Σωτηρέλης για Σπαρτιάτες: Tα σενάρια για την κατανομή των εδρών

 Σωτηρέλης για Σπαρτιάτες: Tα σενάρια για την κατανομή των εδρών

Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση των μελών του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών και την απόκλισή του από τις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και Μ’ Εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ.

Στην ερώτηση που αρχικά κλήθηκε να απαντήσει, αν δηλαδή τον ικανοποιεί το σκεπτικό ότι οι Σπαρτιάτες έχουν αφανή ηγέτη τον Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Σωτηρέλης είπε «δεν είναι θέμα αν με ικανοποιεί αυτό το σκεπτικό. Είναι θέμα τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Είναι πιθανό πάντως να υπάρχουν στοιχεία γιατί εντάξει, έχουμε δει από τις εκλογές και μετά να υπάρχουν στοιχεία και στη δημοσιότητα που δείχνουν επαφές. Τώρα αν αυτό τεκμηριώνεται πλήρως από την απόφαση του Αρείου Πάγου, τότε με βάση τον ισχύοντα νόμο, ο οποίος παρά το ότι κατά την άποψη μου ο νόμος αυτός είναι προβληματικός, μπορούσε το τμήμα του Αρείου Πάγου να μην ανακηρύξει τους Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογές».

Ερωτηθείς έπειτα, τι πρόκειται να γίνει με τις έδρες των Βουλευτών των Σπαρτιατών, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου υπογράμμισε «κανονικά θα έπρεπε να γίνουν εκλογές σε όλη την χώρα ξανά. Τώρα, επειδή ακούγονται διάφορα και επειδή το εκλογοδικείο δεν μπορεί να βγάλει εύκολα μια τέτοια απόφαση, θα κριθεί κατ’ οικονομίαν, υποθέτω με βάση αυτά που ακούγονται. Εκείνο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ήταν κατ’ αρχήν θεμιτό και υπό πολλές προϋποθέσεις και κατ’ οικονομία, είναι να γίνει η ανακατανομή με βάση το ισχύον όμως, εκλογικό σύστημα στις περιφέρειες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ξανά ο εκλογικός νόμος που ισχύει και θα ανακατανεμηθούν οι έδρεςδιότι οι Σπαρτιάτες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την κατανομήΟι ψήφοι όμως που έλαβαν, κατά την άποψή μου, δεν μπορούν να θεωρηθούν άκυρες, άρα θα μετρήσουν στο εκλογικό μέτρο, όπως ακριβώς μετρούν και οι ψήφοι των κομμάτων τα οποία έλαβαν κάτω από 3%. Οι ψήφοι μετρούν, αλλά τα κόμματα δεν παίρνουν έδρες όταν έχουν κάτω από 3%. Περίπου ίδια θα είναι η αντιμετώπιση και του κόμματος των Σπαρτιατών, με αποτέλεσμα να γίνει η ανακατανομή αυτή στο σύνολο της περιφέρειας. Υπάρχει και η εκδοχή να εφαρμοστεί το εκλογικό σύστημα το ίδιο, αλλά η κατανομή να γίνει μόνο στις 12 περιφέρειες. Τι σημαίνει αυτό; Με το εκλογικό σύστημα, πώς γίνεται η κατανομή; Βγαίνουν λοιπόν, τα αποτελέσματα. Ξέρουμε εκ των προτέρων πόσες έδρες παίρνουν τα κόμματα και αρχίζει η κατανομή από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο. Αντί λοιπόν να πάμε στο σύνολο της χώρας και να αρχίσουμε την κατανομή ξανά από την αρχή-οπότε ίσως και να αρχίσουμε να έχουμε και κάποιες μικρές καραμπόλες-να πάμε κατευθείαν στις 12 και να κατανεμηθούν οι έδρες των 12 μόνο, με πρώτο το μικρότερο κόμμα που παίρνει έδρα και στη συνέχεια με τα υπόλοιπα».

Τέλος, σε συνέχεια της προηγούμενης δήλωσής του, ο κ. Γιώργος Σωτηρέλης δεν παρέλειψε να σημειώσει το εξής «εδώ από ότι φαίνεται και να σας πω και τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εάν γίνει αυτό, θα πάρει 6 έδρες η Νέα Δημοκρατία, 3 ο ΣΥΡΙΖΑ, 1 το ΠΑΣΟΚ, 1 το ΚΚΕ και 1 η Πλεύση ΕλευθερίαςΑυτά τα κόμματα θα ευνοηθούν από ότι φαίνεται».

Σχετικά Άρθρα