• 31 Ιουλίου, 2021

Η Ρωσία απελαύνει τον πρόξενο της Εσθονίας που συνελήφθη με απόρρητα έγγραφα

 Η Ρωσία απελαύνει τον πρόξενο της Εσθονίας που συνελήφθη με απόρρητα έγγραφα

Την απέλαση του Εσθονού προξένου στην Αγία Πετρούπολη, που συνελήφθη επ’ αυτοφόρω με απόρρητα έγγραφα αποφάσισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον πρόξενο είχαν συλλάβει χθες (6/7) άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ανακοινώνοντας ότι πιάστηκε τη στιγμή που παρελάμβανε διαβαθμισμένα έγγραφα από Ρώσο πολίτη.

Ο πρόξενος της Εσθονίας Μαρκ Λάττε θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ρωσία εντός 48 ωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι στην επιτετραμμένη της πρεσβείας της Εσθονίας το ρωσικό υπουργείο εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για το ότι ο πρόξενος της χώρας αυτής συνέλεγε μυστικές πληροφορίες. Χαρακτηρίζει μάλιστα κυνική τη στάση του Τάλιν στο ζήτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις για την παράνομη δραστηριότητα του Εσθονού προξένου στην Αγία Πετρούπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, ανακοίνωσε χθες ότι η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη στην Ρωσία ήταν «στημένη» και «πρόκληση», ενώ οι κατηγορίες εναντίον του «αβάσιμες».