• 13 Αυγούστου, 2020

Προανακριτική Novartis: Πολιτικές ρωγμές μετά τις αποκαλύψεις για τον γιατρό σύζυγο της Ελ. Ράϊκου

 Προανακριτική Novartis: Πολιτικές ρωγμές μετά τις αποκαλύψεις για τον γιατρό σύζυγο της Ελ. Ράϊκου

Με μια σειρά αποκαλύψεων για τον ρόλο της Ελένης Ράϊκου στην υπόθεση της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η κατάθεση του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική της Βουλής. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ξέσπασε σε μια δημόσια αντιπαράθεση μαζί της, ενώ το γενικότερο κλίμα αναφορικά με την έρευνα επί των υποθέσεων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο κ. Παπαγγελόπουλος και άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, ηλεκτρίζεται ολοένα και περισσότερο.

Οι αποκαλύψεις, ωστόσο, για τον σύζυγο της κ. Ράϊκου, που ως γιατρός φέρεται να εμπλέκεται στο ιατρικό σκέλος του σκανδάλου της Novartis, προκαλούν ρωγμές στην αξιοπιστία της πρώτης, η οποία αποτελεί -μαζί με τον Ιωάννη Αγγελή- την αιχμή του δόρατος της επιχειρηματολογίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή. Διότι εάν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του γιατρού συζύγου της κ. Ράϊκου στο σκάνδαλο Novartis, εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα σχετικά με όσα υποστήριξε η ίδια στην προανακριτική επιτροπή.

Αρχίζοντας τη χθεσινή μακρά κατάθεσή του ο ελεγχόμενος τέως αναπληρωτής υπουργός, μεταξύ άλλων, φέρεται να χαρακτήρισε την κ. Ράικου «μακρύ χέρι» του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ενώ σε κάποια αποστροφή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στα παιδιά της και το πώς κατάφεραν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η διαρροή σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτής της αναφοράς του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε την οργισμένη δήλωση της κ. Ράικου: «Ηταν και είναι αδιανόητο για μένα να εμπλέκονται σε οποιεσδήποτε υποθέσεις οικογένειες και παιδιά» είπε, μεταξύ άλλων, αφήνοντας με τη σειρά της αιχμές για την επαγγελματική πορεία των παιδιών του κ. Παπαγγελόπουλου. Σε απάντηση ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται λίγο αργότερα σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις να υποστήριξε ότι η κ. Ράικου «έχασε την ψυχραιμία της», επιβεβαίωσε τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελέα για τον χώρο εργασίας των παιδιών του, υποστήριξε ότι εκείνος δεν συσχέτισε τις σπουδές των δικών της παιδιών με τον κ. Σαμαρά, για να συμπληρώσει πάντως: «Μαθαίνω από πηγές της Βουλής ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς εξέδωσαν πόρισμα για τον σύζυγο της Ράικου ότι έκανε στοχευμένη συνταγογράφηση επιφέροντας ζημία 1,7 εκατ. στο Δημόσιο και ότι ήρθε το πόρισμα στην επιτροπή».

Ως προς το τελευταίο, αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα αφορά στοιχεία για συνταγογραφήσεις που ελέγχονται για τον στρατιωτικό γιατρό Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της κ. Ράικου. «Πρόκειται για μία ακόμη υπόθεση-φούσκα, που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό μου. Επιχειρείται η διαπόμπευσή μου από μια εισαγγελέα με την οποία έχω προσωπική σφοδρή αντιδικία. Την έχω μηνύσει, της έχω κάνει αίτηση εξαίρεσης, αναφορά και αγωγή κακοδικίας. Απορώ πώς με ερευνά. Κάθε ενέργειά της είναι ανυπόστατη. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου», δήλωσε ο κ. Καρνέσης.

Το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ για τον γιατρό σύζυγο της κ. Ράϊκου

Στο πόρισμα της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι ο σύζυγος της κ. Ράικου, από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το Δημόσιο κατά περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα στάλθηκε από την υπηρεσία στην εισαγγελία πρωτοδικών, η οποία με τη σειρά της το διαβίβασε στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για να σχετιστεί με την υπόθεση Novartis, η οποία είναι διευρυμένη και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Η επικεφαλής εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε τη δικογραφία στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να συσχετιστεί με τον φάκελο της NOVARTIS, ενώ ο σύζυγος της κ. Ράικου, θα ελεγχθεί ποινικά για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, απάτης και παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο πόρισμά της ότι:

– Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους που ο συνταγογράφων γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενο επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα.

– Η συνταγογράφηση του ιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρείες.

– Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση διατάξεων του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες από την “Καθημερινή”