Το 10ήμερο παρασκήνιο για τον Αποστολάκη: Πως χάλασε το σχέδιο του Μαξίμου, τι φοβήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Παραμένει σύμβουλος του Τσίπρα ο ναύαρχος

 Το 10ήμερο παρασκήνιο για τον Αποστολάκη: Πως χάλασε το σχέδιο του Μαξίμου, τι φοβήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Παραμένει σύμβουλος του Τσίπρα ο ναύαρχος

Ως “game changer” στο πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και ουσίας θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη και την κατάληξη που είχε τελικά. Όπως πληροφορείται το libre, το παρασκήνιο ήταν εντονότατο τις προηγούμενες δέκα ημέρες, αρκετές πτυχές του οποίου, μάλιστα, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ο πρώην υπουργός Άμυνας παραμένει ενεργός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ασφαλείας και διαψεύδουν τις φήμες ότι του χρεώθηκε λανθασμένος χειρισμός στην συγκεκριμένη υπόθεση. Αναμφίβολα, βεβαίως, ο κ. Αποστολάκης κολακεύτηκε από την πρόταση του πρωθυπουργού, ωστόσο, όπως αναφέρουν, από την πρώτη κιόλας στιγμή κατέστησε σαφές πως βασικός όρος για την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η απευθείας επικοινωνίας για εξασφάλιση συναίνεσης σχετικά με την Πολιτική Προστασία και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και από την Φώφη Γεννηματά.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προπερασμένη Δευτέρα, κι αφού είχε προηγηθεί επαφή από τον Στέλιο Νικηφοράκη, πολιτευτή της Ν.Δ στα Χανιά και στενό συνομιλητή του πρωθυπουργού εκ της παραδοσιακής σχέσης που έχει για δεκαετίες με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο πρώην υπουργός αντέδρασε κατ΄ αρχάς θετικά, έβαλε ωστόσο τον όρο της συνεννόησης για να δεχθεί την καθησυχαστική απάντηση του κ. Νικηφοράκη ότι “όλα θα γίνουν όπως πρέπει”.Λίγα λεπτά αργότερα τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, σε αυτή την (πρώτη) επικοινωνία, κατέστησε, ωστόσο, σαφές, πως θα έπρεπε να υπάρξουν απτά δείγματα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί συνεννόηση.

Αφ’ ης στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ήδη κάνει προτάσεις για υπερκομματική δράση στα θέματα των πυρκαγιών και της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να είναι ισοπεδωτικά αρνητικός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Λίγες ημέρες αργότερα, κι αφού ακολούθησαν κι άλλες επικοινωνίες του κ. Νικηφοράκη με τον ναύαρχο Αποστολάκη, ο τελευταίος επανήλθε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε μεσολαβήσει, βεβαίως, το βαρύ κλίμα και η ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Σε αυτή τη δεύτερη συνομιλία των κ. Τσίπρα και Αποστολάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητικός σε τυχόν αποδοχή της πρότασης υπουργοποίησης, λέγοντας στον ναύαρχο πως “ο Μητσοτάκης δεν θέλει την συνεννόηση, ως εκ τούτου δεν πρέπει να δεχθείς”. Ο πρώην υπουργός συμφώνησε και όταν δέχθηκε εκ νέου -μάλλον την προπερασμένη Παρασκευή- νέο τηλεφώνημα από το γραφείο του πρωθυπουργού επέμεινε στο θέμα της συναίνεσης για να εισπράξει την απάντηση πως “θα βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος”. Μετέφερε, δε, αυτή τη στιχομυθία στην Κουμουνδούρου και, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βεβαιώθηκε πως εξελίσσεται διαδικασία παγίδευσης του κ. Αποστολάκη.

Πως ήρθαν τα πάνω…κάτω

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα, αναφέρουν πως εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαφορετικό ύφος στη συζήτηση στη Βουλή και επικοινωνούσε με τον ίδιο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά να αρνηθεί. Αυτό φαίνεται πως ήταν το κομβικό σημείο στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου έχασε την ευκαιρία να εγκλωβίσει πολιτικά και επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, πως η πρόταση υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης επανήλθε στον κ. Νικηφοράκη επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει συναίνεση, αλλιώς δεν θα μπορούσε να δεχθεί, κάτι το οποίο έπραξε και κατά τη συνομιλία του με τον διευθυντή του πρωθυπουργικό γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Αμφότεροι του μετέφεραν πως “θα γίνουν τα δέοντα”. Έτσι φτασαμε στο πρωί της Τρίτης, όταν ο κ. Αποστολάκης διαπιστώνοντας πως δεν είχαν εκδηλωθεί κινήσεις συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά έστειλε sms (όπως αποκάλυψε το libre) στον Στέλιο Νικηφοράκη, λέγοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί. Εισέπραξε, δε, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, την απάντηση πως “εμείς θα προχωρήσουμε όπως είπαμε, κάνε ότι νομίζεις”, κάτι που εξέλαβε ως προσπάθεια να του ασκηθεί πίεση.

Το πρωί της Τρίτης και εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον ανασχηματισμό επικρατούσε μεγάλη ένταση στην Κουμουνδούρου καθώς όλοι αντιλαμβάνονταν πως η υπόθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επικοινωνιακή ήττα. Η εσπευσμένη επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Φώφη Γεννηματά και το τυπικό τηλεφώνημε “θεσμικής ενημέρωσης” του κ. Δημητριάδη στον διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιχάλη Καλογήρου δεν άλλαξαν την κατάσταση. “Νεκρό σημείο”, αναμφίβολα, το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έσβησε κάθε πιθανότητα να υπάρξει αποδοχή της πρότασης εκ μέρους του κ. Αποστολάκη. Η ανακοίνωση, δε, περί …”αποστασίας” ήταν καταλυτική για να προχωρήσει ο ναύαρχος στην δημόσια δήλωση άρνησης να αναλάβει το υπουργείο παρότι το όνομα΄του είχε ανακοινωθεί.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτού του δεκαήμερου παρασκηνίου, ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε ο πρώην υπουργός Άμυνας ενημέρωσαν ή ζήτησαν τη γνώμη οιουδήποτε άλλου μη πολιτικού παράγοντα, θέλοντας προφανώς να διαλύσουν τις σχετικές φήμες.

“Πήγαμε από κηδεία σε γάμο”, έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας το κλίμα που υπήρξε στην Κουμουνδούρου εκείνες τις τελευταίες ώρες της Δευτέρας και της Τρίτης που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός. Εννοώντας πως εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά ο επικοινωνιακός και πολιτικός αντίκτυπος θα ήταν σοβαρότατος. Και γι αυτό καταλήγουν πως η εξέλιξη που είχε τελικά το θέμα αυτό πλήττει προσωπικά τον πρωθυπουργό και πιθανώς να δρομολογήσει και σταδιακή αλλαγή των συσχετισμών.

Σχετικά Άρθρα