• 22 Ιουνίου, 2021

Σενάρια πρόωρων εκλογών: Το καλοκαίρι θα κρίνει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του Φθινοπώρου

 Σενάρια πρόωρων εκλογών: Το καλοκαίρι θα κρίνει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του Φθινοπώρου

Επιστροφή και στην… πολιτική κανονικότητα σαλπίζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά το άνοιγμα του Τουρισμού και την κατάργηση των περιορισμών του lockdown.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η καλοκαιρινή περίοδος εξάλλου θα είναι πυκνή εξελίξεων καθώς όπως συζητούν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ στα πηγαδάκια, το παζλ της μεγάλης πολιτικής εικόνας πλάι στις μεταρρυθμίσεις, τις «ενέσεις» από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις τελικές επιδόσεις του Τουρισμού άρα και το πρόσημο της Ανάπτυξης, πιθανώς να συμπληρώσουν και πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού στις αρχές του Φθινοπώρου.

Όσο και αν δημοσίως χαμηλώνει ο πήχης με δημόσιες δηλώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ορίζοντα τετραετίας, μια «ευπώλητη» στο εκλογικό σώμα εικόνα ανάταξης της οικονομίας μετά την κρίση, θα είναι δελεαστική καθώς επικρέμεται η απλή αναλογική.

  • «Η φετινή συμβολή του Τουρισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν είναι η καθοριστική μεταβλητή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς θα κρίνει αν οι μέρες της βαθιάς ύφεσης πέρασαν.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μάλιστα υποδέχτηκαν στην κυβέρνηση την εκτίμηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι η  Ελλάδα, ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος. Γνωρίζουν ωστόσο ότι πέρα από τους ευημερούντες δείκτες, πολλά θα κρίνουν οι ευημερούντες ή μη πολίτες.

Δεν περνά απαρατήρητη και η εικόνα, που καλλιεργείται ότι ανοίγουν οι «κάνουλες» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ανέβασε στα 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια, που θα εκταμιευτούν φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Το συνολικό αφήγημα όμως πάσχει στο κεφάλαιο της ασφάλειας των πολιτών, που αναδείχθηκε σε αιχμή της κυβερνητικής στρατηγικής της ΝΔ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιστρατεύθηκε σαν χρυσή μεταγραφή από την κεντροαριστερά με το επιχείρημα «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Όμως στο δεξιό ακροατήριο προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις γεγονότα όπως η αστυνομική φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη ή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά με την στυγερή δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας από ληστές μέσα στο σπίτι της δίπλα στο μωρό της.