Ανατροπή με τα παιχνίδια στα σούπερ μάρκετ – Δεν θα επιτρέπεται η πώληση

 Ανατροπή με τα παιχνίδια στα σούπερ μάρκετ – Δεν θα επιτρέπεται η πώληση

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως η πώληση παιχνιδιών από τα σούπερ μάρκετ δεν θα επιτραπεί μετά το μερικό άνοιγμα της αγοράς με τη διαδικασία της παράδοσης εκτός καταστήματος. Αναφέρθηκε σε αντίστοιχες κινήσεις για άρση των μέτρων που έχουν γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου παρατηρήθηκε άνοδος των επιδημιολογικών δεδομένων, φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Γερμανία πριν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το τι ισχύει μετά το μερικό άνοιγμα της αγοράς και για την εφαρμογή του click away.

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσε την πώληση παιχνιδιών, ενόψει και των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από τα σούπερ μάρκετ. «Δεν θα επιτρέπονται τα παιχνίδια στα σούπερ μάρκετ», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης και στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους της απόφασης.

00:04 / 00:27
«Τα καταστήματα παιχνιδιών κάνουν κάθε χρόνο το 30% του τζίρου τους στις γιορτές και τώρα δεν τους επιτρέπουμε να ανοίξουν, θέλουμε λοιπόν να δουλέψουν τουλάχιστον με την παράδοση εκτός. Αν επιτρέπαμε στα σούπερ μάρκετ να πωλούν παιχνίδια, θα μειώναμε πάρα πολύ την πιθανότητα να αγοράσει κάποιος από τα καταστήματα μέσω της διαδικασίας από το ίντερνετ και το τηλέφωνο», σχολίασε.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως όσα σούπερ μάρκετ μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία του click away θα μπορούν να πουλήσουν παιχνίδια, αλλά όχι εντός του καταστήματος. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει και για να μειωθεί η κινητικότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά «αν το επιτρέπαμε αυτό, θα πήγαινε όλη η οικογένεια μαζί στο σούπερ μάρκετ για να διαλέξει το παιδί το παιχνίδι. Τώρα θα διαλέξει το παιδί το παιχνίδι, θα το παραγγείλει ο πατέρας ή η μητέρα από το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο και θα πάει ένας να το πάρει».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως στη διαδικασία του click away έχει το δικαίωμα να πάει στο κατάστημα για την παραλαβή εκτός μόνο ένα πρόσωπο. Ανέφερε πως θα υπάρχει ελαστικότητα μια ώρα πριν και μια ώρα μετά την παραγγελία σε ό,τι αφορά τους χρόνους, αλλά και αυστηρότητα στο να μην μπαίνει κανείς μέσα στο κατάστημα. Εξήγησε ότι αυτό είναι απαράβατο μέτρο και θα υπάρχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα, ενώ δεν θα γίνονται ανεκτές δικαιολογίες όπως «δεν λειτουργούσε το pos εκτός καταστήματος ή δεν ήθελα να δώσω την κάρτα μου στο κατάστημα χωρίς να είμαι παρόν».

Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε πως «είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή και πρέπει να περάσουμε όλοι μαζί απέναντι. Να καταφέρουμε να είναι όλες οι επιχειρήσεις σε λειτουργία και όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους όταν τελειώσει η πανδημία». Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν ήταν τέτοια που δεν επέτρεπαν περαιτέρω άνοιγμα αγοράς και κάλεσε μάλιστα όλους τους φορείς του εμπορίου που συμμετείχαν στις συσκέψεις αν ισχύει κάτι διαφορετικό να τον διαψεύσουν.

«Αν ανέβαινε η κινητικότητα και είχαμε χιλιάδες νεκρούς μετά από κάποιες ημέρες, κανείς δεν μπορεί να πάρει στο λαιμό του τόσους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα