. Το κάνετε για κομματικό καιροσκοπισμό και για συμψηφισμό με άλλες υποθέσεις. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι η ετυμηγορία για το Μάτι συνδέεται με την αλλαγή των κωδίκων του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ. Στους κώδικες κατάργησε την εξαγορά, ενώ οι επόμενοι κώδικες Φλωρίδη έχουν ξαναφέρει την εξαγορά. Εμείς καταργήσαμε την εξαγορά το 2019. Είπε ο κ. Μητσοτάκης να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Συμφωνούμε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Ρένα Δούρου δεν επικαλέστηκε καμία ασυλία και ζήτησε επιτάχυνση της διαδικασίας. Ας κάνουν το ίδιο και οι κ.κ. Καραμανλής, Κακαγιάννης και Τριαντόπουλος».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξέχασε την υπόθεση των Τεμπών και το σχέδιο συγκάλυψης» και πρόσθεσε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπλοκάρει την απόδοση δικαιοσύνης, παρότι το σχετικό αίτημα ήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα η κυβέρνηση στράφηκε εναντίον της Ευρωπαίας εισαγγελέως».

Στη συνέχεια τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη της τα χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή κατά την συζήτηση στην Βουλή για τα Τέμπη. Αλλά η ντροπή συνεχίζεται: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι αν κάτι θα άλλαζε θα ήταν η διαχείριση της επικοινωνίας και ότι υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας για το μπάζωμα-ξεμπάζωμα. Εννοεί ότι υπάρχει λάθος στο σχέδιο προπαγάνδας της κυβέρνησης. Τώρα που η εισαγγελέας Εφετών μεταφέρει στον Άρειο Πάγο τη διερεύνηση για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Είναι θεωρίες συνωμοσίας κι αυτά; Είναι για τα μπάζα η εισαγγελική παραγγελία που θα έλθει στην Βουλή;».

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για «αυθαίρετη επέμβαση στον χώρο του εγκλήματος με την μεταφορά χωμάτων” και πρόσθεσε: “Θα επιτρέψετε στην Βουλή να το διερευνήσει ή θα το απορρίψετε για να αθωώσετε τον κ. Τραντόπουλο;»

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην «τραγωδία που εξελίσσεται στη Γάζα» αλλά και στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τα βιολογικά αίτια της επιθετικότητας.

«Καθώς βαδίζουμε για την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης οφείλουμε να σκεπτόμαστε ότι στην Μέση Ανατολή εκτυλίσσεται μία τραγωδία», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Φυσικά καταδικάζουμε και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και την επίθεση του Ιράν αλλά δεν μπορούμε να σιωπούμε μπροστά σε μία τραγωδία δίχως τέλος που εκτυλίσσεται στην Γάζα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την κατάπαυση και για την επίλυση του προβλήματος.

Χαρακτήρισε «απαράδεκτη, απάνθρωπη και ακροδεξιά την τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου» και χαρακτήρισε «αίσχη τα όσα είπε και κυρίως το ότι συνέδεσε τις γυναικοκτονίες με βιολογικά αίτια». Ακολούθως σημείωσε: «Είναι απαράδεκτο ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι για το θέμα. Θεσπίστε τώρα την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Ήταν λάθος του κ. Φλωρίδη που υπερασπίστηκε τον κ. Βαρτζόπουλο. Οφείλει ο πρωθυπουργός να αποβάλει τον κ. Βαρτζόπουλο από την κυβέρνηση».

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου ανοίγει η πόρτα εξόδου της ΝΔ

Σε οξείς τόνους απάντησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό. «Να μην μας δίνει μαθήματα ευρωπαϊσμού ο κ. Μητσοτάκης. Έδειξε αλαζονεία και αμετροέπεια. Εμείς βάλαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη και εσείς πήγατε να τη βγάλετε το 2009. Δεν θυμάται ο πρωθυπουργός τι ψήφισε το 2010; Αν τότε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ δεν έπαιρνε τη σωστή απόφαση κι ακολουθούσε τη στάση του πρωθυπουργού η χώρα θα ήταν εκτός Ευρωζώνης», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Για την απόφαση στη δίκη για το Μάτι, ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι είναι ασύμμετρη για το μέγεθος της τραγωδίας και πώς και οι κρίνοντες κρίνονται.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη στην κυβέρνηση, όταν με τις συνεχείς παραβάσεις της υπονομεύει το κράτους δικαίου, όταν δεν έχει κληθεί ακόμη για τις υποκλοπές ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από την προχειρότητα και την απουσία συνεκτικού σχεδίου για την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης. Υποστήριξε ότι «η αλλαγή που φέρνετε, βιαστικά και πρόχειρα είναι για να μη χάσετε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν επιλύει το πρόβλημα που υπάρχει και θα δημιουργήσει νέα μεγαλύτερα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξήγησε ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη επειδή «φαίνεται να γίνεται χωρίς να προκύπτουν σαφή και ενιαία κριτήρια, αλλά βάσει των δικών σας πελατειακών κριτηρίων όπως αποδεικνύει η απουσία της απαιτούμενης χωροταξικής προπαρασκευής. Οι κτηριακές υποδομές που υπάρχουν είναι το λιγότερο ανεπαρκείς δημιουργώντας ουσιαστικά προβλήματα. Όσον αφορά στους δικαστικούς υπαλλήλους, που σύμφωνα με το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας της οποίας ζητήσατε τη συνδρομή, «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης», τα μέτρα του δικαστικού χάρτη και η σχετική ανακατανομή των πόρων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν» τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν. Πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση του υπάρχοντος ανεπαρκούς προσωπικού».

