Αγλαΐα Κυριακού/Κορυφή του παγόβουνου-Η εικόνα με τα κενά στο ΕΣΥ-Γιατί οι γιατροί δεν καλύπτουν θέσεις

 Αγλαΐα Κυριακού/Κορυφή του παγόβουνου-Η εικόνα με τα κενά στο ΕΣΥ-Γιατί οι γιατροί δεν καλύπτουν θέσεις

Η πρόσφατη περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού όπου ο χειρουργικός τομέας ανακοίνωσε ότι σταματά τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, φαίνεται ότι αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Στο εν λόγω νοσοκομείο δόθηκε προσωρινή λύση με τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία και την προκήρυξη 3 θέσεων, το πρόβλημα ωστόσο παραμένει. Λόγω ελλειψης αναισθησιολόγων χειρουργεία  ακυρώνονται ή μετατίθενται για αργότερα. Σήμερα υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 25% των οργανικών θέσεων δεν καλύπτεται.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΆ:

  • Στη Βόρεια Ελλάδα μόλις το 50% των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων είναι καλυμμένες. Έτσι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα χειρουργεία στα νοσοκομεία σε Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κοζάνη και Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
  • Εκτός ελέγχου με τους αναισθησιολόγους είναι η κατάσταση στο «Παπανικολάου», ενώ σημαντικές ελλείψεις έχει και το «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.
  • Τα χειρουργεία στο “Βενιζέλειο” Νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης, όπου τον Σεπτέμβριο είχαν κλείσει λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Αυτή τη στιγμή δουλεύει με ιδιώτες γιατρούς.
  • Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας πρόσφατα έκλεισε χειρουργική αίθουσα διότι δεν υπάρχει προσωπικό. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του αιματολογικού ενδέχεται να κλείσει και αυτό το τμήμα.

Όπως τονίζει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια απαιτούνται άμεσα διορθωτικές κινήσεις καθώς ο κλάδος βρίσκεται να εισπράττει λιγότερα χρήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λάμβανε. Χαρακτηριστικό είναι όπως περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των αναισθησιολόγων στον υπουργός Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι ενώ με νόμο του 2021 δόθηκε αφορολόγητο επίδομα των 400 και 250 ευρώ σε ειδικούς και ειδικευόμενους αναισθησιολόγους αντίστοιχα, άλλον νόμος του 2022 επέβαλε τη φορολόγηση του επιδόματος άγονης ειδικότητας.

«Έτσι παρά την ταυτόχρονη αύξηση στον βασικό μισθό των ιατρών, οι Αναισθησιολόγοι ήταν οι μόνοι ιατροί (σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους) που είδαν το 2023 μείωση ή στασιμότητα στις αποδοχές τους (πχ 15νθήμερο Διευθυντή 2022: 1.1805€, 2023: 1.150€). Το επίδομα άγονης ειδικότητας υφίσταται δε επιπλέον μείωση αφού υπόκειται και στο φόρο εισοδήματος» όπως τονίζει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.

Αξιοσημείωτο είναι πως με νόμο του 2022 οι αναισθησιολόγοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό έργο προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, αλλά στην πράξη όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι κάτι ανέφικτο.

Τα περισσότερα νοσοκομεία λύνουν προσωρινά το πρόβλημα με δανεικούς γιατρούς από τα δίπλα νοσοκομεία και έτσι όλοι πιέζονται. Το με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», είναι χαρακτηριστικό καθώς μετά την ανακοίνωση των γιατρών για κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να τοποθετήσει δανεικούς γιατρούς από άλλα νοσοκομεία.

  • Βέβαια, προκήρυξε και θέσεις αναισθησιολόγων με τη διαδικασία του κατεπειγόντως, όμως καθώς το πρόβλημα ήταν γνωστό, δεν θα έπρεπε οι γιατροί να φτάσουν σε σημείο να αντιδράσουν και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που νοσηλεύει αποκλειστικά παιδιά.

Μπορεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να προκηρύσσουν και να επαναπροκηρύσσουν θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, όμως τόσο οι χαμηλοί μισθοί, όσο και οι τραγικές συνθήκες εργασίες, αφήνουν τις θέσεις κενές. Και τούτο διότι όταν ένας γιατρός βλέπει ότι υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ (το οποίο είναι το σύνηθες) και προκηρύσσεται μόνο μία, δεν πρόκειται να πάει. Κι αυτό διότι πολύ απλά γνωρίζει από την αρχή ότι θα κληθεί να κάνει τη δουλειά που αντιστοιχεί και σε άλλες κενές θέσεις.  

Πολύ μεγάλο θέμα, υπάρχει με όλες τις εργαστηριακές ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως βιοχημικά, παθολογοανατομικά εργαστήρια, τα οποία όπως έχουμε ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας, για να καλύψει το πρόβλημα, θα κάνει κεντρική συμφωνία με ιδιωτικά εργαστήρια για να εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Η λίστα της ΕΙΝΑΠ με προβλήματα στα νοσκομεία της Αττικής

Η ΕΙΝΑΠ πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε δώσει στο υπουργείο Υγείας αναλυτική λίστα με τα προβλήματα στα 14 νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Τα κενά που προκύπτουν από τη λίστα είναι για να λειτουργούν οριακά τα νοσοκομεία και όχι η λίστα με τις κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες όπως δείχνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για να καλυφθούν.

Παίδων «Αγία Σοφία» Προσλήψεις προσωπικού σε νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το «Αγλαΐα Κυριακου»), τμήμα Ανοσολογίας, τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρικό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγους.
«Παμμακάριστος»  3 παθολόγους, ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του αναισθησιολογικού και χειρουργικού τμήματος
«Σισμανόγλειο» Άμεση πρόσληψη 2 θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 παθολόγων, 5 χειρουργών και πνευμονολόγων.
«Γεννηματάς»  Παθολόγους με άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων
«Μεταξά» Πρόσληψη 8 ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών.
ΨΝΑ Προσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής.
«Αττικόν» Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα.
Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» Πρόσληψη πνευμονολόγων
«Άγιος Σάββας» Προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων
Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου Προσλήψεις 2 γενικών γιατρών, παιδιάτρων και 3 εργαστηριακών.
Κέντρο Υγείας Λαυρίου Προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών.
Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου Προσλήψεις 4 γενικών γιατρών, 1 καρδιολόγου, 1 πνευμονολόγου και οφθαλμίατρους.
Κέντρο Υγείας Σπάτων Προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών.
Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης Προσλήψεις 3 μόνιμων γιατρών.

Σχετικά Άρθρα