Τουρκία: Τι σημαίνει η βαριά ήττα Ερντογάν-Γιατί την χαρακτήρισε “καμπή”-Ο Ιμάμογλου νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης για το 2028

 Τουρκία: Τι σημαίνει η βαριά ήττα Ερντογάν-Γιατί την χαρακτήρισε “καμπή”-Ο Ιμάμογλου νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης για το 2028

Η μεγάλη εκλογική κάμψη του κόμματος του AKP που βάσει των συγκριτικών αποτελεσμάτων περνάει οριακά στη δεύτερη θεση πισω από το CHP,  δείχνουν ότι ο πρόεδρος  Ερντογάν δεν είναι πλέον πολιτικά άτρωτος. Το κυβερνών κόμμα έχασε (πάλι) την Κωνσταντινούπολη αλλά και την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε πως τα ως τώρα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που φέρουν την αντιπολίτευση να προηγείται καθαρά, ειδικά στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, αποτελούν «καμπή» για την παράταξή του.

Το ΑΚΡ έχασε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) τους μεγαλύτερους δήμους το οποίο επικράτησε με συνολικό ποσοστό 37,74% έναντι 35,49% του κόμματος Ερντογάν στο καταμετρημένο 99,82% της επικράτειας.

«Δυστυχώς δεν επιτύχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε», είπε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην έδρα της παράταξής του, του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, μπροστά σε ασυνήθιστα σιωπηλό πλήθος. Ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι εκλογές δεν είναι το τέλος για το AKP, αλλά σημείο καμπής. Υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα, θα «ζυγίσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Ακόμη, σημείωσε πως «ο εκλογικός κύκλος που εξάντλησε την οικονομία τέλειωσε πλέον».

“Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούποληδήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που ήταν υποψήφιος ξανά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP στις σημερινές δημοτικές εκλογές της χώρας, για μια νέα θητεία ως δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης. Είπε πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Ο Τούρκος πρόεδρος προωθεί εδώ και καιρό μια νέα σαρωτική συνταγματική αναθεώρηση, που θα οδηγήσει στην ψήφιση νέου συντάγματος που θα αντικαταστήσει εκείνο του 1982. Μπορεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών να μη σχετίζονται άμεσα με αυτή τη διαδικασία, ωστόσο θα μπορούσαν να την επηρεάσουν, δίνοντας στον Ερντογάν πρόσθετη ώθηση. Τώρα δύσκολα θα  μπορεί να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες με κόμματα και δυνάμεις του συντηρητικού εθνικιστικού και ισλαμικού  χώρου προκειμένου να έχει ελπίδες.

  • Αναλυτές να κάνουν λόγο για ψήφο διαμαρτυρίας κατά του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος έχει εκτοξεύσει τις τιμές των προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο μήνα έφτασε σχεδόν το 70% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το προσεχές καλοκαίρι.

Πάντως κκάθε παράκαμψη της «ορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο υπουργός οικονομικών Σιμσέκ προκειμένου να  προχωρήσει σε παροχές και  αυξήσεις συντάξεων θα οδηγούσαν και παλι σε εκτροχιασμό την τουρκική οικονομία. Πλέον ο Τ.Ερντογάν διαπιστώνει ότι οι «συνταγές» που  ακολουθήσε στα τελευταία 22 χρόνια για να τιθασεύσει την αντιπολίτευση αλλα και την δυσαρέσκεια ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων, έχουν πια ξεπερασθεί.

Πολιτικοί αναλυτές επίσης χαρακτήριζαν τις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές ως δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον της χώρας«Αν κερδίσει ο Ιμάμογλου, η Τουρκία θα ξυπνήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον και με νέες πολιτικές ισορροπίες το πρωί της 1ης Απριλίου» επεσήμαινε, πριν τις κάλπες, ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Murat Yekin. Κάποιοι, δε, έφταναν στο σημείο να εκτιμούν πως ενδεχόμενη ήττα της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις θα έβαζε «ταφόπλακα» στα όποια μελλοντικά σχέδια διακυβέρνησής της, για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης διατηρεί τον έλεγχό του σε πόλεις-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, κερδίζοντας -με ποσοστό 37,7%- ταυτοχρόνως σε 36 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, κάτι που σηματοδοτεί την πρώτη εκλογική νίκη του από το 1977.

  • Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατέγραψε συντριπτική νίκη στην Κωνσταντινούπολη με ποσοστό που ξεπερνά το 51%, διεκδικώντας να παγιωθεί ως ο πολιτικός που μπορεί να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του κόμματος του Τούρκου προέδρου.

Εξασφάλισε περίπου 4,5 εκατ. ψήφους που αντιστοιχούν στο 51% όσων ψήφισαν, και μάλιστα χωρίς την υποστήριξη ορισμένων κομμάτων που τον βοήθησαν να φτάσει στη νίκη το 2019. Τόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών όσο και το εθνικιστικό Κόμμα IYI κατέβασαν τους δικούς τους υποψηφίους, ενώ δεν υπήρξε κάποια στήριξη από τον πρόεδρο του DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, και τον πρώην πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μπορεί, επομένως, να καυχιέται ότι δεν έχει την ανάγκη κανενός από αυτούς, που στήριξαν τον Κιλιτσντάρογλου στις εθνικές εκλογές, για να κερδίσει τον Ερντογάν.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι οι Κούρδοι της Κωνσταντινούπολης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο καθώς φαίνεται να κατευθύνθηκαν προς τον Ιμάμογλου, απορρίπτοντας τον δικό τους υποψήφιο που συγκέντρωσε μόλις το 2%.

«Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ορόσημο για τον Ιμάμογλου» λέει στην Washington Post ο Sinan Ulgen, εκφράζοντας κι αυτός την άποψη -όπως και πληθώρα άλλων αναλυτών- ότι ο 52χρονος πολιτικός θα είναι -και οφείλει να είναι- ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς αναδεικνύεται ως η ηγετική μορφή που αδυνατεί να νικήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα