• 26 Οκτωβρίου, 2021

Ν.Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου – Μέχρι τον Απρίλιο θα ζούμε με περιορισμούς

 Ν.Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου – Μέχρι τον Απρίλιο θα ζούμε με περιορισμούς

Με άρθρο του στην εφημερίδα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρει ότι η χώρα θα πηγαίνει με περιορισμούς μέχρι τον Απρίλιο λόγω της πανδημίας και ανάλογα με την αύξηση ή μείωση των κρουσμάτων με κοροναϊό.

Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,παρουσίασε επί της ουσίας ένα χρονοδιάγραμμα προεξοφλώντας ότι περιορισμοί στις μετακινήσεις, δηλαδή το σύστημα με τα SMS στο 13033, και στις συναθροίσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στις γιορτές.

Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι απαραίτητες τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται η πίεση προς το ΕΣΥ.

Αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα κλειστά καταστήματα ίσως να περάσουν και το όριο της 14ης Δεκεμβρίου που συζητείται στην κυβέρνηση!

Daily Mail: Οι Κινέζοι λένε πως ο κοροναϊός προήλθε από την Ινδία – Βάζουν και την.. Ελλάδα ως πιθανή χώρα προέλευσης

Έγραψε ο κ. Σύψας: «Μπαίνοντας στον Δεκέμβριο αναμένουμε να συνεχιστεί -εκτός απροόπτου – η πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Ομως αυτό δεν θα συνοδευτεί από παράλληλη ελάττωση του αριθμού των εισαγωγών και των διασωληνώσεων, γιατί τα υπάρχοντα κρούσματα θα συνεχίσουν να παράγουν αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. Θα χρειαστούν ακόμα 1-2 εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων σε λιγότερα από 500 για να δούμε ελάττωση των εισαγωγών και μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Για να συζητήσουμε ενδεχόμενη άρση των απαγορεύσεων θα πρέπει το ποσοστό κάλυψης των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ να πέσει σε επίπεδα κάτω του 70%, και να έχει πτωτική τάση. Το άνοιγμα της κοινωνίας θα αρχίσει από τα σχολεία και θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο. Η εστίαση – διασκέδαση θα είναι τελευταία και εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Σε κάθε περίπτωση κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τις συναθροίσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Μετά το κάθε άνοιγμα της κοινωνίας θα έχουμε ξανά διασπορά του ιού και επιτάχυνση της επιδημίας.

Η επιδημιολογική καμπύλη μέχρι την άνοιξη θα έχει κορυφές και κοιλάδες: στις κορυφές θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα και στις κοιλάδες θα υπάρχει κάποιο άνοιγμα της κοινωνίας. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι και τον Απρίλιο θα ζήσουμε με μεγαλύτερους ή μικρότερους περιορισμούς».