• 27 Νοεμβρίου, 2021

Ο “Μπάλλος”… χορεύει τις σχέσεις κυβέρνησης – Πατούλη – “Μπαλάκι” οι αρμοδιότητες για τις εικόνες ντροπής

 Ο “Μπάλλος”…  χορεύει τις σχέσεις κυβέρνησης – Πατούλη – “Μπαλάκι” οι αρμοδιότητες για τις εικόνες ντροπής

To μπαλάκι των αρμοδιοτήτων… ξανά στο προσκήνιο μετά τις πρωτοφανείς σκηνές πλημμυρισμένων κεντρικών πολυσύχναστων δρόμων και λεωφόρων, υπερχειλισμένων ρεμάτων και τις κοίτες του Κηφισού και του Ιλισού στα όρια τους. Κυβέρνηση- Περιφέρεια- Δήμοι- ΕΥΔΑΠ και λοιποί άλλοι φορείς του Δημοσίου αλληλοκατηγορούνται στα απόνερα της κακοκαιρίας για το ποιος έχει ευθύνη για την συντήρηση των σχολείων (βλ. περίπτωση του σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια), ποιος καθαρίζει φρεάτια και ποιος καθαρίζει ρέματα.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

«Το επιτελικό κράτος δίνει οδηγίες» ξεκαθάριζε κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι οι αποκεντρωμένες αρμοδιότητες δεν είναι διακοσμητικές αλλά για να αναλαμβάνει την ευθύνη τους η τοπική αυτοδιοίκηση “πολλώ δε μάλλον όταν δεν έχει καθυστερήσει η κρατική χρηματοδότηση” συμπλήρωνε η ίδια πηγή. 

  • «Σύμφωνα με τους επιστήμονες προχθές έπεσαν στο Λεκανοπέδιο 30 εκατομμύρια τόνοι νερού. Από μόνος του είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός. Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην πρόληψη», συμπύκνωσε την κυβερνητική γραμμή ο Γιάννης Οικονόμου.

Ωστόσο ακόμη και αν σαφώς και προφανώς δεν είναι προσωπική αρμοδιότητα του Χ Πρωθυπουργού ή Υπουργού , ο καθαρισμός του Ψ φρεατίου ή ρέματος, δεν παραγνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι τέτοιες εικόνες προφανώς την “τραυματίζουν” γιατί οι πολίτες τις επιμερίζουν πάντα στην εξουσία.

Ο Μπάλλος πέρασε και χόρεψε… τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, καθώς κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την δυσφορία τους για την ανταπόκριση της Περιφέρειας στις οδηγίες, που όπως υποστηρίζουν, είχαν ρητά δοθεί από τον Χρήστο Στυλιανίδη στην σύσκεψη προ της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδίως σε ότι αφορά  στο παραλιακό μέτωπο.

Μπάλλος - Μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια έφτιαξαν γέφυρα με θρανία για να  φύγουν από πλημμυρισμένο σχολείο | in.gr

Αυτήκοοι μάρτυρες μετέφεραν οτι ο Χρήστος Στυλιανίδης αναρωτήθηκε προς τον αντιπεριφερειάρχη Κόκκαλη στην σύσκεψη της Πέμπτης γιατί ενώ είχαν προγραμματίσει να είναι τρία μηχανήματα της περιφέρειας στον Κηφισό, τελικά ήταν λιγότερα.  Κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν μάλιστα την απουσία του κ. Πατούλη από την έκτακτη σύσκεψη που ζήτησε να γίνει ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης στην Πολιτική Προστασία. «Έφτασε στο τέλος» έλεγαν αφήνοντας προφανώς υπόνοιες.

  • Δημοσίως εκτοξεύτηκαν τα φίλια πυρά από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, που έριξε ευθύνες για τα πρόχειρα φράγματα που είχαν τοποθετηθεί στα έργα στο Φαληρικό Δέλτα προκαλώντας τις αλγεινές εικόνες στην παραλιακή δίπλα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «δεν είδαμε ιδιαίτερα πλημμυρισμένες γειτονιές παρά μόνο στην παλιά Ποσειδώνος, όπου σε λίγους μήνες με την ολοκλήρωση των έργων θα υπάρχει ένα πολύ καλό αποστραγγιστικό σύστημα». Χίλια χιλιόμετρα ρέματα καθαρίστηκαν, επέμεινε συμπληρώνοντας ότι 80 μηχανήματα βρίσκονταν σε όλα τα επικίνδυνα σημεία της Αττικής.