Βουλή: Μετωπική στη συζήτηση για τα Τέμπη στη σκιά της δήλωσης Γεωργιάδη

 Βουλή: Μετωπική στη συζήτηση για τα Τέμπη στη σκιά της δήλωσης Γεωργιάδη

Αύριο, Τετάρτη, συζητείται στη Βουλή η πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Στη Βουλή αναμένεται να παρέμβουν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημητρης Κουτσούμπας όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Αμφότεροι – παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν στα δύο κόμματα για τους χειρισμούς της υπόθεσης– αναμένεται να ασκήσουν σφοδρή κριτική στην τακτική της κυβέρνησης και ιδίως στη «ντρίπλα» που επιχειρεί υπερψηφίζοντας την εξεταστική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε πριν από 4 ημέρες πως η Νέα Δημοκρατία θα αποδεχθεί την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή.

  • Σε μία εμφανέστατη προσπάθειά να διαχειριστεί πολιτικά την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη σύμφωνα με την οποία η ενασχόληση με την κοινοβουλευτική διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Η οποία, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε σάλο. Ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ θα υπερψηφίσει την εξεταστική αλλά «δεν συνυπογράφουμε το κείμενο της πρότασης».

Η πολιτική και κοινοβουλευτική συνθήκη που δημιουργείται είναι εντελώς «εκτός» από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μια και το Μέγαρο Μαξίμου είχε επαναπαυθεί με την εκτίμηση πως οι πολιτικές επιπτώσεις του δυστυχήματος «τελείωσαν» μετά το αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαϊου και του Ιουνίου. Ένα συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που έχει πλέον δημιουργηθεί.

  • Στην Βουλή αναμένεται να παρέμβει αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει καταθέσει από χθες την πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής την οποία ο ίδιος είχε εξαγγείλει. Η πρόταση που – αντικειμενικά – συνιστά νομικό κείμενο εστιάζει στις ποινικές ευθύνες των δύο υπουργών που ήταν υπεύθυνοί για την υλοποίηση της σύμβασης 717 σχετικά με την σηματοδότηση και τηλε- διοίκηση των τρένων.

Στρέφεται μάλιστα κατά των δύο υπουργών Μεταφορών στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται στην ομιλία του να εστιάσει στο ότι τον περασμένο Μάρτιο καταγράφθηκε ένα έγκλημα. Επισημαίνοντας πως δεν έγινε «στο κενό» αλλά επειδή συγκεκριμένα πρόσωπα με τα επιλογές και την διαχείρισή τους άφησαν τα τρένα να πορεύονται στα τυφλά. Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί στο πόρισμα της αρχής Διαφάνειας που είχε κατατεθεί ήδη από το 2021 και δεν λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την σημερινή κατάθεση αντίστοιχης πρότασης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσουν το περιεχόμενο της και το αν αφορά το σύνολο των ευθυνών για την διαχείριση της σύμβασης.

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα αναφερθεί και στην πρόταση για εξεταστική σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να γίνει μια συζήτηση γενικού χαρακτήρα αλλά να αποδωθούν συγκεκριμένες ευθύνες.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής θα βρεθεί την Τετάρτη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που άλλωστε υπογράφει και την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Όπως έχει ήδη επισημάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, η πρόταση για κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται μετά από αίτημα των συγγενών των θυμάτων και πως θα προσπαθήσει μέσω της διαδικασίας αυτής να αναδειχθούν οι ευθύνες.

Στον Περισσό αποδίδουν τον κυβερνητικό ελιγμό υπερψήφισης της πρότασης στην προσπάθειας «κάλυψης» της δήλωσης Γεωργιάδη. Ενώ στο κείμενο της πρότασης ούτως η άλλως εκφράζουν επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή. Όπως επισημαίνεται «παρά την αρνητική εμπειρία που υπάρχει από το παρελθόν από τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και μέσα από τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής»

  • Όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στο ΚΚΕ εκτιμούν πως αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνον σε επίπεδο κακοδιαχείρισης ζητώντας την διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Αντιθέτως η πρόταση για εξεταστική που κατέθεσε το ΚΚΕ κάνει λόγο για την ανάγκη να εξεταστούν όλες οι ποινικές ευθύνες που τυχόν θα προκύψουν.

Σχετικά Άρθρα