Παπανώτας: Φουντώνουν οι αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνεται η πίεση για ΕΓ και Κασσελάκη

 Παπανώτας: Φουντώνουν οι αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνεται η πίεση για ΕΓ και Κασσελάκη

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις αναφορές του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπανώτα ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ορισμένες γυναίκες ευθύνονται για την κακοποιητική συμπεριφορά των συντρόφων τους. Ο ίδιος μίλησε για “κοπτοραπτική” ωστόσο το βίντεο με τις δηλώσεις έχει ξεσηκώσει θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποκτά και πολιτικές διαστάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να αποκλείονται αποφάσεις αποκλεισμού από το ευρωψηφοδέλτιο κατά το επικείμενο Εκτελεστικό Γραφείο το απόγευμα σήμερα Πέμπτη.

Η πίεση πάντως είναι και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη προσωπική επιλογή του οποίου είναι ο Δημήτρης Παπανώτας ανεξαρτήτως αν εξελέγη στις προκριματικές την προηγούμενη Κυριακή. Οι δηλώσεις του κ. Παπανώτα έχουν προκαλέσει οργή όχι μόνο σε χρήστες του διαδικτύου αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Δώρα Τσαμπάζη, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο KONTRA, ζήτησε την παραπομπή του Δ. Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Όπως ανέφερε, στην ίδια δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιο μοντάζ στις δηλώσεις Παπανώτα, όπως και στις δηλώσεις που έκανε πριν ένα μήνα.

Όσα ανέφερε η Δώρα Τσαμπάζη:

«Ήμουν εδώ πριν από δυο εβδομάδες για τη γυναικοκτονία. Και υπάρχουν περιπτώσεις που οι γυναίκες τα κάνουν όλα σωστά και παρόλα αυτά πέφτουν θύματα άγριας δολοφονίας. Οπότε μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση η οποία θεωρώ ότι όχι απλά δεν με εκφράζει αλλά μου φέρνει μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα της πατριαρχίας που είναι όλα ακόμη βαθιά ριζωμένα. Και θέλω να πω ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο το οποίο το κοσμεί και μιλάμε για τη Σοφία Μπεκατώρου η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να καταγγείλει τον θύτη της οπότε πρέπει λίγο οι κεραίες μας να είναι λίγο ανοιχτές σε όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει. Εγώ κάθισα και είδα πολύ προσεκτικά και ως δημοσιογράφος τη δήλωση του κ. Παπανώτα, το κομμάτι που αναφέρεται στον άνδρα και στον σατράπη δεν έχει υποστεί παρέμβαση ή κάτι, είναι συνεχόμενη η σκέψη του. Παρ’ όλα αυτά αν ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν έχει ερμηνευθεί σωστά, νομίζω μπορεί να ζητήσει όλο το υλικό από την κυρία Φαίη Σκορδά να το παραθέσει στα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στα θεσμικά όργανα και εκείνα να αποφασίσουν. Ο κ. Παπανώτας όπως και εγώ και οι υπόλοιποι έχει επιλεγεί μέσα από αυτή την καινούργια διαδικασία των προκριματικών, άρα ο κόσμος αποφάσισε να είναι εκεί, νομίζω πρέπει να το εξετάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, τα εκτελεστικά όργανα και αν ο κόσμος αγνοούσε την ύπαρξη αυτών των δηλώσεων ή αν το κόμμα δεν πρόσεξε ή αγνόησε αυτές τις δηλώσεις θα πρέπει τώρα σε αυτή τη φάση… Δηλαδή αν εγώ θεωρούσα ότι είχαν παραποιηθεί οι δηλώσεις μου θα ζητούσα ολόκληρο το βίντεο να το καταθέσω εκεί που πρέπει για να είμαι εντάξει. Εγώ στην ανάρτηση του Δημήτρη Παπανώτα διάβασα σε μια παλαιότερη ανάρτησή μου. Πριν ένα μήνα δεν είναι παλιό, είναι φρέσκο, είναι τωρινό, παλιό είναι πριν παλιά χρόνια που πολλοί έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε άποψη. Εύχομαι να έχει παραποιηθεί αυτό και περιμένω το αληθινό το βίντεο για αυτό που θεωρεί ο κ. Παπανώτας ότι έχει πει».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Άννας Ελεφάντη: «Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει. Πρέπει η πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα βοηθήσει τις γυναίκες να μιλήσουν, να καταγγέλλουν και να είναι ασφαλείς μετά την καταγγελία τους. Η ενοχοποίηση της γυναίκας με πατριαρχικές και σεξιστικές αναφορές είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Στα βίντεο που κυκλοφορούν ο Δ. Παπανώτας ακούγεται να λέει: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν προτάσεις προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να τεθεί εκτός ψηφοδελτίου. Κυκλοφόρησαν και φήμες περί απόσυρσής του από το ευρωψηδοφέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο από την Κουμουνδούρου το διέψευδαν, λέογοντας ότι μετά τη διορθωτική του δήλωση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Πάντως πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πώς πριν από τη διορθωτική δήλωση υπήρξε τηλεφώνημα στον Δ. Παπανώτα από άνθρωπο του προεδρικού περιβάλλοντος λέγοντάς του ότι τέτοιες απόψεις και συμπεριφορές δεν συνάδουν με τον πρόεδρο και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος αμέσως μετά τις αντιδράσεις μίλησε για σκόπιμη κοπτοραπτική σε αποσπάσματα δηλώσεών του, με σκοπό «να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε εμένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ:

Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την «κοπτοραπτική» της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.

Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά .

Σχετικά Άρθρα