Έριξε “βόμβα” εν πτήσει ο Ερντογάν – Ο Μητσοτάκης είναι “ζεστός” στην ιδέα για παροχή ενέργειας όταν κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη

 Έριξε “βόμβα” εν πτήσει ο Ερντογάν – Ο Μητσοτάκης είναι “ζεστός” στην ιδέα για παροχή ενέργειας όταν κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την Ελλάδα στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε «πολύ θετική» ατμόσφαιρα. Και στη συνέχεια έριξε την είδηση:

  • «Προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία (να επωφεληθεί) από την ενέργεια του πυρηνικού μας εργοστασίου που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», σύμφωνα με το γραφείο του τούρκου προέδρου. Πρόσθεσε δε ότι ο Μητσοτάκης ήταν «ζεστός» στην ιδέα.

Κατά την επίσκεψη Ερντογάν, Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν περισσότερες από δώδεκα συμφωνίες

Ερωτηθείς για την επίλυση των εκκρεμών θαλάσσιων διαφορών με την Ελλάδα, ο Ερντογάν είπε ότι η στάση της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων της στην περιοχή δεν έχει αλλάξει, αλλά ότι είναι δυνατή η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων.

«Μια συνολική και δίκαιη κατανομή στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή. Εφόσον οικοδομήσουμε τη βάση για να συμβεί αυτό, διαμορφώνουμε σωστούς οδικούς χάρτες και δεν δίνουμε ευκαιρία σε προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα προτείνει μια περιφερειακή διάσκεψη παράκτιων κρατών ως ένα «σωστό βήμα» για τη διαμόρφωση αυτής της βάσης.

Τι δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύμφωνα με το ot.gr πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα (σσ τις δηλώσεις μετέδωσε το Reuters), παραπέμποντας στα όσα ανακοινώθηκαν επισήμως κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αντίστοιχη πρόταση συνεργασίας είχε κάνει στην Αθήνα και η Σόφια. Τότε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ασεν Βασίλεφ είχε κάνει γνωστό πως ξεκίνησε συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς σύμβασης.

Η συμφωνία αυτή ποτέ δεν προχώρησε.

Εν τω μεταξύ, το 2029 αναμένεται να είναι έτοιμη η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας, για την οποία χθες υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ και του αντίστοιχου της Τουρκίας TEIAS.   Το μνημόνιο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι, με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 600 MW (μεγαβάτ).  Με το Σύστημα της Τουρκίας, η χώρα μας συνδέεται μέσω μίας γραμμής μεταφοράς  400 kV (κιλοβόλτ), μεταξύ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας και της αντίστοιχης υποδομής στο Babaeski της Τουρκίας.

Σύνδεση με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς

Το νέο καλώδιο αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη  σύνδεση του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ρεύματος με το μεγάλο σε έκταση σύστημα της Τουρκίας,  η οποία είναι σχετικά ασθενής καθώς τα δύο συστήματα συνδέονται μέσω τριών διασυνδετικών γραμμών (μία γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας και δύο   γραμμές Βουλγαρίας – Τουρκίας). Επίσης, θα βελτιώσει την ευστάθεια μεταξύ των διασυνδεδεμένων συστημάτων της βαλκανικής χερσονήσου με εκείνο της Τουρκίας, θα επιτρέψει τη διείσδυση περισσοτέρων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ελληνικό σύστημα, θα ενισχύσει τη  σύγκλιση των αγορών με τις γειτονικές χώρες και θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα