• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

3 + 1 λόγοι που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

 3 + 1 λόγοι που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλή εικόνα των τελευταίων ημερών κάθε άλλο από εφησυχασμό πρέπει να προκαλεί.

Και οι λόγοι είναι τέσσερις:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Συμβολικοί” εμβολιασμοί μέρα δεύτερη – Σειρά για Τσίπρα, Κικίλια – Πόσες δόσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα

Νέα έρευνα προσομοίωσης ΑΠΘ: Πότε θα βγούμε από το lockdown

Απόφαση για άνοιγμα σχολείων – “Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά” (vid)

  • Μπορεί η γενικότερη εικόνα της χώρας να είναι αισθητά βελτιωμένη τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν ωστόσο περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο», όπως το κέντρο της Αθήνας, η Δυτική Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν είναι η Καρδίτσα, η Λάρισα και η Μαγνησία. Ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι ταχύτερος σε σχέση με την Αττική. Η πίεση, ωστόσο, στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται. Αυτό φαίνεται από τα κρούσματα που καταγράφονται μειωμένα στις περισσότερες περιοχές αλλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία των νοσηλευομένων. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται 1.062 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 234 σε ΜΕΘ.
  • Ακολουθώντας τους ρυθμούς των ημερών, ο αριθμός των τεστ είναι μειωμένος τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικά την Κυριακή, οπότε και εντοπίστηκαν μόλις 342 κρούσματα κορωνοϊού, ο αριθμός των τεστ που είχε διενεργηθεί ήταν μόλις 143, όταν κατά μέσο όρο καθημερινά διενεργούνται 27.000 – 30.000 τεστ. Αντίστοιχα, περίπου 6.000 έλεγχοι είχαν ανακοινωθεί την επομένη των Χριστουγέννων όταν είχαν εντοπιστεί262 κρούσματα.
  • Μπορεί η έναρξη των εμβολιασμών να προκάλεσε γενικευμένη ευφορία, ωστόσο η ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού αργεί ακόμη. Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Mega, ο καθηγητής Νίκος Σύψας προειδοποίησε πως «πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί». «Εάν δεν πετύχουμε το 70%, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει», τόνισε.
  • Ο τελευταίος λόγος έχει να κάνει με την αυξημένη κίνηση, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες τόσο στους δρόμους της πόλης όσο και στα καταστήματα λόγω εορτών. Όσο κι αν οι ειδικοί απεύθυναν έκκληση να γιορτάσουμε μέσα στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι βέβαιο ότι… παρατυπίες έγιναν και σε ένα βαθμό αναμένεται να αποτυπωθούν τις επόμενες ημέρες στον επιδημιολογικό χάρτη.

Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της εορταστικής περιόδου οι ειδικοί θα υποβάλλουν και την εισήγησή τους για τη συνέχιση ή μη της καραντίνας η οποία είναι σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου, και μετά τις 7 Ιανουαρίου.