• 23 Ιουνίου, 2021

Ζάεφ σε Φόρουμ Δελφών: Έχω πολύ καλές σχέσεις με Μητσοτάκη, όπως και με Τσίπρα

 Ζάεφ σε Φόρουμ Δελφών: Έχω πολύ καλές σχέσεις με Μητσοτάκη, όπως και με Τσίπρα

Η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν από τρία χρόνια με την Ελλάδα τον ώθησαν “με υπευθυνότητα” να “προχωρήσει τις σχέσεις των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα” και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις συνομιλίες, καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε συζήτηση στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Στη χώρα μου υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν ακόμη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο είναι ολοένα και λιγότεροι αυτοί που διαφωνούν. Είναι πολύ σημαντικές οι συνέργειες που έχουμε επιτύχει, π.χ. του υπουργείου Εργασίας της Ελλάδος που συμβουλεύει και μοιράζεται την εμπειρία του με το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να γίνει η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας καλύτερη” υπογράμμισε.

“Αλλά και στον καιρό της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν κοντά μας. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, όπως και με τον προκάτοχό του, Αλ.Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μας βοήθησε, διότι είμαστε μία μικρή χώρα χωρίς πρόσβαση σε υλικό, όπως φάρμακα κλπ”ανέφερε.

Δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και σχολίασε πως “πραγματικά δεν καταλαβαίνω την άρνηση και τα εμπόδια που δημιουργεί η Βουλγαρία. Η ένταξή μας θα βοηθήσει όλα τα Βαλκάνια. Θεωρώ το πρόβλημα ανύπαρκτο.

Είχαμε καθυστερήσεις στον ενταξιακό διάλογο, λόγω των εκλογών στη χώρα μας, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά.

Για εμάς το να είμαστε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ασφάλεια, διασφάλιση αξιών όπως η ελευθερία και το κράτος δικαίου” τόνισε.

“Θα συναντήσω σε λίγη ώρα τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον κ. Τσίπρα. Πριν λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο να είμαι ευπρόσδεκτος όπως σήμερα στη χώρα σας, ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας” παρατήρησε ο Ζόραν Ζάεφ.