Ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή: Το πρόγραμμα και η έκπληξη – Η Αθήνα προετοιμάζεται για την πρόκληση

 Ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή: Το πρόγραμμα και η έκπληξη – Η Αθήνα προετοιμάζεται για την πρόκληση

Οκτώ ώρες με δαγκωμένα τα χείλη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση την Κυριακή. Τόσο θα διαρκέσει η ιδιωτική επίσκεψη του Μεβλουτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή λίγο πριν κατηφορίσει στην Αθήνα για το ανεπίσημο δείπνο, που θα του παραθέσει στη σκιά της Ακρόπολης ο Νίκος Δένδιας.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν θα ταξιδέψει στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια περιορίζοντας τον κύκλο της περιοδείας του, όμως έχει εντάξει στο πρόγραμμα του επισκέψεις, που θα «ευνοήσουν» το αφήγημα του προστάτη των δικαιωμάτων των μειονοτικών και θα του παράσχουν την ευκολία να τους ξαναβαφτίσει «Τούρκους».

  • Η κυβέρνηση εκπέμπει σήμα ηρεμίας και διαμηνύει ότι «αν χρειαστεί να δοθούν απαντήσεις στην τουρκική πλευρά, θα δοθούν με στέρεο τρόπο».

Στις 11 το πρωί της Κυριακής ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και θα κατευθυνθεί στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Εκεί θα συναντήσει τους ψευδο-μουφτηδες Ξάνθης και Κομοτηνής, İbrahim Şerif και Ahmet Mete.

Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» στην Κομοτηνή. Θα γευματίσει σε ταβέρνα στο χωριό Θάμνα Ροδόπης και νωρίς το απόγευμα θα αφήσει λουλούδια στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, που είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διακινώντας διακήρυξη ότι είναι «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Κίνηση για την οποία καταδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης προεξοφλούσαν επίσκεψη και στην Πάχνη στα Πομακοχώρια, το χωριό με το οποίο συνδέθηκε προ ημερών ο πρωθυπουργός για να μιλήσει με μαθητές του νηπιαγωγείου. Όμως η ιδέα δεν προχώρησε. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δικαιολογούσαν την υπαναχώρηση στην μεγάλη απόσταση που θα έπρεπε να διανύσει ο Τούρκος υπουργός για να φτάσει στην Πάχνη.

  • Τα μηνύματα όμως είχαν φτάσει… αρμοδίως στην Άγκυρα. Θα ήταν μια επιλογή ευθέως επιθετική την ώρα που οι δύο χώρες δείχνουν ότι συζητούν με δεδομένες τις διαφορετικές θέσεις τους.

Το ρίσκο ο κ. Τσαβούσογλου να καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα με τις κινήσεις του στην Θράκη λίγο πριν τις επίσημες συνομιλίες, είναι υπαρκτό και αναγνωρίζεται από το επιτελείο του Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κομοτηνή έχουν φτάσει καλά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί και στελέχη της αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εκμηδενίσουν τον κίνδυνο προβοκάτσιας.

Μετά την αναθέρμανση του στρατιωτικού διαλόγου σε επίπεδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνεδρίασαν μεταξύ 25 και 27 Μάϊου στην Αδριανούπολη της Τουρκίας εμπειρογνώμονες υπό τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, με αποκλειστικό θέμα την αποτύπωση, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, της υφιστάμενης οριογραμμής στην περιοχή του ποταμού Έβρου, όπως αυτή έχει ορισθεί από το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.

Η τελευταία επισήμανση είναι σημαντική καθώς στο εν λόγω πρωτόκολλο ορίζεται ότι η ελληνοτουρκική μεθόριος θα καθοριζόταν οριστικά με βάση τις συντεταγμένες και τα σταθερά σημεία της κοίτης του 1926 και όχι με τις αλλαγές που επιφέρουν τα συχνά πλημμυρικά φαινομένα.

Σχετικά Άρθρα