Λίμνη Δόξα: Η καρδιά της ορεινής Κορινθίας-Ένας επίγειος παράδεισος, μια ανάσα από την Αθήνα

 Λίμνη Δόξα: Η καρδιά της ορεινής Κορινθίας-Ένας επίγειος παράδεισος, μια ανάσα από την Αθήνα

Κι όμως, χρειάζονται μόλις δύο ώρες για να αφήσεις πίσω σου το τσιμέντο της Αθήνας, το καυσαέριο και φασαρία και να βρεθείς ανάμεσα σε δέντρα, καθαρό αέρα και μια καταγάλανη λίμνη βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής. Η ορεινή Κορινθία προσφέρεται για μονοήμερες αποδράσεις και η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να την εξερευνήσετε.

Χαθείτε σε μεσαιωνικά εκκλησάκια που επιβιώνουν ακόμη στα παραδοσιακά χωριουδάκια, στις πλατείες με τα αιωνόβια πλατάνια, στις πέτρινες κρήνες που αναβλύζουν δροσερό νερό.

Οι οδηγίες απλές: Παίρνουμε την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου και στρίβουμε είτε στο Κιάτο αν θέλουμε να πάμε πρώτα στη λίμνη της Στυμφαλίας είτε στο Ξυλόκαστρο προς Τρίκαλα Κορινθίας.

Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσετε, μπροστά από τα μάτια σας θα περάσουν αμέτρητα μικρά χωριουδάκια. Είναι εκείνα τα χωριά που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Στην πλατεία θα βρείτε σίγουρα ένα καφενείο και τη δροσιά κάποιου πλατανιού. Μια στάση για παραδοσιακό καφέ και γλυκό είναι απαραίτητη.

Στη λίμνη Στυμφαλία θα αντικρίσετε καλαμιώνες. Δυστυχώς όχι νερό. Κάντε μια στάση. Το σημείο σίγουρα θα σας φέρει στο νου κάτι από μυθολογία, κάτι από τους άθλους του Ηρακλή.

Συνεχίζοντας προς τη λίμνη Δόξα, μια τεχνητή λίμνη που σίγουρα θα λατρέψετε, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον Φενεϊκό Κάμπο, με πολλά χωριουδάκια να τον περιβάλλουν.

Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή από το Ξυλόκαστρο, θα φτάσετε εύκολα και στα φημισμένα Τρίκαλα Κορινθίας. Είναι τρία χωριά (Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα) που αποτελούν το κατεξοχήν τουριστικό σημείο αναφοράς του νομού. Τα Τρίκαλα δεν έχουν ξεφύγει από την εμπορευματοποίησης του παραδοσιακού χαρακτήρα ενός χωριού. Θα βρείτε ξενώνες, ξύλινα σαλέ, αναπαλαιωμένα αρχοντικά, σύγχρονα resorts. Ο νέος χαρακτήρας των Τρικάλων είναι καθαρά τουριστικός, όπως καταλαβαίνετε.

Και φτάνουμε στη λίμνη Δόξα, όπου να σημειωθεί πως η περιοχή της λίμνης που έχει κηρυχθεί περιοχή ΝATURA. Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φενεού Κορινθίας, στις υπώρειες του όρους Πεντέλεια (Ντουρντουβάνας) και Αροανίων (Χελμού) πλησίον των οικισμών Αρχαίας Φενεού (Καλύβια) και Πανοράματος (Φονιά) και σε μικρή απόσταση από τη μονή Αγίου Γεωργίου, απέχει δε οδικώς από την Γκούρα 8 με 10 χιλιόμετρα.

Στη λίμνη μπορείτε να περάσετε πολύ όμορφα και με 0 ευρώ, στήνοντας την κουβέρτα σας ή το καρεκλάκι σας στο γρασίδι, και φέρνοντας από το σπίτι σας ή αγοράζοντας οικονομικά από κάποιο τοπικό μίνι μάρκετ λιχουδιές. Μπορείτε να κάνετε και κάποια δραστηριότητα από αυτές που προσφέρονται, όπως ιππασία ή κανό.

Αξίζει, τέλος, να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, να απολαύσετε τη θέα μαζί με σπιτικό γλυκό τριαντάφυλλο που θα σας προσφέρουν οι καλόγεροι.

Σχετικά Άρθρα