• 19 Ιουνίου, 2021

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Από φθινόπωρο… βλέπουμε – “Θολώνουν” τα νερά Κατεχάκη και Μαξίμου

 Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Από φθινόπωρο… βλέπουμε – “Θολώνουν” τα νερά Κατεχάκη και Μαξίμου

Να μεταθέσει όσο περισσότερο γίνεται μέσα στον χρόνο την πρεμιέρα της  λειτουργίας της ΟΠΠΙ (ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) επιδιώκει η κυβέρνηση, όσο και αν ξορκίζει τις εντυπώσεις επικοινωνιακά διαμηνύοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η αστυνομία των πανεπιστημίων, που θα έκανε το ντεμπούτο της τον Απρίλιο, οδεύει προς Φθινόπωρο… και βλέπουμε δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα γιατί μια εμβληματική νομοθετική παρέμβαση για την κυβερνητική πολιτική,  μπήκε στον πάγο.

Δεν είναι μακρινές οι μνήμες από τα φοιτητικά συλλαλητήρια εν μέσω αυστηρής καραντίνας, για τα οποία η κυβέρνηση ρωτούσε τον Αλέξη Τσίπρα αν αναλαμβάνει το ρίσκο της μετάδοσης του κορωνοιου αλλά ούτε και από την σκληρή αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή  όταν ψηφιζόταν το σχετικό νομοσχέδιο.

  • “Στα πανεπιστήμια μπαίνει η Δημοκρατία όχι η Αστυνομία” είχε τότε επιχειρηματολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του νόμου και τις επόμενες μέρες, το πιθανότερο τη Δευτέρα, θα υπάρξει προκήρυξη για την πρόσληψη του προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο πληροφορίες από την Κατεχάκη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μολονότι υποστήριζαν οτι η αστυνομία των πανεπιστημίων θα είναι στον χώρο για τον οποίο ιδρύθηκε και οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν, έδιναν ξαφνικά έμφαση στον δημόσιο αντίλογο ότι “η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να λύνει τα προβλήματα, που προκύπτουν, και να μην δίνει την αίσθηση της αδυναμίας”.

  • Σε κάθε περίπτωση ένα θερμό φθινόπωρο με φοιτητικές αντιδράσεις για το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ανώτατης εκπαίδευσης, δυσαρεστημένους υποψηφίους που θα αφήσει εκτός νυμφώνος η θέσπιση βάσης εισαγωγής και η δυσαρέσκεια τοπικών κοινωνιών από το κλείσιμο αρκετών σχολών, δεν είναι ένα ευχάριστο μίγμα για την κυβέρνηση, που πλέον λαμβάνει σοβαρά υπόψη.