Μέση Ανατολή:Τις επιπτώσεις από την απόφαση Νετανιάχου ζυγίζει η Αθήνα- Τα σενάρια

 Μέση Ανατολή:Τις επιπτώσεις από την απόφαση Νετανιάχου ζυγίζει η Αθήνα- Τα σενάρια

ÓÕíåäñßáóç ôïõ ðïëéôéêïý óõìâïõëßïõ ôïõ ÓÕÑÉÆÁ ôçí ÐáñáóêåõÞ 11 ÌáÀïõ 2018, óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Με το Ισραήλ να έχει αποφασίσει απάντηση στο Ιράν αλλά χωρίς κανείς να γνωρίζει το πώς και το πότε η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον αν θα ακούσει ο Νετανιάχου τις αμερικανικές θέσεις ότι η αναχαίτιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν αποτελούν μια σημαντική νίκη και έτσι τα αντίποινα θα είναι περιορισμένης κλίμακας σε επιλεγμένους στόχους ή θα προβεί σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση;

Οι Αμερικανοί, (υπήρξε νέα τηλ. επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου) ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση αντιποίνων από το Ισραήλ, επιχειρούν να μην υπάρξει συνέχεια για να μην ανοίξει διαπλατα η πόρτα ενός περιφερειακού πολέμου. Εξάλλου απέδειξαν ότι η «σιδηρά συμμαχία» τους με το Ισραήλ είναι ατράνταχτη, όπως και των υπόλοιπων συμμάχων που βοήθησαν την αεράμυνα της χώρας κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπήρχε αντίθεση στην ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Η αναχαίτιση της επίθεσης και οι μικρές ζημιές που προκλήθηκαν, υποβάθμισαν το Ιράν ως απειλή για το Ισραήλ. Αυτό, οι ΗΠΑ φροντίζουν να το επικοινωνούν, λέγοντας ότι το Ιράν δεν είναι η στρατιωτική δύναμη που ισχυρίζεται ή δείχνει ότι είναι.

Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, όπως παραδέχονται αναλυτές, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να μην προκαλέσει (έστω, μεγάλες) απώλειες σε ζωές, αλλά σε στρατιωτικές κυρίως υποδομές. Καθώς και ότι είχε στόχο να δώσει στους Ισραηλινούς χρόνο για να τη διαχειριστούν. Και εδώ είναι το κλειδί: Οι Ισραηλινοί λένε ότι κύριος στόχος της επίθεσης ήταν η σημαντικότερη, ίσως, βάση της ισραηλινής αεροπορίας, στο Νεβατίμ στα βόρεια της χώρας. Εκεί, είναι η βάση των F-35 της χώρας, των σημαντικότερων και πιο προηγμένων τεχνολογικά αεροσκαφών.

Αυτό, ίσως δίνει στους Ισραηλινούς τον στόχο της δικής τους απάντησης. Θα μπορούσαν να είναι οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται τα drones των Ιρανών. Θα μπορούσαν, εναλλακτικά, να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το Ισραήλ παράλληλα επιχειρεί διπλωματικά να χαρακτηριστούν από τον ΟΗΕ οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση ώστε η απάντηση να έχει πολυεθνική συμμετοχή κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν να βρίσκει έδαφος καθώς οι σύμμαχοι του Ιράν αντιδρούν σθεναρά όπως φάνηκε και στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Αγωνία στην Αθήνα

Υπό αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με αυξημένη επαγρύπνηση τη νέα κρίση. Η κυβέρνηση έχει ανοιχτούς διαύλους με το Τελ Αβίβ και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η ανησυχία αφορά και στις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν εφόσον αποφασιστεί το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.

Είναι ο βασικός δρόμος μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, και εκτός του ότι θα οδηγούσε την Τεχεράνη σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Δύση και περιφερειακές δυνάμεις, θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες. Το προβλήματα στη ναυσιπλοΐα θα οδηγήσουν σε εκτόξευση στις τιμές σειράς προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις από τυχόν κλιμάκωση της έντασης. Η ανησυχία όμως της Αθήνας αφορά και στο μεταναστευτικό, καθώς μία “ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει “τσουνάμι” φυγής από τις εμπόλεμες περιοχές.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ελλάδα, και μέσω αυτής και η Ευρώπη, συμμετέχει σε ενεργειακά και άλλα σχήματα με το Ισραήλ, είναι προφανής ο κίνδυνος τα πρότζεκτ που έχουν προωθηθεί να τεθούν σε κίνδυνο.

  • Όλες οι παράμετροι, και κυρίως τα θέματα ασφαλείας, συζητήθηκαν χθες (14.04.2024) στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, και τη συμμετοχή και του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικράτησε είναι ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τελική απάντησητου Νετανιάχου στο Ιράν.

“Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση”, έγραψε ο πρωθυπουργός, σε ανάρτηση του μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Σχετικά Άρθρα