• 21 Οκτωβρίου, 2021

Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις: Η αγορά γυρίζει την πλάτη στο click away – Σε αναβρασμό και η εκκλησία

 Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις: Η αγορά γυρίζει την πλάτη στο click away – Σε αναβρασμό και η εκκλησία

Δεν θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι στην κυβέρνηση από την απήχηση της δέσμης μέτρων που ανακοίνωσαν χθες οι κ. Γεωργιάδης και Πέτσας, καθώς εντελώς αρνητικά είναι τα μηνύματα τόσο από το λιανεμπόριο, υπέρ του οποίου υποτίθεται ότι ήταν οι χθεσινές ανακοινώσεις, όσο όμως και από την Εκκλησία.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, η απόφαση της κυβέρνησης για συνέχιση του lockdown καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Tα Jumbo αρνούνται να ανοίξουν με click away

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:

  • «Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς κ.κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη και Στ. Πέτσα, οδηγούν στην οριστική απώλεια τζίρου για τις ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανικού εμπορίου. Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωνε μιλώντας στο ρ/σ Alpha 989, ότι «το click away που βοηθάει, η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πάνω από το 10% των επιχειρήσεων»

Οι έμποροι, δια του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργου Καρανίκα, καταγγέλλουν:

  • «Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, καθίσταται σαφές πως στην πράξη το ολικό lockdown συνεχίζεται έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά τις συνέπειες του θα εξακολουθούν να υφίστανται σε όλη τους την έκταση μόνο οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, όλες οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου – μαζί με ελάχιστες μικρότερες που έχουν ισχυρή ψηφιακή παρουσία – θα αυξήσουν τον όγκο πωλήσεων τους είτε αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε συνδυαστικά με την μέθοδο του click away. Συνεπώς, για την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων – ιδιαίτερα στους μεγάλους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης – οι οποίες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, ο εορταστικός τζίρος χάνεται οριστικά και αμετάκλητα. Καμία αναπλήρωση των απωλειών δεν θα επέλθει με τηλεφωνικές παραγγελίες, καθώς κανείς πελάτης δεν πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει. Δημιουργείται έτσι μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού».

Σε αναταραχή, όμως, είναι και η Εκκλησία, μετά την κυβερνητική οδηγία για τη λειτουργία -τη μη λειτουργία μάλλον- των ναών κατά την εορταστική περίοδο: υπό τον, δηλωτικό, τίτλο, «Σε αναβρασμό η Εκκλησία μετά την απόφαση για 9 εκκλησιαζόμενους», το εκκλησιαστικό site “orthodoxia info” σημειώνει στο βασικό του θέμα:

  • «Γιγάντωση αντί για λύση του προβλήματος με τους ναούς τα Χριστούγεννα, προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την παρουσία μόλις 9 εκκλησιαζομένων εντός των ναών τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με τους κληρικούς απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας να δηλώνουν πως αδυνατούν να κατανοήσουν πως θα τηρήσουν το μέτρο. Από την στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα μέτρα η Εκκλησία βρίσκεται σε αναβρασμό με πολλούς ιεράρχες να χαρακτηρίζουν την απόφαση ‘κοροϊδία’ και τη συντριπτική πλειονότητα των ιερέων να διαμηνύουν στις Μητροπόλεις πως δεν πρόκειται να υιοθετήσουν την απόφαση».

Πολλοί ιεράρχες έπαιρναν θέση, κρατώντας την ανωνυμία τους, κατά των κυβερνητικών ανακοινώσεων, αντιθέτως επωνύμως ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος δήλωσε στο θεσσαλικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, «ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή» παραπέμποντας και αυτός όπως και οι υπόλοιπο στην κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις αρχές της εβδομάδας.