Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς από το “η Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια” φθάσαμε στο “οι ΟΠΠΙ δεν είναι θυρωροί” και τους τίτλους τέλους

 Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς από το “η Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια” φθάσαμε στο “οι ΟΠΠΙ δεν είναι θυρωροί” και τους τίτλους τέλους

Τίτλοι τέλους έπεσαν για το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη να προαναγγέλει την αφομοίωση του συγκεκριμένου σώματος με τα υπόλοιπα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. Τα καθήκοντα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επανεξετάζονται, αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

Ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε  ‘‘προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ελευθερίας των πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα μπαίνει μόνο όταν θα πρέπει να μπαίνει στα ακαδημαϊκά ιδρύματα” και πρόσθεσε ότι οι  «Οι ΟΠΠΙ δεν θα μπαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνουν τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται.»

  • Η αναδίπλωση αυτή του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που βαίνει σε διαφορετική ρότα από τη γραμμή που χάραξαν οι προκάτοχοι του στο υπουργείο, έφερε την άμεση αντίδραση των κομμάτων  της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια σκληρή ανακοίνωσει χαρακτήρισε φιάσκο το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας σημειώνοντας ότι «Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία”, προσθέτοντας  ότι ”τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία». Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια”.

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει ότι ”τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι”.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ως μνημείο αναξιοπιστίας και ομολογίας πελατειακής αντίληψης που χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της ΝΔ, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο ότι η κυβέρνηση απέδειξε τον τραγελαφικό και ευκαιριακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις  του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού”».

Μετά την θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη το υπουργείο προστασίας του Πολίτη προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και απευθυνόμενο στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ”με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα”.

  • Ενώ η ανακοίνωση καταλήγει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου

Ήταν Σεπτέμβριος του 2022 που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την ίδρυση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, γεγονός που σήμανε την  ουσιαστική ”γέννηση” της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Το συγκεκριμένο σώμα το οποίο τυπικά ιδρύθηκε το 2021 ήταν ένα από τα πολυδιαφημισμένα  εγχειρήματα της κυβέρνησης και αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019.

Ο κυβέρνηση είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εξασφαλίζεται πλέον η είσοδος της Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια.

Την ώρα που ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους ότι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι αν χρειαστεί θα παρέμβει ακόμη και μέσα στα πανεπιστήμια για την ασφάλεια καθηγητών και φοιτητών, είχαν κάνει την εμφάνιση τους οι ισχυρές αντιδράσεις πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

  • Οι πρώτες περιπολίες του νέου σώματος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έγινε με τη συνοδεία ΜΑΤ, με τους φοιτητές να πραγματοποιούν δεκάδες συλλαλητήρια, ενώ τις κινητοποιήσεις στήριξαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ που έκαναν λόγο για σχέδια αστυνομοκρατίας στο ΕΚΠΑ.

Δεν ήταν μόνο φοιτητές και ακαδημαϊκοί που αντιτάχθηκαν σθεναρά με συνεχείς κινητοποιήσεις απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά  αντιδράσεις υπήρξαν και από το εσωτερικό της αστυνομίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ένωσης Αστυνομικών  υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που είχε κάνει λόγο για έναν αποτυχημένο θεσμό.

Πλεόν σύμφωνα με τον κ. Νότη Μηταράκη η η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μετατίθεται στους πρυτάνεις, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα κρίνουν πότε είναι απαράιτο η παρέμβαση της αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα