Κύρτσος: Μία πολιτική “νάρκη” που προβληματίζει το Μαξίμου

 Κύρτσος: Μία πολιτική “νάρκη” που προβληματίζει το Μαξίμου

Για “πολιτική λύτρωση” κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος μετά την διαγραφή του, την ώρα που ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει πως θα κινηθούν σε βάρος του οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. Ο πρώην εκδότης και πολιτικός που στήριξε δυναμικά την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές του 2016, εμφανίζεται “απελευθερωμένος” και απειλεί να παρεμβαίνει διαρκώς στην επικαιρότητα εναντίον του κόμματος που τον ανέδειξε.

Αναφέρει, μάλιστα, πως δεν πρόκειται να παραδώσει την ευρωβουλευτική έδρα, όπως του ζητά η Ν.Δ, υπενθυμίζοντας σε συνομιλητές του πως ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης την παρέδωσε, το 2010, όταν αποχώρησε για να ενταχθεί, τότε, στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, διαφωνώντας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ένας σκληρός παίκτης με μεγάλη εμπειρία. Μέχρι το 2024 δηλώνει πως θα παραμείνει στην ευρωβουλή και καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε άλλο κόμμα. Είτε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είτε το ΚΙΝΑΛ, όπως γράφτηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως επισημαίνει και η “Καθημερινή”, ο κύβος για την διαγραφή Κύρτσου ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου όταν τοποθετήθηκε εναντίον της κυβέρνησης για τις διώξεις Βαξεβάνη, Παπαδάκου και Τουλουπάκη. Στο επιχείρημα περί “δυσφήμησης της χώρας” -με αφορμή όσα είπε για τον κίνδυνο “ορμπανοποίησης”- στηρίζεται, άλλωστε και το σκεπτικό της διαγραφής του.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να “εξαφανίσει” τον ευρωβουλευτή και να μην ασχοληθεί περαιτέρω μαζί του, ενώ την ίδια ώρα τα επιχειρήματα που προσφέρει γίνονται “σημαία” από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως φάνηκε και από την ειδική αναφορά που έκανε γι αυτόν ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, όμως, η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, η αναγκαστική και αναγκαία διαγραφή Κύρτσου μετατρέπεται σε ένα επιπλέον πρόβλημα. Και δη με έναν αντίπαλο με υψηλή επικοινωνιακή “εξειδίκευση” που είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει λέγοντας ακόμα και πράγματα που ίσως δεν θα έπρεπε να ακουστούν.

Με την δυνατότητα που έχει, άλλωστε, να παρεμβαίνει στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, η “νάρκη”-Κύρτσος καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη για την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα εάν συνεχίσει να προβάλει θέματα δημοκρατίας για τα οποία υπάρχουν αρκετά ευήκοα ώτα στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους.

«Επειδή ο Μητσοτάκης είναι αρχηγός τον άφηνα στο απυρόβλητο. Τώρα δεν είναι αρχηγός, πέταξε το γάντι, τώρα θα το σηκώσω και θα δώσω στην κριτική μου και μια ευρωπαϊκή διάσταση καθώς είναι απαράδεκτο να κουκουλώνουμε το σκάνδαλο της Novartis και να πηγαίνουμε σε διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικής λειτουργού οι οποίες μας εκθέτουν διεθνώς», είπε “Στο Κόκκινο”.

Αναμφίβολα, θα δεχθεί πολλές επιθέσεις- φάνηκε, άλλωστε, και από την πρώτη και άμεση δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη-, είναι, μάλιστα, αρκετά ευάλωτος σε θέματα που αφορούν το πολιτικό παρελθόν του (πχ η συνεργασία με τον Γιώργο Καρατζαφέρη), ωστόσο ενώ δηλώνει αποκλεισμένος από την δημόσια τηλεόραση και τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είναι βέβαιο πως θα βρίσκει βήμα σε όλα τα αντιπολιτευόμενα μέσα.

Το σκεπτικό της διαγραφής

«Ο κ. Κύρτσος, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΝΔ και συνεχίζει:

«Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στη δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει. Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται “Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας. Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής».

