Όλα για όλα στη ΔΕΘ εν μέσω πολιτικής αστάθειας για τις υποκλοπές – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι – Πώς αποτιμούν τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου

 Όλα για όλα στη ΔΕΘ εν μέσω πολιτικής αστάθειας για τις υποκλοπές – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι – Πώς αποτιμούν τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου

Αύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών ενώ η αντιπολίτευση ζητά να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που προς το παρόν δεν επιθυμεί η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση ζητεί να κληθεί ξανά ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ώστε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση πως a priori δεν εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα από τις παρακολουθήσεις. Αλλά και να κληθούν στη συνέχεια οι παραιτηθέντες Παναγιώτης Κοντολέων και Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αναθάρρησαν με τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μεν τη Νέα Δημοκρατία να έχει απώλειες, αλλά μικρές επί του παρόντος. Ως εκ τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν (ή ελπίζουν) ότι οι υποκλοπές δεν οδηγούν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ελπίζουν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν θα κερδίσει πίσω την πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων που το 2019 είχαν στραφεί στη ΝΔ, παρότι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία για αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο του κέντρου.

  • Την ίδια στιγμή όμως στην κυβέρνηση γνωρίζουν (και οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν) ότι το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια. Σύμφωνα άλλωστε με τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, “είναι η οικονομία, ανόητε!”.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος με τις τιμές του φυσικού αερίου και γενικότερα της ενέργειας να τείνουν να πάρουν την ανιούσα.

Ωστόσο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το “καλάθι” του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο επαναφοράς της πολιτικής συζήτησης από το δυσάρεστο θέμα των υποκλοπών στο -όχι ευχάριστο, αλλά πολιτικά πιο εύκολα διαχειρίσιμο αφού υπάρχει πάντα η αιτιολογία της διεθνούς ενεργειακής κρίσης- θέμα της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο μάλιστα επικαλούνται την αύξηση των καταθέσεων και την εικόνα του εσωτερικού τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση παρά τις δυσκολίες δεν είναι τόσο “μαύρη”.

Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσον η συνέχιση μίας επιδοματικής πολιτικής μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες και τις αγωνίες των νοικοκυριών. Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, το Fuel Pass 3, μία νέα επιταγή ακρίβειας, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το δε σχέδιο για φθηνή στέγη θα εστιάζει σε φθηνά στεγαστικά δάνεια.

Από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, δεδομένη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους βάση της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης.

Τα υπόλοιπα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζονται, μεν, αλλά δεν έχουν «κλειδώσει».

  •  Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
  •   Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.
  •  Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
  •  Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  •  Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
  •  Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.

Σχετικά Άρθρα