Μαξίμου: Γιατί η 25η Μαρτίου είναι ορόσημο για πολιτική και …προεκλογική αντεπίθεση – Το σχέδιο επανεκκίνησης

 Μαξίμου: Γιατί η 25η Μαρτίου είναι ορόσημο για πολιτική και …προεκλογική αντεπίθεση – Το σχέδιο επανεκκίνησης

Το βλέμμα στραμμένο στην 25η Μαρτίου έχει το Μέγαρο Μαξίμου. Κι όχι για τον εορτασμό της εθνικής επετείου αλλά γιατί τότε τοποθετείται χρονικά η έναρξη της πολιτικής επανεκκίνησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται ήδη συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε ο Πρωθυπουργός να περιγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα νέα πολιτικά δεδομένα, τα οποία διαμορφώνουν οι διεθνείς εξελίξεις.

Της Άννας Καραβοκύρη

Υπό αυτό το πρίσμα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η κυβέρνηση οφείλει να είναι σταθερή και αξιόπιστη». Τονίζουν δε ότι η κυβέρνηση αυτή την στιγμή απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας.

Συμπληρώνουν μάλιστα με νόημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις διεθνείς κρίσεις και προκλήσεις που υπάρχουν. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επιτελεί το σκοπό της με υπευθυνότητα όπως κάνει εδώ και 30 μήνες που έχει την διακυβέρνηση της χώρας».

  • «Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση τότε θα κριθεί για την αξιοπιστία της, την ικανότητα της να διαχειρίζεται κρίσεις και την θεσμική ακεραιότητα της» επισημαίνουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την στρατηγική της για την Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου που θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εντείνει τις πιέσεις του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να υπάρξουν νέα και πιο γενναία μέτρα για την στήριξη των αυξημένων ενεργειακών δαπανών στα κράτη – μέλη.

Στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου θα συζητηθεί και η πρόταση των «6 σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση.

  • Σε περίπτωση που η Σύνοδος υιοθετήσει την πρόταση – ή μέρος της πρότασης –  της ελληνικής κυβέρνησης αναμφισβήτητα αυτό θα επιτρέψει στο κυβερνητικό επιτελείο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και την στρατηγική του σε βάθος χρόνου.
  • Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μία κίνηση από τις Βρυξέλλες θα  προσφέρει τακτικό προβάδισμα στην κυβέρνηση, ενώ μία διαφορετική επιλογή και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να τη φέρει αντιμέτωπη με κριτική για πολιτικό καιροσκοπισμό και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο διεθνών εξελίξεων.

Τέλος, στη λήξη των εργασιών της Συνόδου, στις 25 Μαρτίου, εκτός από τα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία πιθανότητα θα εξαχθούν και νέα δεδομένα όσον αφορά την εξωτερική πολιτικής της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στη Σύνοδο θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν. 

Σχετικά Άρθρα