Eπιμένει και επιτίθεται ο Κύρτσος

«Έχω υποχρέωση να μιλήσω γιατί η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση», επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γιώργος Κύρτσος ευρωβουλευτής – μέχρι πρότινος – της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα διεγράφη από το κόμμα του.

Εξήγησε πως αποθέωνε την κυβέρνηση όταν αυτή πήγαινε καλά στο πρώτο εξάμηνο της πανδημίας αλλά πλέον δεν γίνεται να μην κάνει κριτική για τα θέματα της ενέργειας, των τιμών, του πληθωρισμού, της Novartis, τους 26.000 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τους Βρετανούς συντηρητικούς, τους βουλευτές του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον, που ζήτησαν την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή του σε κορονοπάρτυ παρά τα απαγορευτικά μέτρα στη Μεγάλη Βρετανία λόγω κορονοϊού.

«Σε αυτούς τι θα έπρεπε να έχουν κάνει; Θα έπρεπε να τους έχουν κάψει τα σπίτια όχι να τους διαγράψουν». «Που πάμε;» αναρωτήθηκε και τόνισε «όποιος μιλάει και διαφωνεί διαγράφεται; Υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα».

Ο κ. Κύρτσος σημείωσε πως «η οργανωτική διαγραφή μου έχει οργανωθεί εδώ και καιρό με την έννοια ότι κανείς δεν μου έδινε σημασία και αυτά που έγραφα, που έστελνα στο Μαξίμου δεν βρίσκανε καμιά ανταπόκριση». Συνεπώς διαγράφουν έναν επισήμως που τον είχαν διαγράψει ανεπίσημα.

«Μου τηλεφώνησαν δύο φορές. Τη μια να σταματήσω να μιλάω για τις συγκοινωνίες και την άλλη για την πανδημία» είπε. «Εδώ μιλάμε για ηθική και πολιτική κατάπτωση», «τον ευχαριστώ για τη λύτρωση, εγώ δεν μπορώ σε αυτό το περιβάλλον δεν αντέχω» εξήγησε ο κ. Κύρτσος.

Μίλησε μάλιστα και για την πορεία που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα. «Δεν έχω σχέση με τον Βελόπουλο» είπε. «Είμαι 70 ετών δεν είναι η προτεραιότητα μου το νέο ξεκίνημα». «Έχω δύο χρόνια και τέσσερις μήνες ακόμα και είμαι ένας δραστήριος ευρωβουλευτής».

«Θα συνεχίσω την κριτική» είπε. «Επειδή ο Μητσοτάκης είναι αρχηγός τον άφηνα στο απυρόβλητο. Τώρα δεν είναι αρχηγός, πέταξε το γάντι, τώρα θα το σηκώσω και θα δώσω στην κριτική μου και μια ευρωπαϊκή διάσταση καθώς είναι απαράδεκτο να κουκουλώνουμε το σκάνδαλο της Novartis και να πηγαίνουμε σε διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικής λειτουργού οι οποίες μας εκθέτουν διεθνώς», εξήγησε.

«Μου έκανε εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης με διέγραψε επικαλούμενος το θέμα της Novartis. Θα μπορούσε να με διαγράψει για εκατό άλλους λόγους» σημείωσε.

«Επομένως μπαίνει πιο βαθιά με δική του ευθύνη στο θέμα της Novartis, είναι αποφασισμένος δηλαδή να το πάει μέχρι το τέλος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό έχει ένα υψηλό ρίσκο πολιτικό για τον ίδιο, τη Νέα Δημοκρατία, την εικόνα της χώρας, κλπ» είπε ο ευρωβουλευτής τονίζοντας πως του κάνει εντύπωση «η επιλογή του πεδίου αναμέτρησης».

Του κάνει εντύπωση σημείωσε και ένα τουΐτ του Βέμπερ ο οποίος έγραψε ότι θα τον καλέσουν για εξηγήσεις, επειδή δυσφημεί τον Μητσοτάκη. «Περίμενα ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δείξει έναν πιο ώριμο προβληματισμό για το τι ακριβώς συμβαίνει με τη Novartis, τους δημοσιογράφους, τη δικαστική λειτουργό όλα αυτά είναι μπροστά μας» επισήμανε κ. Κύρτσος.

Σχετικά Άρθρα