ΣΥΡΙΖΑ: Άγριο παρασκήνιο από Μαξίμου για να κάψει τη συγκυβέρνηση – Ο ρόλος του Βαρουφάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Άγριο παρασκήνιο από Μαξίμου για να κάψει τη συγκυβέρνηση – Ο ρόλος του Βαρουφάκη

Ο προβοκατορικός ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη που συνασπίστηκε με τη ΛΑΕ αποκαλύφθηκε με την εργαλειοποίηση του μπαμπούλα του 2015 από το Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει νωρίς τους λογαριασμούς του με τα απομεινάρια του 2015 και βλέπει μόνο το ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα και στη δεύτερη κάλπη του Ιουλίου.

Το πολιτικό σκηνικό είναι μια κινούμενη άμμος στην κυριολεξία και αυτό δεν προκύπτει απαραίτητα μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

Οι κινήσεις των μικρότερων κομμάτων δεξιά και αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ προδίδουν το άγριο παρασκήνιο στο οποίο επιδίδεται το Μέγαρο Μαξίμου για να κάψει το σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας 20 ημέρες πριν τις κάλπες μπορεί να είδε να φρενάρει το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης στο φόβητρο του Γιάνη Βαρουφάκη ωστόσο στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού και σοσιαλδημοκρατικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ξαναζεσταμένο φαγητό της δραχμής και του κλεισίματος των τραπεζών θα γυρίσει μπούμερανγκ στον ίδιο τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25.

  • Η συγχώνευση με τα απομεινάρια της ΛΑΕ για λόγους εκλογικής επιβίωσης προκάλεσε μια μετάλλαξη στο κόμμα Βαρουφάκη, ο οποίος έχει αρχίσει να γίνεται ένα κακέκτυπο του εαυτού του όταν έκανε την περίφημη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιπολιτεύτηκε τα τελευταία 24ωρα τον ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να υπονομεύσει το σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας αποκρυσταλλώθηκε με την εργαλειοποίηση που έτυχαν οι προτάσεις του από τον πρωθυπουργό.

Σε πολλούς οι κορώνες του κ. Μητσοτάκη για πληρωμές με «Δήμητρες» και η ταύτιση της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΜεΡΑ25 θύμισαν τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση πρόσωπα όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακόμη και ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

  • “Ο ένας πληρώνει με pass και ο άλλος υπόσχεται “Δήμητρες” είπε ο Αλέξης Τσίπρας απο την Ιτέα ακριβώς για να ταυτίσει τους κυρίους Μητσοτάκη και Βαρουφάκη πληρώνοντάς τους με το ίδιο “νόμισμα” στην συντονισμένη προσπάθειά τους να κάψουν το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης απο την πρώτη Κυριάκη. 

Για τη βάση της Παράταξης στην οποία ηγεμονεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πρόσωπα αυτά έχουν εξελιχθεί το καθένα σε persona non grata με τον Γιάνη Βαρουφάκη να εκτιμάται ότι μπαίνει και εκείνος στο ίδιο κάδρο από τη στιγμή που έπαψε να καλεί σε συνεννόηση πάνω στις προγραμματικές θέσεις του ΜεΡΑ25.

  • Την πολεμική που άσκησαν και ασκούν τα πρόσωπα αυτά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν τη συγχώρεσαν στην κάλπη με τον κίνδυνο της παραμονής του Κυριάκου Μητσοτάκη να λειτουργεί ως αντίστροφος μπαμπούλας των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία και η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο forum των Δελφών όταν αναφερόταν στο σενάριο της ψήφου ανοχής όταν για πρώτη φορά έβαλε τον αστερίσκο του αν το κόμμα Βαρουφάκη θα καταφέρει να μπει στη Βουλή και να πιάσει το 3%. 

Δίπολο

Κι αν το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της Αριστεράς καίνε το σενάριο της ψήφου ανοχής με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί και εκείνο στην ίδια ρότα, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά φαίνεται ότι βλέπει μια ευκαιρία να μετατοπίσει τη συζήτηση σε πιο πολωτική σύγκρουση με τη ΝΔ.

Η Χαριλάου Τρικούπη παραμένει ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος με τις προγραμματικές θέσεις της να κουμπώνουν σε πολλά σημεία με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον το Τσίπρας ή Μητσοτάκης γίνεται βασικός μοχλός της προεκλογικής σύγκρουσης καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορεί πλέον – μετά τις αρνήσεις Βαρουφάκη και Κουτσούμπα να δώσουν ανοχή – να ανεβάσει το πήχη της εκλογικής επιτυχίας παό την πρώτη κιόλας κάλπη.

  • Η βεβαιότητα για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά μπορεί να μην είναι ακόμη τόσο ευρεία στην Κουμουνδούρου, όπως ίσως την εκφράζει ο Παύλος Πολάκης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί στο εξής να στρέφει ανοιχτά το βλέμμα και στη δεύτερη κάλπη του Ιουλίου πάντα έχοντας στο μυαλό του να συνεργαστεί μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη πάντως όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης ή η Όλγα Γεροβασίλη έβλεπαν και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έναν εν δυνάμει εταίρο, το ΠΑΣΟΚ με γνώμονα πάντα και την ενίσχυση του κυβερνητικού και σοσιαλδημοκρατικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση δυσαρεστημένων γαλάζιων ψηφοφόρων. 

Σχετικά Άρθρα