• 24 Οκτωβρίου, 2021

Πρετεντέρης στα ΝΕΑ: Η κυβέρνηση κινδυνεύει να θυμίζει σε λίγο τις “Ευτυχισμένες Μέρες” του Μπέκετ

 Πρετεντέρης στα ΝΕΑ: Η κυβέρνηση κινδυνεύει να θυμίζει σε λίγο τις “Ευτυχισμένες Μέρες” του Μπέκετ

«Συνασπισμός» τιτλοφορείται το σημερινό σημείωμα του Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα». Ασχολείται, πράγματι, με όσα γίνονται στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), αυτό όμως δεν αποτελεί έκπληξη. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει, κατά τη γνώμη μας, τα όσα γράφει για την κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι κάνουν λάθος», σημειώνει, «όσοι βλέπουν στην εξουσία μια κλασική μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ. Στην πραγματικότητα έχουμε μια ‘κυβέρνηση συνασπισμού’ της Δεξιάς, του Κέντρου κι ενός αξιόλογου (αν όχι ποσοτικά, σίγουρα ποιοτικά…) τμήματος της Κεντροαριστεράς.

Πέρα από τις όποιες επιμέρους επιτυχίες», προσθέτει, «η υψηλή αποδοχή της κυβέρνησης αντανακλά κυρίως την πολυσυλλεκτικότητα και την ευρύτητα αυτού του πρωτόγνωρου πολιτικού προϊόντος. Η βασική επιτυχία του Μητσοτάκη είναι ότι το διαμόρφωσε και το υπηρέτησε».

Αλλά, κάπου εδώ αρχίζουν οι… αστερίσκοι: «Ο βασικός κίνδυνος που τον απειλεί, είναι να διαρραγεί η (ούτως ή άλλως) ετερογενής συνοχή του μέσα από τις δυσκολίες, τις αστοχίες και τη φθορά της διακυβέρνησης. Αν ο συνασπισμός αυτός καταφέρει να διατηρήσει μια λειτουργική ενότητα, έχει τα εχέγγυα να μετατραπεί σε ένα σύστημα εξουσίας με μονιμότερα χαρακτηριστικά. Αν όχι, οι σημερινές ‘ευτυχισμένες μέρες’ της κυβέρνησης θα θυμίζουν σε λίγο το ομότιτλο έργο του Μπέκετ».

Μηνύματα…

Ν. Παπ.