Τι σημαίνουν τα μηνύματα Αχτσιόγλου με το άνοιγμα στην κοινωνία – Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλευση στην εκλογική διαδικασία

 Τι σημαίνουν τα μηνύματα Αχτσιόγλου με το άνοιγμα στην κοινωνία – Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλευση στην εκλογική διαδικασία

Η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου δεν προοιωνίζεται απλά μια στροφή στο κέντρο ή την κεντροαριστερά ούτε και περιχαράκωση στην Αριστερά. Τελειώνει με τις εσωκομματικές ταμπέλες και τραβά διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Σπεύδει πανομοιότυπα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ανοίγει την προεκλογική αυλαία ο Νίκος Παππάς, καραούλι στην ΚΕ ο Παύλος Πολάκης.

Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε το πρώτο βήμα με τρόπο και ύφος που αντιστοιχεί και στο ήθος αλλά και στο στίγμα της ανανέωσης που επιχειρεί να οικοδομήσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έσπασε το κομματικό και αριστερό πρωτόκολλο και από τις ανακοινώσεις στα συλλογικά όργανα βγήκε από τα στεγανά του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνθηκε πλατύτερα στην κοινωνία.

Πολλοί κράτησαν δυο αποστροφές στην πεντάλεπτη δήλωσή της:

Το ότι η υποψηφιότητά της αφορά την Ελλάδα και ότι για την ίδια ως υποψήφια δεν υπάρχει το δίλημμα των αντιπάλων Αριστερά ή Κέντρο.

Και τα δυο ερμηνεύονται εντός αλλά κυρίως εκτός κόμματος ως τα σημεία κλειδιά που αναδιατάσσουν από το εσωκομματικό σκηνικό μέχρι την ευρύτερη κεντροαριστερά ίσως και πιο πέρα στον πολιτικό χάρτη. Για πολλούς ήταν λυτρωτική η τοποθέτησή της καθώς με το καλημέρα έστειλε σήμα στους ψηφοφόρους και στον προοδευτικό κόσμο ότι υπάρχει και ένα ακόμη πρόσωπο που μπορεί να απευθυνθούν.

Κατά άλλους έδειξε ότι πραγματικά έχει βάλει ψηλά τον πήχη για το μέλλον μιλώντας για την αποτελεσματική αντιπολίτευση του σήμερα και τη ρεαλιστική διακυβέρνηση του αύριο.

Μήνυμα εξωστρέφειας

Από το τρόπο και το περιεχόμενο της επίσημης παρουσίασής της προκύπτει αβίαστα ότι το βασικό μήνυμα της υποψηφιότητας της Έφης Αχτισόγλου είναι η εξωστρέφεια. Και όλα αυτά αποτυπώνονται και όσα φέρεται να έχει στο μυαλό της και για τις τάσεις που σύμφωνα με το περιβάλλον της περνούν μέσα το τέλος των τάσεων και την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να εκφράζεται συντεταγμένα κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας πλήρωσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

  • Σε αυτό τον καμβά η Έφη Αχτσιόγλου θέλει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες της διαδοχής καθώς όπως σημειώνουν συνεργάτες της για να επιτευχθεί ο στόχος της εξωστρέφεια έχει μεγάλη σημασία οι εξελίξεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να τυγχάνουν και της μεγαλύτερης δυνατής πρόσληψης από την κοινωνία.

Για αυτό το λόγο και θεωρεί και εκείνη κρίσιμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προλάβει να ανέβει στη ΔΕΘ με νέο εκλεγμένο πρόεδρο.   

Φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ  

Κι αν ήδη συντελούνται τα πρώτα μικρά ή μεγαλύτερα πολιτικά γεγονότα στη μετά Τσίπρα εποχή, ο βασικός όρος που θα εκπληρώσει το μεγάλο πολιτικό γεγονός της εκλογής προέδρου είναι ακόμη πολύ μακριά. Η εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου έχει μεγάλες δυσκολίες συσπείρωσης και συμμετοχής πρωτίστως των ίδιων των μελών στις συνεδριακές διαδικασίες και στις εσωκομματικές κάλπες αμέσως μετά.

Η Έφη Αχτσιόγλου αμέσως μετά την ΚΕ αρχίζει την καμπάνια της με το μότο «έλα να ψηφίσεις» το οποίο από μόνο του δεν φαίνεται να περιορίζεται στα ήδη εγγεγραμμένα 170.000 μέλη που έφερε στο ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα πριν ένα χρόνο. Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο συνυποψήφιός της Νίκος Παππάς αναφερόμενοι στις διαδικασίες εκλογής κάνουν συνεχείς αναφορές και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Με δεδομένη την κόπωση της κομματικής βάσης αλλά και την απογοήτευση η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλώθηκε και στην κάλπη δια της αποχής ακόμη και πολλών εκ των 110.000 νέων μελών δεν αποκλείεται να προκύψουν και αλλαγές στο συνεχές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και για τον τρόπο της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Στις κάλπες της Άνοιξης του 2022 για να ψηφίσουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να εγγραφούν και στο κόμμα κάτι που στις σημερινές συνθήκες δεν προοικονομεί μια ικανοποιητική συμμετοχή και μάλιστα σε συνθήκες που η καθημερινότητα στην καθημερινότητα των πολιτών δεν θα έχει επανέλθει αρχές Σεπτεμβρίου.

Πυρά στον Τσακαλώτο

Η διαρροή ότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ανακοινώσει και εκείνος την υποψηφιότητά του επιβεβαίωσε και τις εκτιμήσεις ότι η ατζέντα της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου θα ήταν πολύ μακριά από τις δικές του επιδιώξεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια το τέλος των τάσεων και από την άλλη η απεμπλοκή της από τις ιδεολογικές περιχαρακώσεις οδήγησαν τον πρώην Υπουργό οικονομικών στο να επισπεύσει τις ανακοινώσεις του.

Ωστόσο ο ίδιος είναι και η αιτία που η προεκλογική αρένα ανοίγει πρόωρα καθώς παρασκηνιακά δέχεται πυρά για το γεγονός ότι επι τέσσερα χρόνια η Ομπρέλα της οποίας ηγείται ασκούσε διαρκές πρέσινγκ στον πρώην πρόεδρο για αποφάσεις μέσα στα συλλογικά όργανα επιδεικνύοντας υπέρμετρο ζήλο στο καταστατικό.

Για αυτό εξάλλου δέχτηκε και τα έντονα προειδοποιητικά πυρά του Νίκου Παππά. Πριν ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ανοίξει τα χαρτιά του εκαπέλυσε τα πρώτα πυρά χτυπώντας τον πρώην υπουργό οικονομικών στο μαξιλάρι των 37δισ. αλλά και για την αφετηριακή επιστροφή που επιζητούν οι σύντροφοί του στη ριζοσπαστική αριστερά που σε όλη την Ευρώπη φέρνει τα κόμματα στα όρια της εκλογικής επιβίωσης.

Ο Νίκος Παππάς θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στη ΚΕ τηρώντας τα κομματικά ήθη και από τα όσα θα περιέχει η πλατφόρμα που θα καταθέσει στην κούρσα της διαδοχής θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις του Παύλου Πολάκη. Ο ίδιος έχει ήδη θέσει τρεις βασικούς όρους και αφορούν στην αυτοδιοίκηση, στην πάταξη της διαπλοκής και στο διεφθαρμένο όπως λέει τμήμα της Δικαιοσύνης.

Ανάλογα με το τι θα ακούσει θα πάρει και τις αποφάσεις του διαμηνύουν από το περιβάλλον του.

Σχετικά Άρθρα