Χαμόγελα αισιοδοξίας, “αλλαγές” στα σκληρά διλήμματα- Τετράδα “κρούσης” στη Β. Ελλάδα

 Χαμόγελα αισιοδοξίας, “αλλαγές” στα σκληρά διλήμματα- Τετράδα “κρούσης” στη Β. Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ περιοδειών, ανεβάζοντας σταδιακά την κρισιμότητα των ευρωεκλογών επιμένοντας στο μήνυμα “σταθερότητα και συνέχεια” αλλά επαναφερόντας παάλληλα θετικό αφήγημα. «Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες θα τα ζυγίσουν πολύ προσεκτικά τα πράγματα, όπως κάνουν πάντα όταν βρίσκονται εν όψει μιας εθνικής κάλπης. Δεν θα πειραματιστούν, δεν θα δώσουν κανένα περιθώριο, δεν θα αφήσουν καμία χαραμάδα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χθες ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιοδεία  στην Μυτιλήνη, σήμερα πιθανότατα θα  βρεθεί στον Άγιο Δημήτριο (αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα από την κακοκαιρία) ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Στερεά Ελλάδα με αφορμή τα εγκαίνια για το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε 65. Το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις περιοδείες του στην περιφέρεια, όπου θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που γίνονται σε τοπικό επίπεδο (για παράδειγμα στη Μυτιλήνη αναφέρθηκε στο νέο οδικό άξονα αλλά και στις κινήσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού).

Μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Μυτιλήνη,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος (λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία κρατάει σταθερές και αναλλοίωτες τις αξίες της) αλλά και σε νέους ψηφοφόρους (σημειώνοντας πως είναι η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης στον τόπο). Εστίασε δε στα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την καταπολέμηση της ακρίβειας την αύξηση μισθών και συντάξεων, την υγεία κ.α.

Όπως επεσήμανε για αυτά τα θέματα θα μιλήσει κατά την διάρκεια  της προεκλογικής περιόδου και τόνισε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά «ας λύσουν μόνοι τους τα εσωτερικά τους ζητήματα και ας αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις ιδεολογικές τους παλινωδίες. Εγώ θέλω να μιλάμε γι’ αυτά τα οποία κάνουμε εμείς, θέλω να μιλάμε για το δικό μας έργο».

  • Χθες στην Πειραιώς συνεδρίασε η επιτροπή εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθεί η στρατηγική μέχρι τις  κάλπες και το πρόγραμμα των περιοδειών. Tις επόμενες εβδομάδες υπουργοί,  βουλευτές και κομματικά στελέχη θα οργώσουν την χώρα με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.

Πάντως η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis, την Πέμπτη, επανέφερε τα χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς, στον απόηχο της υποψηφιότητας του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, η ΝΔ φαίνεται να “κόβει” την πτωτική πορεία και τις διαρροές προς τα δεξιά της αυξάνοντας κατά σχεδόν μία μονάδα το ποσοστό της σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Ποσοστό, το οποίο αντιστοίχως «αφαιρέθηκε» από την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

  • Στην ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων έδειξε να μην πείθεται από το δίλημμα σταθερότητα ή αποσταθεροποίηση στο οποίο βασίζεται το κυβερνητικό αφήγημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 65% απάντησε ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα σταθερότητας και μόνο το 32% ότι αυτό θα συμβεί.

Αυτό εκ των παραγμάτων δηγμιουργείο προβληματισμό με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν πως προεκλογικός λόγος της ΝΔ θα πρέπει να εμπλουτιστεί με «ισχυρές δόσεις» θετικών αναφορών στο έργο της κυβέρνησης, αφού οι Ευρωεκλογές ευνοούν παραδοσιακά τη χαλαρή ψήφο και λόγω απουσίας εθνικού διακυβεύματος δεν προσφέρονται για σκληρά διλήμματα.

  • Βεβαίως, οι υψηλοί τόνοι και η πόλωση είναι η πιο, αν όχι η μόνη, ενδεδειγμένη «συνταγή» για την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, γι’ αυτό και θα βρίσκεται στην αιχμή του προεκλογικού λόγου των γαλάζιων.

Ειδικά για τις «προβληματικές» εκλογικά για τη ΝΔ περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, οι γαλάζιοι επιτελείς έχουν εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα πυκνών περιοδειών του πρωθυπουργού αλλά και κορυφαίων υπουργών και στελεχών με «πέρασμα» στο συντηρητικό ακροατήριο του κόμματος. Ενδεικτικά, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης θα βρεθούν στην Κεντρική Μακεδονία ενώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Στην πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθεί και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σχετικά Άρθρα