Τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν-Ο οδικός χάρτης και οι επόμενες κινήσεις – Τι απαντά η κυβέρνηση στις επικρίσεις για τα F16

 Τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν-Ο οδικός χάρτης και οι επόμενες κινήσεις – Τι απαντά η κυβέρνηση στις επικρίσεις για τα F16

Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσδοκά η κυβέρνηση μετά την  συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και προανήγγειλε τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και να μπούνε οι βάσεις για την  βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Αυτός ο οδικός χάρτης, θα μπορούσε να συμπεριλάβει την προώθηση της «θετικής ατζέντας», δηλαδή τη σύσφιξη των σχέσεων στο εμπόριο, την οικονομία, την ενέργεια και το μεταναστευτικό. 

Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν να αναβαθμίσουν το πλαίσιο των συζητήσεων τόσο για το Ανώτατο Συμβούλιο όσο και για τα σοβαρά θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε επίπεδο υπουργών.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μετά την απόφαση των Αμερικανών να δώσουν τα F-16, στον Ταγίπ Ερντογάν. Η εξέλιξη αυτή προξένησε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν πως «ο Ερντογαν τα πήρε όλα». 

  • Απαντώντας η κυβέρνηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης τονίζει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα, ως έναν παράγοντα γεωπολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Για την πώληση αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο εμάς μας αφορά μόνο έμμεσα. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό φαίνεται να είναι γνωστή, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο. Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί οι οποίοι δίνονται σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας. Αλλά αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα».

Απο την κυβέρνηση αποσαφηνίζουν πως κατά την συνάντηση των δύο ηγετών δεν τέθηκε το ζήτημα των εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  • «Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την απόλυτη έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι δρομολογημένο. Δεν επιδέχεται ουσιαστικών τροποποιήσεων, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρει και στο ΝΑΤΟ συνολικά αλλά και στην έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης» σημειώνουν.

Σχετικά Άρθρα