• 13 Ιουνίου, 2021

ΝΔ για τα οικονομικά του κόμματος: Ο Μητσοτάκης προχώρησε σε εξορθολογισμό

 ΝΔ για τα οικονομικά του κόμματος: Ο Μητσοτάκης προχώρησε σε εξορθολογισμό

Η ΝΔ επισημαίνει ότι αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την 8η Ιουνίου, στην οποία υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών της, παραπέμπει με νέα ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτήν είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με το που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε εξορθολογισμό των οικονομικών του, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά όλες οι λειτουργικές δαπάνες και να εξοφλούνται κανονικά όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ακόμα ότι από το 2016 η Νέα Δημοκρατία έχει θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και ότι το καταστατικό της δεν της επιτρέπει να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την υποσημείωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για τα εντυπώσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

“Για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπουμε στην αναλυτική απάντηση που δόθηκε με ανακοίνωση του κόμματος την 8η Ιουνίου 2021. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. Ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0. Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ.

Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις“.