Η οξεία επίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη επεκτάθηκε σ΄όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, την ακρίβεια, την υποβάθμιση του ΕΣΥ, την οικονομική πολιτική που, όπως ανέφερε, «εκτός από άδικη είναι και αναποτελεσματική», ενώ κάλεσε ευθέως τη κυβέρνηση να απαντήσει αν είναι “φερόμενη” η διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Στις Ευρωεκλογές όσο και να προσπαθείτε να εκβιάσετε τον ελληνικό λαό δεν κρίνεται η σταθερότητα της κυβέρνησής σας. Κρίνεται όμως ποιοι θα αναλάβουν την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε.

«Δεν διακυβεύεται στις Ευρωεκλογές η σταθερότητα. Διακυβεύεται αν θα υπάρχει ανάχωμα στην αλαζονεία σας. Αν θα υπάρχει μια αντιπολίτευση που προτείνει μια άλλη πορεία για τη χώρα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Στις 9 Ιουνίου ανοίγει η πόρτα εξόδου της ΝΔ. Κι όλοι εσείς είστε υποταγμένοι και υπόδουλοι στην εξουσία του κ. Μητσοτάκη. Σας αξίζει μήνυμα αποδοκιμασίας».

Κουτσούμπας: Η κυβλερνηση προωθεί μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού

Ο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν αφήνει μέρα να πάει χαμένη, που να μην προωθεί μέτρα αντιλαϊκά, μέτρα αντιδραστικά, σε βάρος του ελληνικού λαού. Και είναι διπλή πρόκληση, να εμφανίζει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, σαν “πρόοδο” και “βελτίωση της ζωής των πολιτών”. Πραγματικά αναποδογυρίζει την πραγματικότητα»

«Αυτό κάνετε και με το νομοσχέδιο για το νέο “Δικαστικό Χάρτη”, προπαγανδίζοντας ότι θα επιταχυνθεί τάχα η Δικαιοσύνη για όλους και θα τρέχει με “ταχύτητες φωτός” για τις υποθέσεις του λαού. Ποια επιτάχυνση, ποια βελτίωση θα φέρει τάχα στους εργαζόμενους, στις λαϊκές οικογένειες; Με τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνετε, κάνετε τη Δικαιοσύνη ακόμα πιο εχθρική, πιο απρόσιτη, πιο ακριβή για τον ελληνικό λαό» σημείωσε.

«Σε αυτό το πνεύμα, κατά κάποιο τρόπο, είναι ενταγμένη και η χτεσινή δικαστική απόφαση για το Μάτι, η οποία διαπνέεται από τη γνωστή λογική τού “ανθρώπινου λάθους” που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με πολύ χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους. Είναι ακριβώς η ίδια λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών. Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά η λογική της συγκάλυψης παραμένει ίδια. Απλώς ο καθένας σας την αξιοποιεί όπως και όποτε τον συμφέρει» τόνισε.

Είπε ότι με το νομοσχέδιο «κλείνουν και συγχωνεύονται δικαστικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα και καταργείται ο βαθμός των Ειρηνοδικείων τα οποία έλυναν σημαντικές διαφορές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων».

«Έτσι, ο απλός κόσμος θα αναγκάζεται να ξοδεύει ακόμα περισσότερο χρόνο κι ακόμα περισσότερο χρήμα για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Θα αποθαρρύνεται πιο πολύ να περάσει το κατώφλι των δικαστηρίων, μήπως και βρει το δίκιο του» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ούτως ή άλλως, με τους νόμους που έχετε ψηφίσει, κι εσείς κι οι προκάτοχοί σας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, έχετε κάνει την πρόσβαση ήδη στη Δικαιοσύνη πανάκριβη, “πολυτέλεια” για λίγους κι εκλεκτούς».

«Ο πραγματικός στόχος του νέου “Δικαστικού Χάρτη” είναι ακριβώς αυτός: μια Δικαιοσύνη πιο γρήγορη, αποτελεσματική και “φιλική” για τους επιχειρηματικούς και μόνο ομίλους. Μια Δικαιοσύνη “κομμένη και ραμμένη” στα σύγχρονα μέτρα του κεφαλαίου» συμπλήρωσε. 

