Ομιλία Καραμανλή: Τι σημαίνει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η χλιαρή χειραψία με Σαμαρά

 Ομιλία Καραμανλή: Τι σημαίνει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η χλιαρή χειραψία με Σαμαρά

Eκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατία. Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με μια χειραψία με τον Αντώνη Σαμαρά στον απόηχο των επικρίσεων του πρώην πρωθυπουργού ότι η ΝΔ μετατοπίζεται σε ατζέντα Ποταμιού, αλλά και την κοινή παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή στο βήμα, η κυβέρνηση χτίζει εικόνα καταλαγής των εσωκομματικών τριβών.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στην εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για την επέτειο ίδρυσης της ΝΔ και τα σαράντα χρόνια από την εισδοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έφτασε συνοδευόμενος από την σύζυγό του Νατάσα και τα δύο παιδιά τους. Η οικογενειακή παρουσία επισήμανε έτι περαιτέρω την δημόσια παρέμβαση του μετά από καιρό. Ιδίως την ώρα που στο παρασκήνιο συζητείται έντονα αν τελικά ο πρώην πρωθυπουργός θα αποφασίσει να είναι υποψήφιος ή όχι στις εκλογές.

Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε ενωτικός και πρωτίστως τα μηνύματα του αφορούσαν στα εθνικά θέματα.

  • “Οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης. Ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα” σημείωσε στον απόηχο της πόλωσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ήταν αιχμηρός απέναντι στην ευρωπαϊκή απροθυμία να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

  • “Συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών” ανέφερε και στόχευσε κατά εκείνων των κρατών, όπως η Γερμανία που “υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, δηλαδή να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της” κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που στοχοποιηθηκε για φτωχές έως καθόλου αναφορές στο όραμα του Εθνάρχη για προσέγγιση με την Γαλλία, αυτή την φορά περιέγραψε θερμά την καθοριστική συμβολή του στην ευρωπαϊκή πορεία.

  • ” Θα ήταν υπερήφανος” ανέφερε κάνοντας προβολή στο παρόν ενώ δεν ήταν τυχαία η ονομαστική αναφορά του στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, και το πώς οι ίδιοι ως πρωθυπουργοί εργάστηκαν για μια συμφωνία με τα Ηλύσια Πεδία, επιχειρώντας να αμβλύνει τα εσωκομματικά πάθη  και τα χάσματα .

“Αυτό τον εθνικό στόχο τον διεκδικούσαμε από το 1974 και αγαπητέ Κώστα και Αντώνη το  επιδιώξατε και εσείς” είπε χαρακτηριστικά για την ρήτρα αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία.

Το παρών έδωσαν ιστορικά στελέχη όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  πολλοί υπουργοί και βουλευτές. Δικαιολογημένα απών ο Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την υπογραφή της ανανέωσης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα