• 25 Ιανουαρίου, 2022

Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμες αποφάσεις για Όμικρον και προσφυγικό – Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του για τη συνάντηση με Πούτιν

 Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμες αποφάσεις για Όμικρον και προσφυγικό – Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του για τη συνάντηση με Πούτιν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες αμέσως μετά τις πρωινές συσκέψεις στο Μαξίμου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παραβρεθούν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία) σήμερα και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπου ξεχωρίζουν στην ατζέντα τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας και οι τιμές του φυσικού αερίου. 

Απόψε ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα στο Σότσι, καθώς κεντρικό θέμα θα είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία αλλά και τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Κατά πληροφορίες θα επαναλάβει ότι ανέφερε και δημόσια ενώπιον του κ. Πούτιν ότι από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.

Ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού  εξ αφορμής της Λευκορωσίας και με φόντο τις τουρκικές  κατά καιρούς διαθέσεις, οι ηγέτες  θα φανεί αν θα επιστρατεύσουν την ποινή των οριζόντιων μέτρων έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό.  

Πανδημία, μετάλλαξη «Όμικρον» και υποχρεωτικοι εμβολιασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής. “Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον δισταγμό για τα εμβόλια και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση. Ο συντονισμός των μέτρων μας, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, είναι κρίσιμος, ιδίως για τη διατήρηση της κινητικότητας” αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή- πρόσκληση του προς του ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στεφανία Μουρελάτου