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο πρωθυπουργός να αποπέμψει άμεσα τον κ. Βαρτζόπουλο

«Καλώ τον κ. πρωθυπουργό να ανακαλέσει και να δράσει άμεσα για τις απαράδεκτες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας. Καλώ τον κ. πρωθυπουργό να αποπέμψει όχι μόνο τον κ. Βαρτζόπουλο, αλλά και κάθε κυβερνητικό πρόσωπο που εκφράζεται με τρόπο σεξιστικό, που δικαιολογεί την έμφυλη βία και την γυναικοκτονία», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Καλώ τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος είπε ότι ήταν επιστημονική η άποψη που εξέφρασε ο κ. Βαρτζόπουλος, να ανακαλέσει αυτή του τη δήλωση και να αναλάβει δράση άμεσα, σε σχέση με τις γυναικοκτονίες, με ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας, ως αυτοτελούς κακουργήματος», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

«Έχω προσκαλέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία και αρνείται να το κάνει και έχω προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά το ζήτημα των γυναικοκτονιών» είπε, αφού επισήμανε ότι έχει καταθέσει μέχρι σήμερα 52 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό από τις αρχές Σεπτέμβρη, όμως ο πρωθυπουργός δεν προσήλθε να απαντήσει σε καμία, αν και αφορούν όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη δεν θα ορθοποδήσει εάν η κυβέρνηση επιμείνει στους πειραματισμούς επάνω της, δεν θα ορθοποδήσει με κατάργηση βαθμών δικαιοδοσίας, με κατάργηση πρωτοδικείων και με αποστέρηση από την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, δεν πρόκειται να λειτουργήσει υποστελεχωμένη, με αίθουσες χωρίς κλιματισμό, χωρίς παράθυρα, χωρίς θέρμανση, χωρίς φωτισμό πολλές φορές, με διαδικασίες μαγνητοφώνησης που δεν εφαρμόζονται, με υπαλλήλους εξουθενωμένους και στερούμενους τα βασικά, δεν θα λειτουργήσει αν δεν ενισχυθεί το φρόνημα ανεξαρτησίας το οποίο, δυστυχώς, οι εξουσίες ουδέποτε αγκάλιασαν.

Νατσιός: Η Δικαιοσύνη νοσεί 

Η Δικαιοσύνη νοσεί και στην αρχιτεκτονική της και η ευθύνη τής εκτελεστικής εξουσίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δικαιοσύνη είναι πια μεγάλη, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ”Νίκης” Δημήτρης Νατσιός.

Στην αρχή της ομιλίαw του ο κ. Νατσιός επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια την επόμενη της έκδοσης της δικαστικής απόφασης για το Μάτι.

«Η ”Νίκη” σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και έχει ως πυξίδα της την αποφυγή του σχολιασμού των δικαστικών αποφάσεων. Εδώ όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση που οι συγγενείς των θυμάτων τη χαρακτήρισαν σκάνδαλο ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος υποστηρίζει ότι απέχει κατά πολύ από το κοινό περί δικαίου αίσθημα» σημείωσε. Συνέχισε διερωτώμενος «Ποια είναι η ουσία αυτής της απόφασης;» για να απαντήσει ο ίδιος: «Φταίνε οι πυροσβέστες και όχι οι πολιτικοί» και προσέθεσε:

«Το ίδιο δηλαδή που προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση και για τα Τέμπη. Φταίνε οι σταθμάρχες και όχι οι υπουργοί . Αυτά που τους ενοχλούν και δικαίως για το Μάτι, η συγκάλυψη δηλαδή, δεν τους ενοχλούν για τα Τέμπη.

Ο κ. Νατσιός εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του κόμματός του στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για συγχώνευση των Ειρηνοδικείων που βρίσκονται στις έδρες Πρωτοδικείων, με τα υφιστάμενα Πρωτοδικεία.

«Αφού κλείσατε σε όλη την επικράτεια σχολεία, κοινοτικά καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομεία, ακόμα και εκκλησίες καθώς δεν εγκρίνονται θέσεις ιερέων τώρα έρχεστε να κλείσετε Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία», ανέφερε.

Φλωρίδης: Προϋπόθεση για την επιτάχυνση των ρυθμών απόδοσης της δικαιοσύνης

Ο εθνικός στόχος της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, δηλαδή να επιταχύνουμε, να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς στην απόδοσή της» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Τοποθετούμενος επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά πρωτίστως τους πολίτες που οδηγούν τις διαφορές του στα δικαστήρια, καθώς «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα αφαιρεί σημαντικό μέρος από την αποστολή της». Τόνισε μάλιστα ότι, ζώντας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς διαρκώς, και πάντα υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι ευχάριστη για τη χώρα μας: Ότι στον τομέα της δικαιοσύνης τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Και αυτό αφαιρεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό από την εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να έρθουν για να δημιουργηθούν δουλειές, και για να κρατήσει η χώρα τα παιδιά της εδώ».

Σχετικά Άρθρα