“Τα δύσκολα στις υποκλοπές πέρασαν”… Στο μικροσκόπιο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις – Ακρίβεια ο μεγάλος εχθρός

 “Τα δύσκολα στις υποκλοπές πέρασαν”… Στο μικροσκόπιο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις – Ακρίβεια ο μεγάλος εχθρός

Συγκρατημένη αισιοδοξία κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών καθώς εκτιμούν ότι τα δύσκολα πέρασαν κι ότι η φθορά που υπέστη η κυβέρνηση είναι διαχειρίσιμη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να χτίσει μια θετική ατζέντα και να την κρατήσει ψηλά για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά, υπό την έννοια πως ο φετινός χειμώνας θα δοκιμάσει σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές της κυβέρνησης.

Της Άννας Καραβοκύρη

Και γνωρίζουν καλά πως η οικονομία θα κρίνει εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο μεγάλος εχθρός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ο Ν. Ανδρουλάκης αλλά είναι η ακρίβεια.

Αυτό βέβαια, υπο την προϋπόθεση πως κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής δεν θα βγούν σκελετοί από τη ντουλάπα. Όπως υπογραμμίζουν “αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι σήμερα απίστευτα μεγάλες αντοχές στις κρίσεις”.

  • “Παρότι η κυβέρνηση διανύει τον 4ο χρόνο της κι έχει διαχειριστεί μείζονες κρίσεις, οι μεγαλύτερες των οποίων οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, διατηρεί τη διαφορά των εκλογών και ο Πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του” συμπληρώνουν.

Στελέχη του Μαξίμου ισχυροποιούν την πεποίθηση πως “ο εχθρός της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια” και από ορισμένα στοιχεία που αλίευσαν από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη ενδεικτικό είναι το γεγονός πως και στις δύο δημοσκοπήσεις καταγράφηκε ότι οι πολίτες είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από τις συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα βασικά προϊόντα διατροφής. Στον αντίποδα, η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά ανησυχίας των πολιτών.

  • Βέβαια, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν σε δημοσκοπική άνοδο όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών και σε άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στις επόμενες μετρήσεις θα έχουν ενσωματωθεί και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα «κλειδώσει», το πακέτο που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, παρότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη σταθμίσει τα οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν το επόμενο διάστημα, για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια.

Ταυτόχρονα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και την ανακοίνωση του πακέτου οικονομικών παροχών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θέσει ξανά και πιο επιτακτικά στο δημόσιο διάλογο το δίλλημα της αυτοδυναμίας και της σταθερότητας ή της πολιτικής αστάθειας, το οποίο εξασθένισε το προηγούμενο διάστημα.

Το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως «ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδο. Οι εξελίξεις επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο λαμβάνοντας μέτρα στήριξης των πολιτών.

  • Και καθώς οι τιμές της ενέργειας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις της για ανάληψη πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν ενιαία γραμμή αλλά και κοινή λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Χθες, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Επιτροπή «εργάζεται τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει προτείνει σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου.

Σχετικά Άρθρα