Ερντογάν: Αναβάλλει την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπάιντεν

 Ερντογάν: Αναβάλλει την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπάιντεν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναβάλλει το προγραμματισμένο για τις 9 Μαΐου ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Αυτό αναφέρει αξιωματούχος που είναι γνώστης του θέματος.

Την είδηση μεταδίδει ο δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού για το Bloomberg. Σύμφωνα με τον Σοϊλού, το ταξίδι θα καθυστερήσει «λόγω αλλαγής του προγράμματος του Ερντογάν».

Σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Η πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε την αναβολή, μεταδίδει το Reuters.

Τη σημασία του έχει και το γεγονός πως Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η συνάντηση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είχε ποτέ ανακοινωθεί επισήμως.

Όπως φαίνεται υπάρχει παρασκήνιο σε σχέση με την αναβολή αυτή καθώς το πρωί το Bloomberg μετέδιδε ότι η συνάντηση θα γίνει στις 9 Μαΐου ωστόσο ο Λευκός Οίκος το διέψευδε.

Ουσιαστικά φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία για συνάντηση όμως δεν είχε οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι διέψευσε την είδηση του Bloomberg αναφέροντας πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Έτσι, δεν έχω πραγματικά κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό».

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Το γραφείο του Ερντογάν τηρεί επίσης σιγή ιχθύος για την ώρα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι πλευρές διευκρινίζουν πως πρόκειται για αναβολή και όχι ακύρωση της συνάντησης χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πότε θα γίνει.

Ερντογάν: Χασάπης της Γάζας ο Νετανιάχου – Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης η Χαμάς

Νέα επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Παρασκευή (26/04), ενώ θυμήθηκε και πάλι την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Οι πρόγονοί μου υπηρέτησαν την Ιερουσαλήμ για 400 χρόνια. Η κληρονομιά τους δεν μπορεί να διαγραφεί», δήλωσε ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη.

Όπως υποστήριξε, «η Ιερουσαλήμ πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Σταυροφόρους. Κι εμείς ως οι διάδοχοι των προγόνων μας που ανύψωσαν και πάλι την Ιερουσαλήμ για 400 χρόνια και την έκαναν τόπο ευημερίας, έτσι κι εμείς παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη».

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αδελφούς μας τη Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, ως την Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιστέκονται εδώ και 203 ημέρες. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στη γενοκτονία», υποστήριξε.

«Οι σημερινοί Χίτλερ και Ναζί είναι δολοφόνοι που σκότωσαν περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, όπως και οι δολοφόνοι πριν από αυτόν, έγραψε το όνομά του επαίσχυντα στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας. Αυτό το μαύρο σημάδι που είχε κολλήσει στο μέτωπό του δεν ξεκολλούσε ό,τι κι αν έκανε»», επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Όποιος ψάχνει για “μοντέρνους Φαραώ” δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά, απλά να κοιτάξει αυτούς που σκότωσαν ανελέητα 35.000 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 203 ημέρες», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η «άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα».

«Στο Ισραήλ νομίζουν ότι μπορούν να καλύψουν τις δολοφονίες που διέπραξαν στη Γάζα με τον Τύπο και την ισχύ του λόμπι που διαθέτουν και μας κατηγορούν για αντισημιτισμό. Από εδώ, θεωρώ χρήσιμο να τους υπενθυμίσω ξανά αυτήν την αλήθεια. Ό,τι κι αν κάνετε είναι μάταιο, όσο σκληρά και αν προσπαθήσετε, είναι μάταιο… Δεν μπορείτε να αλυσοδέσετε την καρδιά ή τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις απειλές και τις πιέσεις σας», επισήμανε.

«Το τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερη ‘’παρενόχληση’’, με την ταυτότητα της αρχαίας πόλης να διαγράφεται από το Ισραήλ βήμα προς βήμα» σχολίασε.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει περιορισμούς εξαγωγών στο Ισραήλ σε 54 ομάδες προϊόντων» υποστήριξε ακόμα ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς από τις 7 Οκτωβρίου η Άγκυρα έστειλε σχεδόν 50.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω 13 αεροπλάνων και 9 πλοίων», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα