Το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ τα έχει όλα- Ποιός είναι ο στόχος και το στοίχημα Μητσοτάκη

 Το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ τα έχει όλα- Ποιός είναι ο στόχος και το στοίχημα Μητσοτάκη

Υπό την σκιά των τελευταίων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα και του στόχου για ένα ποσοστό κοντά στο 33,4% των ευρωεκλογών του 2019 και πάντως αισθητά πάνω από το 30%, η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου που παρουσίασε η Ν.Δ είναι προφανές πως αποσκοπεί κυρίως στα παραπάνω και μάλλον λιγότερο στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού (παραδοσιακού) πρεστίζ της.

Το ευρωψηφοδέλτιο φέρει την σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι πολιτικά “συμπεριληπτικό”. Τα έχει (σχεδόν) όλα:

-Δύο εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα. Η επιλογή του πρώτου, σε πείσμα ενστάσεων και επιφυλάξεων που είχαν διατυπωθεί, αποσκοπεί στην συσπείρωση του σκληρά δεξιού εκλογικού ακροατηρίου και στο να ανακόψει διαρροές τέτοιων ψηφοφόρων στην Ελληνική Λύση, τη Νίκη και άλλα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί που το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου “γράφει” δημοσκοπικά ποσοστά που το φέρνουν ακόμα και στην δεύτερη θέση.

-Τηλεπερσόνες (της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας), όπως ο Γιώργος Αυτιάς (καταγράφεται πρώτος στις μετρήσεις που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου) και η Ελεωνόρα Μελέτη. Πρόσωπα εξαιρετικά δημοφιλή που υπακούουν στην ανάγκη του ενιαίου ψηφοδελτίου επικρατείας, αμφίβολης, όμως, ιδεολογικής και, κυρίως, ευρωπαϊκής συγκρότησης.

-Υποψηφιότητες με σημείο αναφοράς το λεγόμενο κέντρο και το παλιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Σπύρος Καρανικόλας. Αλλά και η Βούλα Πατουλίδου.

-Πρόσωπα πολύ κοντά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημήτρης Τσιόδρας (προερχόμενος, όμως, από το “Ποτάμι”) και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

-Ένα ιστορικό στέλεχος, εκπρόσωπο της λεγόμενης “λαϊκής δεξιάς”, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και τον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά (επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Μαξίμου όταν ήταν πρωθυπουργός), τον Γιώργο Μουρούτη,

-Ευρωβουλευτές με θετική καταγραφή, όπως η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη αλλά και οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Κυμπουρόπουλος.

Αυτή η “ανθρωπογεωγραφία” του ευρωψηφοδελτίου συνιστά, επί της ουσίας, προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού. Θα σταθεί εφικτό να ανακόψει διαρροές ή ακόμα περισσότερο να προκαλέσει εισροές της Ν.Δ;

Σχετικά Άρθρα