Μητσοτάκης: Γιατί έβαλε τον πήχη των Ευρωεκλογών στο 33%; Οι 4 βασικοί λόγοι

 Μητσοτάκης: Γιατί έβαλε τον πήχη των Ευρωεκλογών στο 33%; Οι 4 βασικοί λόγοι

Τον πήχη της ΝΔ στο 33% για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, έθεσε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι η ΝΔ θα συγκριθεί με το αποτέλεσμα των προηγούμενων Ευρωεκλογών.  Από την Πειραιώς θέτουν ως μέτρο σύγκρισης το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών για τέσσερις βασικούς λόγους.  Πρώτον, γιατί με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο στόχος του 33% φαίνεται απολύτως ρεαλιστικός και εφικτός.

Ειδικότερα, στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll η ΝΔ βρίσκεται στο 33,2%, η ΑLCO δείχνει τη ΝΔ να κινείται από 29 ως 33, αντίστοιχα στην GPO κινείται στο 33% και η MRB στο 31,3%. 

Δεύτερον, γιατί αν στις προσεχείς εκλογές η ΝΔ λάβει οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 33,12% που είχε λάβει στις προηγούμενες θα θεωρηθεί ως επιτυχία. Δεδομένου ότι ακόμα απομένει ικανός πολιτικός χρόνος μέχρι την τελική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, η ΝΔ έχει περιθώριο να συσπειρώσει περαιτέρω τις δυνάμεις της.

  • Αυτό σημαίνει, ότι στον ενάμιση μήνα που απομένει μέχρι τις κάλπες, η γαλάζια παράταξη έχει περιθώρια να κερδίσει μια ή δύο μονάδες ώστε να περάσει τον πήχη του 33%. 

Τρίτον, η ΝΔ θέτει τον πήχη στο 33% στις επερχόμενες Ευρωεκλογές γιατί έτσι ανοίγει ο δρόμος της αυτοδυναμίας για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι αν η ΝΔ αγγίξει το 33% στις Ευρωκάλπες που χαρακτηρίζονται από «χαλαρή» ψήφο τότε θα μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα φτάσει στο όριο του 37% για την αυτοδυναμία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι «θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει». 

Τέταρτον, στη ΝΔ επιθυμούν να συγκριθούν με τα αποτελέσματα των προηγούμενων Ευρωεκλογών διότι ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να περάσει τον πήχη του 2019. Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 23,75% ενώ με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη κινείται γύρω στο 15%.

  • Υπο αυτά τα δεδομένα ακόμα και αν η ΝΔ πέσει λίγο χαμηλότερα από το 33% και χάσει 1 ή 2 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετράει πολύ μεγαλύτερες απώλειες που θα φτάνουν σχεδόν τις 10 μονάδες.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος για τη ΝΔ τόνισε ότι «είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχη στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Εμείς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά αν δεν είναι καλό θα γίνει πιο δύσκολη η ζωή μας, ούτε θα πέσει η κυβέρνηση ούτε θα έχουμε εκλογές».

Σχετικά Άρθρα