Στοίχημα σε διπλό ταμπλό με στόχο τη συσπείρωση και τον… Ανδρουλάκη

 Στοίχημα σε διπλό ταμπλό με στόχο τη συσπείρωση και τον… Ανδρουλάκη

Κριτήριο για την ψήφο των πολιτών στην ευρωκάλπη δεν είναι τόσο τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά πρωτίστως τα προβλήματα, οι προσδοκίες και τα αιτήματά τους στην εσωτερική καθημερινότητα. Η τελευταία μέτρηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» δείχνει: όσοι θα ψηφίσουν θα έχουν στο μυαλό τους τις γενικότερες πολιτικές θέσεις των κοµµάτων (44%), την εσωτερική επικαιρότητα (29,4%), τους υποψηφίους ευρωβουλευτές (15,2%). Μόνο το 9% δηλώνει ότι η ψήφος του θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η κυβερνητική αγωνία έγκειται για το αν μπορεί να γενικευτεί η διαμαρτυρία και πώς μπορεί εκφραστεί στην επικείμενη κάλπη από ομάδες που εντάσσονται στα έτσι κι αλλιώς «δύσκολα» για τη ΝΔ, ή έστω μη προνομιακά, ακροατήριά: οι νέοι, για παράδειγμα, και κυρίως η Gen Z (17 με 24 ετών) και τα πιο «λαϊκά» στρώματα.

  • Υπάρχουν όμως και θέματα τα οποία έχει ψηλά στην ατζέντα της η παραδοσιακή γαλάζια βάση όπως ασφάλεια, δημόσια υγεία, παιδεία και για τα οποία προκύπτουν αρνητικές εντυπώσεις των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ενώ δεν περνά απαρατήρητο την ίδια ώρα η “φυγή” ψηφοφόρων προς τα δεξιά με τον Κυριάκο Βελόπουλο να εμφανίζεται ως κύριος δημοσκοπικός αποδέκτης της δυσαρέσκειας.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του «καθημερινή δουλειά» ώστε να δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Από τη Δάφνη και την συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιστράτευσε ξανά το σινιάλο συσπείρωσης «το κοντέρ μηδένισε, οι κάλπες άδειασαν» αλλά και προανήγγειλε αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (στα 2.500 ευρώ), αναγνωρίζοντας το οξύ πρόβλημα της στέγης – όχι μόνο για τους φοιτητές.

  • Και από τον Ασπρόπυργο, μια περιοχή στην οποία η ΝΔ κέρδισε στις εθνικές εκλογές αλλά με το μικρότερο ποσοστό σε όλη τη Δυτική Αττική, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα είναι «διαρκώς παρούσα» πάνω από το πρόβλημα της ακρίβειας, ανοίγοντας ταυτόχρονα την τοπική ατζέντα προβλημάτων – από την ασφάλεια έως το κυκλοφοριακό.

Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, αφότου παρουσιαστεί στο Μαξίμου αύριο, Τρίτη, η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα επισκεφθεί την περιοχή όπου θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αγροτών. Η κομματική καμπάνια θα ξεδιπλωθεί πλήρως από τις 8 Απριλίου, δηλαδή μετά το πανηγυρικό συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο (5-7 Απριλίου), ωστόσο ο πρωθυπουργός έχοντας λάβει τα μηνύματα “φθοράς” των δημοσκοπήσεων από τώρα επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι «εθνική κάλπη» στην οποία δεν χωρούν «ανέξοδα μηνύματα διαμαρτυρίας». Ή σε άλλες δηλώσεις ότι ιι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η πρώτη κεντρική εθνική πολιτική μάχη μετά τις εθνικές εκλογές με σημαντικό αποτύπωμα.

Η σύγκρουση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Εκτός όμως από τη συσπέιρωση του παραδοσιακού εκλογικού ακροατηρίου της ΝΔ με επιτάχυνση ρυθμών σε ζητήματα καθημερινότητας ο μεσαίος χώρος εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο εκλογικής στόχευσης. Ξεκίνησε από τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και συνεχίζεται με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η διπλή στόχευση αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η σύγκρουση θα γίνει την Παρασκευή, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει απέναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο των παραπάνω και με βάση πάντα τα δημοσκοπικά ευρήματα στο στόχαστρο της κυβερνητικής παράταξης μπαίνει πρωτίστως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη αφήνουν αιχμές ότι η… «στροφή» στη θέση του ΠΑΣΟΚ, που αρχικά ήταν θετική, είναι… «παρεξηγήσιμη».

Η κυβέρνηση προσάπτει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι με τη στάση του «μπερδεύει ακόμα και τους ίδιους του τους συνεργάτες» και αναδεικνύει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας της μεταρρύθμιση και απορρίπτει τα περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, όπως και άλλοι έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Σε Μαξίμου και Πειραιώς εντάσσουν την αρνητική στάση Ανδρουλάκη και Κασσελάκη στο επίμαχο νομοσχέδιο στο πλαίσιο του «διαγωνισμού« μεταξύ τους για την επικράτηση στη δεύτερη θέση της πολιτικής σκηνής. Είναι χαρακτηριστικός ο χαρακτηρισμός «Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» που απέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο ΠΑΣΟΚ.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο κατηγορούν για υποκρισία. «Ο κ. Κασσελάκης σπούδασε στη Αμερική σε μη Κρατικό, Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, γιατί είχε τη δυνατότητα. Σήμερα όμως αποκλείει τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγμα των θέσεων της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική «μάχη» της Παρασκευής.

  • Η Ν.Δ. αναδεικνύει ότι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας έχουν πάρει πτυχίο πληρώνοντας δίδακτρα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με κάποια από αυτά να συνεργάζονται ήδη με κολέγια στην Ελλάδα και αφήνει σαφείς αιχμές ότι πίσω από την άρνηση κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, δέκα μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και το πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων» δηλώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ επιμένει να απαντά στην αντιπολίτευση ότι από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 176 αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του.

Σχετικά Άρθρα