ΝΔ: Η ιστορία των συνεδρίων – Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως σήμερα

 ΝΔ: Η ιστορία των συνεδρίων  – Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως σήμερα

«Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα» είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο προσυνέδριο της Χαλκιδικής τον Απρίλιο του 1976. Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα το οποίο μετά τη μεταπολίτευση του 1974 προχωρεί στη δημοκρατική εσωτερική του οργάνωση, με κορυφαία διαδικασία το Προσυνέδριο της Χαλκιδικής. Στο Προσυνέδριο συζητούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Της Άννας Καραβοκύρη

Το πρώτο συνέδριο της ΝΔ, έγινε τρία χρόνια αργότερα. Πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Απριλίου 1979, κι ενώ η ΝΔ ήταν κυβερνών κόμμα. Σε αυτό το πρώτο συνέδριο εγκρίθηκαν ομόφωνα όλες οι ιδεολογικές αρχές που εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ορίστηκε η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας ως «κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης». Κι επειδή ως γνωστόν «κάθε αρχή είναι δύσκολη» έτσι και στο πρώτο συνέδριο εκδηλώθηκε και μία κίνηση αμφισβήτησης, γνωστή ως «Κίνηση της Βόλβης», που αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού χωρίς όμως να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το δεύτερο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1986, εν μέσω μια δύσκολης περιόδου για την παράταξη εφόσον είχε προηγηθεί η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κωστή Στεφανόπουλο να ιδρύει τη ΔΗΑΝΑ, παίρνοντας μαζί του δέκα βουλευτές της Ν.Δ. και μία ομάδα κομματικών στελεχών. Σε εκείνο το συνέδριο με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχαν εγκριθεί καταστατικές αλλαγές, και η εκλογική πλατφόρμα του κόμματος, ενόψει των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου, που ανέδειξε νικητή το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το συνέδριο «γεννήθηκε» η Κεντρική Επιτροπή στην οποία εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο νεολαίος τότε Βαγγέλης Μειμαράκης.

Το τρίτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διεξήχθη 22-24 Απριλίου 1993 έχοντας ακόμα η παράταξη νωπή την εκλογική ήττα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Μιλτιάδης Έβερτ με εμφανή σημειολογία διοργανώνει το συνέδριο στην Χαλκιδική και προσπαθεί να επικαιροποιήσει στους 1.300 συνέδρους τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος.

Το τέταρτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διοργανώθηκε 21 – 23 Μαρτίου 1997. Είναι το πρώτο συνέδριο της παράταξης που διεξάγεται στην Αθήνα και το πρώτο εκλέγει πρόεδρο του κόμματος. Τέσσερα ηγετικές προσωπικότητες της παράταξης εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς. Ο Κώστας Καραμανλής κερδίζει τον Γιώργο Σουφλιά και παίρνει τα ηνία της παράταξης. Στο συνέδριο διατυπώθηκαν οι αρχές και οι θέσεις του κόμματος στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, ο σχεδιασμός και το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για την ελληνική κοινωνία στη μετά ΟΝΕ εποχή.

Το πέμπτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας διοργανώθηκε 30 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2001. Σε αυτό το συνέδριο ο Κώστας Καραμανλής έριξε τις βάσεις για την εκλογική νίκη της παράταξης το 2004. Σε αυτό το συνέδριο ο Κ. Καραμανλής είχε πει και την περίφημη φράση «Γιώργο καλωσόρισες σπίτι σου», χαιρετίζοντας την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στη Νέα Δημοκρατία, τον οποίον είχε διαγράψει το 1997 μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο.

Το έκτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατιας, διεξήχθη 23 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου του 2004, δηλαδή λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που την επανέφερε στην εξουσία ο Κώστας Καραμανλής ύστερα από 11 χρόνια. Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή όπου πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Επίσης για πρώτη φορά θεσπίζεται η συμμετοχή των αιρετών σε διάφορους φορείς που ήταν ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως το μεγαλύτερο άνοιγμα που έκανε η Ν.Δ. προς την κοινωνία.

Το έβδομο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διεξήχθη στο ΣΕΦ από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου του 2007, με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων, δύο μήνες πριν από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το όγδοο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, έγινε από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου του 2010 στην Αθήνα, ένα χρόνο μετά τη δεινή ήττα του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Είχε προηγηθεί έκτακτο συνέδριο. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν η τροποποίηση του καταστατικού, ώστε ο αρχηγός να εκλέγεται από τη βάση όπου ανέδειξε τον Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος.

Το ένατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας διεξήχθη απο 28 – 30 Ιουνίου 2013 στην Αθήνα. Ο Αντώνης Σαμαράς θέτει ως κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα». Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την πορεία της χώρας και το ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν βελτιώσεις στο Καταστατικό του κόμματος, ενώ εξελέγη και η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής.

Το δέκατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας διεξήχθη από 22 – 24 Απριλίου 2016 διεξήχθη στην Αθήνα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το συνέδριο διεξάγεται μετά την διπλή εκλογική ήττα της παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ κι έχοντας προηγηθεί εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Βαγγέλη Μειμαράκη. Ο νέος πρόεδρος οδηγεί το συνέδριο με κεντρικό σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα» και θεσπίζει την ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και χρονική θητεία στον πρόεδρο του κόμματος.

Το ενδέκατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διεξήχθη 16 – 17 Δεκεμβρίου του 2017 στα Σπάτα.  «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η μεγάλη πολιτική αλλαγή έρχεται» τονίζει στην εναρκτήρια ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα» συνέχισε δίνοντας «αέρα νίκης» στην παράταξη.

Το δωδέκατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διεξάγεται από 14 – 16 Δεκεμβρίου 2018 στα Σπάτα, με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε». «Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την χώρα και για την παράταξη, θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα, θα είναι η χρονιά που όλοι μαζί θα ξαναγράψουμε ιστορία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προμηνύοντας την εκλογική νίκη της ΝΔ λίγους μήνες αργότερα. «Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης έτοιμη να ανοίξει πάλι τα μεγάλα φτερά της.Ακριβώς όπως έγινε το 1974, το 1990, το 2004 και τον Ιούνιο του 2012. Μπροστά μας είναι άλλη μια μεγάλη νίκη» συμπλήρωσε.

Το δέκατο τρίτο  συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διεξάγεται από τις 29 Νοεμβρίου έως τη 1η Δεκεμβρίου 2019, με κεντρικό σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα». Σε αυτό το συνέδριο δεσπόζει η νέα γαλάζια γενιά. Είναι η ώρα των 40άρηδων καθώς το 50% των συνέδρων να ανήκει στις ηλικίες 25-44 ετών. Στο Συνέδριο μεταξύ άλλων, μίλησαν διακεκριμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. 

Παναγιώτης Δρίβας