Υποκλοπές Μιωνή: Ο “μεγάλος διχασμός” της ΝΔ – Δύο στρατόπεδα σε κόμμα και… φίλα προσκείμενα ΜΜΕ

 Υποκλοπές Μιωνή: Ο “μεγάλος διχασμός” της ΝΔ  – Δύο στρατόπεδα σε κόμμα και… φίλα προσκείμενα ΜΜΕ

Για τις επιπτώσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του περιεχομένου (;) της συνομιλίας Παππά – Μιωνή, αλλά και άλλες συνομιλίες που αφορούν τους κ.κ. Καμμένο και Παπαγγελόπουλο, έχουν αφιερωθεί δεκάδες ώρες ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου, εκατοντάδες άρθρα. Για τις επιπτώσεις όμως εντός της Νέας Δημοκρατίας;

Οι πληροφορίες μας από το κυβερνών κόμμα επιμένουν ότι έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα, πιθανώς όχι ισοδύναμα, γύρω από το θέμα:

Tο ένα, θέλει να πάει το ξεκαθάρισμα ως το τέλος, θέση στην οποία, εκτός του Αντώνη Σαμαρά, έχει προσχωρήσει και το «σύστημα Μαξίμου». Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Τα κέρδη προφανή: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά τον Αντώνη Σαμαρά ικανοποιημένο -παρότι ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε τα δόντια του και στα ελληνοτουρκικά, με τη συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα» το Σάββατο- αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα σε πολιτική ομηρία.

Για τον τελευταίο ειδικότερα, το αποτύπωσε χθες σε μία φράση η πολιτική συντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα», Δήμητρα Κρουστάλλη: «Πολιτικά χάνεται το κέντρο και ηθικά χάνεται το πλεονέκτημα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου» -αυτές, λοιπόν, είναι οι εκτιμήσεις του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Ενώ στο στρατόπεδο αυτό δεν λείπουν και οι πιο «θεσμικοί», που διατείνονται ότι το ξήλωμα του παραδικαστικού και άλλων κυκλωμάτων που έδρασαν δίπλα στην κυβερνητική εξουσία, είναι στοιχειώδης δημοκρατική ευθύνη.

Υπάρχει και όμως και το άλλο στρατόπεδο, εκεί όπου μετριοπαθείς πολιτικοί της ΝΔ, αλλά ακόμη και φίλα προσκείμενοι στο κόμμα, οικονομικοί κύκλοι ενδιαφέρονται περισσότερο, όπως σημειώνουν, για την επόμενη μέρα, παρά για το παρελθόν…

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα είναι μπροστά -ιδίως μετά και τη νέα έξαρση, παγκοσμίως, του κοροναϊού αλλά και την απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ, μεγάλο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο. Την ίδια στιγμή και κάτω από αυτές τις συνθήκες εντείνεται το παζάρι στις Βρυξέλλες για το ύψος και τα χαρακτηριστικά του Κοινοτικού Ταμείου Ανάκαμψης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος γείτονας, έστω κι αν άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας η τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Μητσοτάκη. Αντί, λοιπόν, η ηγεσία του τόπου, υποστηρίζουν οι θιασώτες της άποψης αυτής, να ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα, μπερδεύεται και αυτή σε μαγνητοταινίες…

Στα δύο και οι εφημερίδες της παράταξης

Το ρήγμα στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος αποτυπώνεται, σημειωτέον, και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που το στηρίζουν.

Την πρώτη άποψη υποστηρίζουν φανατικά οι εφημερίδες ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ τη δεύτερη πρεσβεύει η «Καθημερινή» που εδώ και πολύ καιρό, άλλωστε, έχει επενδύσει στο «χαρτί» της συναίνεσης, της συνεννόησης μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων.

Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα της προηγούμενης εβδομάδας αποδεικνύεται πολύ διαφωτιστική: την επομένη της δημοσιοποίησης της συνομιλίας Παππά – Μιωνή, η εφημερίδα «Τα Νέα» κυκλοφορεί την περασμένη Τρίτη, με κεντρικό, εννοείται, τίτλο, «Κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά», ενώ η «Καθημερινή» επιλέγει ως τίτλο: «’Μαγαζιά’, εκβιασμοί και κασέτες».

Την ίδια ώρα δημοσιογράφος με πρόσβαση στο πρωθυπουργικό Μέγαρο εγκαλούσε, ως καλεσμένος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, την κυβέρνηση, γιατί κακώς βάζει πρωτίστως στο στόχαστρό της τον Νίκο Παππά: τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να βάλει, υποστήριζε ο δημοσιογράφος, και, πράγματι, πριν περάσει ένα 24ωρο έμπαινε στο κάδρο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ…

Από την επόμενη μέρα (Τετάρτη) οι διαφορές μεταξύ των δύο συγκροτημάτων γίνονται πιο εμφανείς:

«’Εξι ερωτήματα για τον κ. Τσίπρα» απευθύνουν «Τα Νέα» με το φύλλο της Τετάρτης, την ώρα που η «Καθημερινή» υποβαθμίζει πλέον το θέμα στην πρώτη της σελίδα, με το χαρακτηριστικό τίτλο, «Κάλυψη και αντεπίθεση από τον κ. Τσίπρα». Η κάλυψη του θέματος από την παραδοσιακή «ναυαρχίδα» της συντηρητικής παράταξης προκαλεί μάλιστα την έκρηξη οργής από σχολιογράφο του αντίπαλου συγκροτήματος, αλλά μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής που έχει.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, τα «Παραπολιτικά» έδωσαν συνέχεια με νέες μαγνητοταινίες, την ώρα που η κυριακάτικη «Καθημερινή» έβγαινε πιο αποφασιστικά μπροστά: «Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να κρατήσει ζωντανό το χαρτί των συναινέσεων και του ‘εθνικού μετώπου’ έναντι της πτέρυγας του κόμματός του που ζητάει ‘σκληρό ροκ’ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ» -αυτά στο πρωτοσέλιδο, γιατί στις εσωτερικές σελίδες και το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου διαβάζουμε:

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πως το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο σε όλα τα επίπεδα και πιθανότατα να χρειαστεί ευρύτερες συναινέσεις», με το δημοσιογράφο να επικαλείται σε εισαγωγικά, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου: «Το δόγμα ‘όλα στο φως’ είναι αδιαπραγμάτευτο,  αλλά παράλληλα ο πρωθυπουργός δεν θέλει η πολιτική ζωή της χώρας να ποδοσφαιροποιηθεί και να κυλήσει άκριτα στα θολά νερά της σκανδαλολογίας»

Ταυτοχρόνως η εφημερίδα διαπίστωνε αποστάσεις του Μ. Μαξίμου από τον Άδ. Γεωργιάδη για τη δήλωσή του να μπει φυλακή η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.

Όταν η Ντόρα παίζει «μπάλα»

Η κυβερνητική διαρροή περί «ποδοσφαιροποίησης» συμπίπτει εξάλλου με το άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη, επίσης, στην «Καθημερινή»:

«Να μην πέσουμε στην παγίδα της ποδοσφαιροποίησης», ήταν ο τίτλος του άρθρου, με ακόμη πιο χαρακτηριστικό επίλογο: «Η πρόκληση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη. Τώρα πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δένδρο», ζητούσε η αδελφή του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός.

…Και η «μπάλα» είναι, συνεπώς, στα «πόδια» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νίκος Παπαδημητρίου  

Σχετικά Άρθρα