Νίκος Παππάς: Είμαι υπέρ των συνεργασιών, όπως έγινε και με τον δήμο Αθηναίων- “Καμία μετάλλαξη δεν βλέπω στον ΣΥΡΙΖΑ”

 Νίκος Παππάς: Είμαι υπέρ των συνεργασιών, όπως έγινε και με τον δήμο Αθηναίων- “Καμία μετάλλαξη δεν βλέπω στον ΣΥΡΙΖΑ”

Μ’ ένα ηχηρό «ναι» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, δηλώνει υπέρμαχος των συνεργασιών των κομμάτων της Αριστεράς, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων. Όπως λέει χαρακτηριστικά «οι προοδευτικοί πολίτες σε επίπεδο κοινωνίας μπορούν να συνθέσουν εκείνες τις συνεργασίες».

Σ’ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βλέπει ένα κόμμα «που παλεύει με ρεαλισμό και ανθρωπιά να παρουσιάσει στην κοινωνία ένα εναλλακτικό πλάνο, με άμεσο στόχο να ξανά κάνει την Αριστερά κυβερνώσα δύναμη».

Σ’ ό,τι αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δηλώνει ότι «το δεδομένο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πως πάει να καθιερωθεί ως αντιπρόταση στις δεξιές πολιτικές».

Συνέντευξη

Κύριε Παππά, εκτός απροόπτου στις 10 Ιουνίου θα είστε ένας από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές. Τι να περιμένουμε από εσάς; Ποια είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε;

Για αρχή, δε λειτουργώ ως το φαβορί για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Άλλωστε είναι η πρώτη μου εκλογική μάχη και καλώς ή κακώς το βλέπω διαφορετικά. Προσπαθώ να επικοινωνήσω τις απόψεις μου και τη φιλοσοφία μου, γνωρίζοντας κόσμο ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα μοντέλο πολιτικής που έχει εκλείψει στις μέρες μας, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, της προσφοράς και της καθημερινής επαφής με την κοινωνία. Σε περίπτωση, λοιπόν, που εκλεγώ, εκτός των άλλων, ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκονται ζητήματα που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα αθλητισμού.

Καμία μετάλλαξη δεν βλέπω στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω ένα κόμμα, που παλεύει με ρεαλισμό και ανθρωπιά να παρουσιάσει στην κοινωνία ένα εναλλακτικό πλάνο, με άμεσο στόχο να ξανά κάνει την Αριστερά κυβερνώσα δύναμη.

Στις συνεργασίες πιστεύετε; Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νέα Αριστερά μπορούν να συνεργαστούν ή ο κ. Κασσελάκης είναι εμπόδιο; Με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση;

Είμαι ένας άνθρωπος, που ανήκει γενικότερα στο χώρο της ευρείας αριστεράς και για το λόγο αυτό θα ήταν οξύμωρο να δηλώσω πως δεν είμαι υπέρ των συνεργασιών. Ωστόσο, δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετά ρεαλιστικό – σε επίπεδο ηγεσίας, να συμβεί στη χώρα μας. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να αποκλείσει σε επίπεδο κοινωνίας, να υπάρχουν ευρύτερες συνεργασίες και όλοι οι προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες να αποτελέσουν το ανάχωμα στην νεοφιλελεύθερη πολιτική και διακυβέρνηση της χώρας. Άλλωστε ο Δήμος της Αθήνας αποτέλεσε τρανό παράδειγμα πως οι προοδευτικοί πολίτες σε επίπεδο κοινωνίας μπορούν να συνθέσουν εκείνες τις συνεργασίες που θα αδρανοποιήσουν τη ΝΔ.

Μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εσείς βλέπετε ή τα «θαύματα» ήταν μόνο για την άγρα ψήφων;

Καμία μετάλλαξη δεν βλέπω στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω ένα κόμμα, που παλεύει με ρεαλισμό και ανθρωπιά να παρουσιάσει στην κοινωνία ένα εναλλακτικό πλάνο, με άμεσο στόχο να ξανά κάνει την Αριστερά κυβερνώσα δύναμη. Όλο αυτό το εγχείρημα απαιτεί ενότητα και σοβαρότητα. Να πάρουμε τις προτάσεις και τις ιδέες μας και να τις επικοινωνήσουμε στον κόσμο ώστε και ο ίδιος ο κόσμος να έχει μια τεκμηριωμένη απάντηση και πρόταση για τα προβλήματα του.

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη επελαύνει. Υπάρχει απάντηση; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε ότι θα αντιστρέψει την σκληρή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών;

Το δεδομένο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πως πάει να καθιερωθεί ως αντιπρόταση στις δεξιές πολιτικές η ακροδεξιά. Μια ακροδεξιά, που ιστορικά εκμεταλλεύεται καταστάσεις ακραίας φτωχοποίησης και διαχέει το δηλητήριο της στην εκάστοτε κοινωνία. Τολμώ να πω πως κάτι τέτοιο το πετυχαίνει σιγά σιγά σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, και αυτό πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δημοκρατικές μας αρχές και να εγγυηθούμε ένα ισχυρό δημοκρατικό πλαίσιο, θωρακισμένο τόσο καλά που δεν θα επιτρέψει στις φωνές του μίσους και της μισαλλοδοξίας να εισχωρήσουν στην κοινωνία μας. Να δώσουμε δύναμη στους πολίτες να εκφράζονται, να συμμετέχουν για να καταπολεμήσουμε και την αποχή, που θα ενισχύσει την ακροδεξιά, και να νιώσουν όλοι οι πολίτες πως συνδιαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα