Υπό κατάρρευση: Στοιχεία σοκ από ΕΚΑΒ και γιατρούς – Τζανάκης: 11000 κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχουμε ακόμη κορύφωση

 Υπό κατάρρευση: Στοιχεία σοκ από ΕΚΑΒ και γιατρούς – Τζανάκης: 11000 κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχουμε ακόμη κορύφωση

Καταστάσεις όπως ο περσινός Νοέμβριος βιώνουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα από τον κοροναϊό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, 73 ασθενείς περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Από τα στοιχεία που φέρνει στο φως το MEGA σύμφωνα χθες, στις 19.30 το απόγευμα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ.

Στη λίστα αναμονής υπάρχουν και άνθρωποι που περιμένουν για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ από την 01/11. Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid αλλά και από άλλα νοσήματα. Εκ των 73 συμπολιτών μας που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, οι 50 είναι στην Αττική.

Ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, ανέφερε στο MEGA ότι «βλέπαμε το κακό να έρχεται… Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.

«Ηρθαν 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα τρέχει και η προκήρυξη 10 θέσεων για το Παπανικολάου, για εντατικολόγους. Στην προηγούμενη εφημερία έξι ασθενείς ήταν στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένοι με άμεσο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Χθες καταφέραμε με μαραθώνιο αγώνα να τους βάλουμε σε ΜΕΘ. Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία χάθηκε στην κοινότητα. Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο», αποκάλυψε ο γιατρός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. «Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

Όπως αναφέρει στο News 24/7 η Βησσαρία Σακκά, λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Σωτηρία το οποία είναι αποκλειστικά για covid περιστατικά, η κατάσταση στην Αθήνα ακόμη δείχνει κάποιες αντοχές ενώ στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι δραματική: «Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν σε όλα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και αυτό θεωρείται τραγικό. Εμείς στην Αθήνα δεν έχουμε μια τέτοια αντίστοιχα δραματική εικόνα όπως πέρυσι. Ναι μεν τις προηγούμενες ημέρες είχαμε κάποιους διασωληνωμένους στο θάλαμο, όμως μετά από μία – δυο μέρες τους βρίσκαμε κρεβάτι σε ΜΕΘ. Πάντως αυτή τη στιγμή στο Σωτηρία όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι γεμάτα και όποιο αδειάζει γεμίζει αμέσως».

Τα νοσοκομεία στις πόλεις της περιφέρειας φαίνεται πως και σε αυτό το κύμα πληρώνουν τις χρόνιες παθογένειές τους οι οποίες ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας διορθώθηκαν. Ένα από αυτά είναι το νοσοκομείο του Βόλου, όπου ο καρδιοχειρούργος και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, Νίκος Χαυτούρας, συνοψίζει στο News 24/7 τις συνθήκες με τρεις λέξεις: «Είμαστε υπό κατάρρευση».

«Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του πάρα πολλές φορές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Πέρυσι, όμως, είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα είναι στα χέρια των συμπολιτών μας που δεν δείχνουν υπευθυνότητα», αναφέρει η πνευμονολόγος- εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Μηλίτσα Μπιτζάνη.

Για τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνο Παπανικολάου, οι λόγοι που η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια είναι τρεις: «O πρώτος είναι η νέα έξαρση της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα έχει δήθεν νικηθεί τρεις φορές. Ο δεύτερος είναι η λοιπή νοσηρότητα, κυρίως η παθολογική και η τρίτη είναι η αριθμητική έλλειψη και υπερκόπωση του προσωπικού. Η υπερεφημέρευση είναι καθεστώς. Υπάρχει μείζον ζήτημα burn out. Το προσωπικό δεν μπορεί να πάρει ούτε δύο ημέρες άδεια να καθαρίσει το μυαλό του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι έξτρα εφημερίες παραμένουν απλήρωτες για έξι και επτά μήνες. Ειδικά στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάιο ούτε οι τακτικές εφημερίες».

Τζανάκης: Η κορύφωση δεν έχει έρθει

Πολύ δύσκολη θα είναι η κατάσταση με την πανδημία τις επόμενες εβδομάδες. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» είπε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 9.000 και 11.000 τις επόμενες τρεις βδομάδες, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Όπως είπε στη συνέχεια, το ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γρίπη και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να επισπευστεί χρονικά η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης είπε ότι έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τέλος και σε ότι αφορά τον παράλληλο εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, είπε πως καλό θα ήταν να προηγηθεί το εμβόλιο του κορονοϊού και μετά από 2 εβδομάδες να ακολουθήσει αυτό της γρίπης.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξηγώντας πως και οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν αυτή την τάση η οποία είναι συνεχώς ανοδική από τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά Άρθρα